A világ legnagyobb vallási útjáról szólt a beszámoló

Különleges előadásra várták a szervezők az érdeklődőket április elején. Jakusovszki Dorina számolt be ugyanis arról a zarándokútjáról, melynek keretében 168 nap alatt 3500 km-t tett meg. Kaposvárról indulva, a spanyolországi Santiago de Compostela-ba. Az El Camino-t, vagyis a Szent Jakab zarándokutat sokan ismerik világszerte, sok magyar tette már meg Spanyolországban. De ezt a rendkívül hosszú szakaszt alig ötvenen. Dorina elmondása szerint, az igazi célját, hogy lelki megnyugvást találjon, nem a végállomáson érezte meg, hanem mikor hazaért lakóhelyére.

A világ legnagyobb vallási útjáról szólt a beszámoló

A Szent Jakab-út, vagy másik ismertebb nevén az El Camino, ősrégi zarándokút. Mai végállomása a spanyolországi Santiago de Compostela, ahová nem csak egyetlen útvonalon lehet eljutni. Jeruzsálem és Róma után ez a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. Az 1980-as évek második felétől kezdve a Szent Jakab-út reneszánszát éli. Az ezredforduló után több mint 50 000-en mentek rajta végig. A 2004-es szent évben pedig minden addigi rekordot megdöntött, hiszen ebben az esztendőben a zarándokok száma megközelítette a 180 000-et. Az egész világból érkeznek ide, hogy a Caminót, vagy annak egy részét végigjárják. Ma már nemcsak magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el az úton, hanem egyre többen azok is, akik keresnek valamit, keresik önmagukat, keresik különféle kérdéseikre a választ. Így volt ezzel a kaposvári Jakusovszki Dorina is.

Dorina a spanyol végállomásig több ezer km-t tett meg, ami nagyon nagy fizikai és lelki megpróbáltatást jelent. Hazánkból sokan utaztak már el Spanyolországba, hogy a négy ősi útvonal közül végigjárják az egyiket. De Magyarországról eddig alig ötvenen kezdték meg a gyalogtúrát. A rendkívül hosszú utat Dorina 168 nap alatt tette meg Ausztrián, Svájcon, Franciaországon keresztül a spanyol végállomásig.

A fiatal hölgy több helyen is volt már élményeiről, magáról az útról egy beszámolót tartani. Így került meghívásra Csurgóra is, ahol a Történelmi Parkban tartott előadást a szép számmal megjelenő érdeklődőknek. Itt mondta el azt is, hogy úgy érzi, most megtalálta önmagát. Így egyelőre nem tervez újabb gyaloglást.

A csurgói rendezvény szervezői a jövőben is szeretnének olyan embereket meghívni egy-egy előadásra, akik végigjárták az El Camino-t. Hogy minél több szempontból meg lehessen ismerni a zarándokutak jelentőségét.