Csendes koszorúzás az aradi vértanúkra emlékezve

Himnusz, koszorúzás, Szózat. A koronavírus-járvány miatt ez volt a forgatókönyve idén az aradi vértanúk napja alkalmából tartott városi megemlékezésnek, melyre a református gimnázium előparkjában található emlékműnél került sor. Minden évben beszédre is sor kerül, de ez most elmaradt. Az önkormányzat és a kormányhivatal mellett iskolák, egyházak, civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat.

Csendes koszorúzás az aradi vértanúkra emlékezve

Csendes koszorúzásra került sor október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján. Az eseményre idén is a református gimnázium előparkjában található emlékoszlopnál került sor. A koronavírus-járvány miatt sajnos beszédre ez alkalommal nem került sor, mint azt megszokhattuk minden esztendőben az esemény fontos részeként. 2017-ben a közösségi házban volt a rendezvény. Ezen Vargáné Hegedüs Magdolna mondott beszédet.

 

2018-ban már a megszokott helyen, vagyis az aradi vértanúk emlékoszlopánál volt a megemlékezés. Itt Sikesdi Veronika, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tagintézmény-vezetője elsőként Faludy György: Október 6-a című művéből idézett, majd a 13 kivégzett aradi vértanú példamutatásáról szólt.

 

2019-ben városunk alpolgármestere osztotta meg gondolatait a megjelent emlékezőkkel, kiemelve egy olyan fontos tényt, amely nincs benn a köztudatban, így nem nagyon kerül megemlítésre az aradi vértanúk kapcsán.

 

2020-ban a Himnusz hangjai vezették be az eseményt, melyet követően került sor a koszorúk elhelyezésére, melyet követően a Szózat hangzott el zárásként.