225 éves Somogy „első oskolája”

Somogy „első oskoláját”, a csurgói református gimnáziumot 1791-ben alapította gróf Festetics György. A 225 éves egyházi iskolában az egykoron itt tanító Csokonai Vitéz Mihály szellemisége dominál, amellyel nap-mint nap szembesülnek a tanárok, diákok egyaránt. Kivételes esztendőnek ígérkezik az idei, hiszen a nevezetes évforduló egybeesik a reformáció ötszázadik jubileumi évével. Az ünnepi év megnyitóját március 24-én rendezik meg a Polaneczki Ottó emlékére rendezendő konferencián.

225 éves Somogy „első oskolája”

Csurgó már kétszáz évvel ezelőtt is jelképpé vált. Alighanem az ország egyetlen középiskolája, amelyet egy költemény is megénekelt, ráadásul általános iskolai törzsanyag. Ez a "Jövendölés az első oskoláról a Somogyban" című Csokonai vers. Talán ennek az irodalmi műnek is köszönhető, hogy olyan szellemiség uralkodik Somogy első oskolájában, amely beágyazódott minden egykoron itt tanult diákba és az őket oktató, nevelő tantestületbe.


„A 225 év is félelmetesen nagy szám és elég ritka a négy évszázados közösség, amely jellemzi a csurgói Alma Matert” – hangsúlyozta Kovács József a gimnázium igazgatója.


Csokonai szellemiségébe beletartozik a diákközpontúság, a közösségépítés, a teljes ember szeretete. Ezt a fajta légkört Csurgón kívül, Debrecenben is ápolják. Az igazgató méltán büszke az itt tanítókra, dolgozókra és diákjaira. Szerinte Csokonai idejéhez hasonlóan jelenleg is fénykorát éli az iskola. A 225 éves intézményben a mindennapi munka az értékmérő, amelyet széles körű szellemi, kulturális és sportélet vesz körül.


Az ünnepi rendezvények ugyan már tavaly ősszel elkezdődtek egy kortárs művészeti sorozattal, de idén márciusban rendezik meg az ünnepi év hivatalos megnyitóját, egykori tanáruk Polaneczki Ottó emlékére rendezendő konferencián. Az igazi ünnep, pedig akkor várható, ha végre megvalósulhat a minden igényt kielégítő tornacsarnok építése.