A vakok és gyengénlátók elfogadottságát segíti a program

Ötödik éve tart érzékenyítő programot tartott Csurgón, a Napsugár Szociális Intézmény szervezésében a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete. A rendezvény célja a látássérültek társadalmi elfogadottságának növelése. Az eseményen elsősorban általános- és középiskolás diákok vehettek részt. Mesterséges körülmények között tapasztalhatták meg a látásfogyatékosságból adódó élethelyzetek nehézségeit, kereshették a kreatív megoldásokat. Minderre nagy szükség van, mivel Somogyban nem túl pozitívak a tapasztalatok.

A vakok és gyengénlátók elfogadottságát segíti a program

A Napsugár Egyesület adott otthont annak az eseménynek, melynek meghívottja, házigazdája a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete volt. Immár ötödik alkalommal hívták az általános és középiskolásokat az érzékenyítő programra, ahol megismerkedhettek a gyengén látók mindennapi életével, segédeszközeikkel, a fehér bottal való közlekedés nehézségeivel. Lefedett szemmel próbáltak meg felismerni tárgyakat, sőt, egy elsötétített szobában kipróbálhatták azt is, milyen lehet örök sötétségben élni.

 

A hívó szóra természetesen ismét csak szívesen jöttek a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének a képviselői. Személyesen mondták el a diákok érdeklődésére, hogy milyen is az élet látás nélkül.

 

Stecher Andrea, a barcsi kistérség vezetője nem rejti véka alá azt a véleményét, hogy tapasztalata szerint Somogyban a vakoknak és a gyengénlátóknak nem nagy a társadalmi elfogadottsága, nem nagyon tudják, miként kell bánni velük egy adott helyzetben.

 

Az érzékenyítő programra szinte minden iskolából érkeztek, hogy személyesen megtapasztalják, milyen megoldásokat kénytelenek elsajátítani, megtanulni a látásukban korlátozott emberek.

 

Minél több hasonló rendezvény kerül megtartásra, remélhetőleg egyre többen fordulnak érzékenyebben a korlátozott emberek felé Somogy megyében, ezen belül Csurgón is.

 

 

 Műsor

Május 28. csütörtök

19.00: Csurgói Hírmagazin (05.24.) ismétlés

19.48: Így nem játszunk mi – Körúti Színház 3. rész

21.02: Egészségügyi percek – Góckutatás

21.10: Képújság

22.00: Csurgói Hírmagazin (05.24.) ismétlés

22.47: Így nem játszunk mi – Körúti Színház 3. rész

00.00: Egészségügyi percek – Góckutatás

00.07: Képújság

 

Május 29. péntek

10.00: Csurgói Hírmagazin (05.24.) ismétlés

10.48: Képújság

13.00: Csurgói Hírmagazin (05.24.) ismétlés

13.48: Ökumenikus imahét 1. nap: Jézus Szíve Templom                                   ismétlés

14.40: Képújság

16.00: Csurgói Hírmagazin (05.24.) ismétlés

16.48: Egészségügyi percek – Góckutatás

16.55: Képújság

19.00: Csurgói Hírmagazin (05.24.) ismétlés

19.48: Így nem játszunk mi – Körúti Színház 3. rész

21.02: Egészségügyi percek – Góckutatás

21.10: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

CsurgóTV a Facebookon

Naptár