A koronavírus-járvány mindent felülírt ebben az esztendőben

Füstös János polgármester évértékelésében természetesen beszélt a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetről is. Ennek kapcsán kiemelte az intézményekkel való példaértékű összefogást, illetve a testülettel való folyamatos együttműködést annak ellenére, hogy a kormány képviselő-testület nélküli döntéshozatali felelősséggel ruházta fel a polgármestereket tavasszal először, és november 11-e óta most is ez a helyzet immár második alkalommal. Egyelőre február 11-ig szól ez a különleges időszak, melyhez nagyon közel a jövő évi költségvetési tervezet elfogadásának a határideje.

A koronavírus-járvány mindent felülírt ebben az esztendőben

Januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepség zárta a város millenniumi eseménysorozatát, majd tervezésre kerültek az év további rendezvényei is. A március 15-ei ünnepség azonban már teljesen másként alakult, hiszen hazánkat is rendkívül komolyan érintette a koronavírus-járvány. Ez egy eddig még nem tapasztalt, nagyon súlyos helyzetet eredményezett, melynek éppen a rendkívül súlyos, második hullámát igyekszünk átvészelni. Füstös János polgármester évértékelésében természetesen kitért erre a különleges időszakra, a kellemetlen, népszerűtlen és negatív értelemben szokatlan intézkedésekre, melyeket kényszerűségből meg kellett hozni.

 


A jelenlegi veszélyhelyzet egyelőre február 11-ig hatalmazza fel a polgármestereket az egyedüli döntéshozatalra. Február 15-e viszont az a határidő, ameddig be kell nyújtani az aktuális év költségvetését a testületnek megtárgyalásra és amelyet március 15-ig el kell fogadni. Van akiben felmerülhet a kérdés, hogy ha meghosszabbodik a rendkívüli időszak, akkor gyakorlatilag a város első embere akár egy személyben is elfogadhatja. Füstös János azonban efelől mindenkit megnyugtatott.