A csurgói önkormányzat pénzzel segíti Petrinya lakóit

Az elmúlt év végén, december 29-én Magyarországon is észlelték azt a földrengést, amely a horvátországi Petrinyában pusztított. A kisváros szinte minden épülete megsérült, vagy összedőlt. Elsősorban a horvát határral szomszédos megyékben, Baranya, Somogy és Zalában élők összefogtak és megindult a gyűjtés, a segítségnyújtás. Csurgón a város önkormányzata pénzadománnyal segítette a horvát település lakóit.

A csurgói önkormányzat pénzzel segíti Petrinya lakóit

A Csurgótól légvonalban kb. 100 km-re lévő horvátországi kisváros, Petrinya mellett volt annak a földrengésnek az epicentruma, amely óriási károkat okozott emberéletben és épületekben egyaránt. A rengést Csurgón is észlelték. Látva a híreket és a megrendítő képeket, Magyarországon is összefogtak a károsultak megsegítésére. Csurgónak kettő testvérvárosa is van a szomszédos országban, Vrsar és Gyurgyevác. Ott nem történt nagyobb káresemény. Füstös János polgármester kérte a testvérvárosok vezetőinek véleményét, hogy milyen módon tudják a leghatásosabban segíteni a horvát kisváros lakóit, így döntöttek a pénzadomány mellett.

 

A földrengés körzetében lakóépületek, iskolák, templomok dőltek össze, rongálódtak meg, ezért a pénzadományok mellett építőanyagra, tartós élelmiszerre, ásványvízre és takarófóliára is szükség van az érintett településeken. Pénzadományokat a Somogy Megyei Területi Horvát Önkormányzat 10039007-00313900 számú számlájára utalhatnak a támogatók. A közlemény rovatba kérik beírni a „Földrengés” szót, mellyel egyértelműsítik, hogy a földrengés áldozatainak szánják az utalt összeget.