Bor- és pálinkaversenyt rendezett a Hegyigazdák Egyesülete

Megrendezte hagyományos bor- és pálinkaversenyét a Hegyigazdák Egyesülete. A gazdák összesen 44 bor- és 51 pálinkamintát hoztak el a bíráknak. Mindkét zsűri egyöntetűen megállapította, a tavalyi fagy komoly hatással volt az italokra. Ettől függetlenül 13 aranyminősítés született a boroknál és a pálinkáknál egyaránt. Kiválasztásra kerültek a legjobbak is, melynek értelmében a Hegyigazdák Egyesületének bora 2017-ben Ács Ferenc vegyes fehére lett, míg ezt a címet a pálinkák közül Grujber János törkölye érdemelte ki.

Bor- és pálinkaversenyt rendezett a Hegyigazdák Egyesülete

A Hegyigazdák Egyesületének első nagyrendezvénye ebben az esztendőben a januári ulti verseny volt, amely sok embert mozgatott meg Csurgóról és környékéről egyaránt. Március végén szervezték meg a növényvédelmi és metszési bemutatót, míg a harmadik jelentős eseményére áprilisban került sor. Akkor tartotta ugyanis a szintén hagyományosnak számító bor- és pálinkaversenyt. A borokat kettő kategóriában zsűrizték. Összesen 44-et hoztak értékelni a gazdák, melyek közül 28 volt a fehér és 16 a vörösé s a rozé.

A zsűrizést ebben az esztendőben is olyan szakemberek végezték, akiknek nagy tapasztalata van már ebben, és a csurgói gazdák által készített italokat több alkalommal is értékelték már eddig. A bírák egyöntetűen kihangsúlyozták az értékelést követően a tavalyi esztendő mostoha időjárását, ami jelentősen befolyásolta a pálinkák és a borok minőségét. A pálinkákat bíráló zsűri elnöke, dr. Gyenesei István is évről-évre visszajáró szakember, aki tudásával mindig igyekszik segíteni a Csurgó és környéki gazdáknak.

A legjobb pálinka Grujber Jánosé lett, akinek a törkölye egyben a Hegyigazdák Egyesületének pálinkája címet is kiérdemelte. A borok között végül a fehéreknél 7 arany, a vöröseknél és rozéknál 6 arany született. Természetesen itt is külön jutalmazták a legjobbat. Ezt az elismerést Ács Ferenc vegyes fehérbora érdemelte ki ebben az esztendőben.