A kazettás festett templommennyezeteket mutatja be a kiállítás

„Kazettás festett templommennyezetek motívumvilága és –kincse – egy felbecsülhetetlen kincsünk jelenben is érvényes üzenetei”. Ez annak a kiállításnak a címe, amely a Csurgói Baksay Sándor Alapítvány rendezésében nyílt meg a közösségi ház kupolatermében. Az egyházi értékeket bemutató fotók Sopronból érkeztek városunkba. Az eseményen kettő előadás is elhangzott, melyekből megtudhatták az érdeklődők, milyen is „Wittenberg, a reformáció városa a tudomány és a költészet nyelvén”.

A kazettás festett templommennyezeteket mutatja be a kiállítás

Október minden esztendőben a reformáció hónapja. Ez az év pedig a reformáció éve, hiszen születésének 500. évfordulóját ünnepeljük. Erről emlékezik meg a Csurgói Baksay Sándor Alapítvány is könyvek kiadásával, rendezvények szervezésével. Ebben a hónapban több esemény is a csurgói civil szervezet nevéhez fűződik, így egy fotókból álló tárlat kialakítása is, amely a közösségi ház kupolatermében látható.

A „Kazettás festett templommennyezetek motívumvilága és –kincse – egy felbecsülhetetlen kincsünk jelenben is érvényes üzenetei” című kiállítás megnyitójának elején Szászfalvi László országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Firtl Mátyás Sopron és térségének országgyűlési képviselője ajánlotta az megjelentek figyelmébe a képeket.

A megnyitót követően elsőként Petrőczi Éva költő, egyetemi tanár tartotta meg előadását arról, mit is jelent Wittenberg, a reformáció városa a költészet nyelvén A másik előadó férje, Szabó András egyetemi tanár volt, aki Wittenberget a tudomány felől közelítette meg. Az irodalomtörténésznek egyébként pár hónapja jelent meg egy könyve, amely szintén a wittenbergi tudományhoz kapcsolódik.

Ezzel a kiállítás megnyitóval és előadással még nincs vége a Baksay Alapítvány által szervezett októberi rendezvényeknek.