30 éve alakult az Őszirózsa Nyugdíjas Klub

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte tavaly az Őszirózsa Nyugdíjas Klub. A szervezet 38 alapító taggal kezdte meg működését 1990 januárjában őszén. Az eltelt évek alatt volt, hogy a taglétszám 300 főre is bővült, jelenleg azonban 40 aktív taggal működik a közösség. A civil csoport számos városi, megyei és országos elismeréssel is büszkélkedhet. A kerek évfordulót közel kétszáz meghívott vendéggel együtt ünnepelték. A jubileumi rendezvényt a klub tagjainak előadása után köszöntő beszédek, versek színesítették, majd szeretetvendégséggel és vidám bállal zárult.

30 éve alakult az Őszirózsa Nyugdíjas Klub

„Egyidős egy közösség a rendszerváltozással! Olyan közösség, melynek tagjai egy ország jövőjét meghatározó, több évtizedet megélt emberek. Nyugdíjasok, élettapasztalattal rendelkezők, sokágú problémát megéltek.” Így kezdte Bihariné Asbóth Emőke, a klub egyik alapító tagja bevezetőjét annak a kiadványnak, melyet a civil szervezet 15 éves fennállásának ünneplésére jelentettek meg. Azóta ismét eltelt 15 év, és a nyugdíjasok bizonyították a szervezet létjogosultságát, amely 38 tag közös elhatározásával jött létre 1990. január 4-én, az előbb említett Bihariné Asbóth Emőke, Gál Gyuláné, Gáspár Győzőné és Pallag Katalin vezetésével. Az első közös programok többnyire beszélgetések, videónézések, kártya és sakk partik voltak. 1992-től azonban a klub élete nagy változásokon ment keresztül.


A Borsos József 15 éven keresztül lelkesen vezette a klubot, a taglétszám a szociális kezdeményezéseknek köszönhetően folyamatosan emelkedett. Volt, hogy elérte a 300 főt. A vezetés nagy gondot fordított a kulturális tevékenységre is, melyet Füsi Lajosné fogott egybe. Versenyeken, megmérettetéseken, Ki Mit Tud?-okon, majd kulturális fesztiválokon vettek részt. Ennek köszönhetően az Őszirózsa Nyugdíjas Klub megyei szinten is ismert és elismert lett. Tudásukat folyamatosan megosztották, rendszereden jártak ki a környékbeli településekre bemutatni a klubban folyó munkát. Mondhatni a Csurgói Őszirózsa Nyugdíjas Klub példaértékűvé vált a járásban is.


Borsos József lemondása után Balogh Csabát választották meg a tagok elnöknek. Vezetése alatt a civil szervezet tovább folytatta kulturális, értékmegőrző tevékenységét. A lelkes csapat különböző megyei és regionális megmérettetésen szerepelt, ahonnét számtalan első, második és harmadik helyezéssel tértek haza. A legrangosabb kitüntetést 2016-ban, Harkányban nyerték el, ahol az országos Ki Mit tud?-on ének produkciójukkal arany minősítést szereztek, majd ugyanebben az évben miniszteri kitüntetésben is részesültek. Munkáját felesége, Gizi segítette nagy odaadással, aki nemcsak a színpadon szerepelt együtt a csoport tagjaival, hanem rengeteget dolgozott, szervezte a "háttérmunkát". Így a 2019-es év végén nem volt nehéz átvennie férjétől az elnöki pozíciót.


A klub 30 éves fennállását nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték közösen a város vezető tisztségviselőivel, intézményvezetőivel, a Megyei Nyugdíjas Szövetség elnökével, a helyi, és kistérségi klubok képviselőivel és természetesen a nyugdíjas klub tagjaival. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szászfalvi László országgyűlési képviselő is.


Az idősebb korosztály életében nagyon fontosak az aktív, befogadó közösségek. Találkozásik színesítik mindennapjaikat, barátságok születnek, segítik egymást. A harminc évvel ezelőtti igényként jelentkező társadalmi összefogás a mai napig rendületlenül megállja helyét. Biztos támaszt és szórakozási lehetőséget, valamint közösségi életet kínál a nyugdíjas korosztálynak Csurgón.

 

 Műsor

Május 27. szerda

16.00: Csurgói Hírmagazin (május 24.) ismétlés

16.47: Ökumenikus imahét 1. nap: Jézus Szíve Templom                                   ismétlés

17.38: Képújság

19.00: Csurgói Hírmagazin (május 24.) ismétlés

19.47: Ökumenikus imahét 1. nap: Jézus Szíve Templom                                   ismétlés

20.38: Egészségügyi percek – Félreüt a szív

20.45: Felsőfokon a munka világába - magazin

21.09: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

CsurgóTV a Facebookon

Naptár