Csurgó elmúlt 30 évéről szólt az előadás

Az „Ezer éves végvár Csurgó” előadássorozat tizenkettedik és egyben befejező alkalmára került sor a közösségi házban március 5-én, csütörtökön a kora esti órákban. A Baksay Sándor Népfőiskola rendezvényén ezúttal Szászfalvi László országgyűlési képviselő volt az előadó. Témája pedig Csurgó elmúlt harminc éve volt.

Csurgó elmúlt 30 évéről szólt az előadás

A Baksay Sándor Alapítvány városunk millenniumi évfordulójának a tiszteletére hirdette meg tavaly az újabb népfőiskoláját, „Ezer éves végvár Csurgó” címmel. Az eddigi alkalmak mindegyikén rendkívül érdekes téma és előadás hangzott el. Nem volt ez másként március 5-én, csütörtökön sem, amikor a 12. alkalmához érkezett a rendezvénysorozat. Ezúttal Szászfalvi László országgyűlési képviselő vállalta el az alapítvány felkérését egy nagyon szerteágazó, de annál inkább fontos témában. Előadásának címe: Csurgó elmúlt 30 éve.


Szászfalvi László 1998-ban szerzett először országgyűlési képviselői mandátumot, melyre azóta is folyamatosan bizalmat kap a választópolgároktól. Ezen kívül első polgármestere volt Csurgónak 1990-től. 2002 decemberéig párhuzamosan végezte mindkét pozícióból adódó feladatát. Éppen ezért mindenképpen a legmegfelelőbb előadót kérte fel a Baksay Alapítvány a téma kapcsán.


Az előadásban az önkormányzatiság kezdete természetesen nagy hangsúlyt kapott. 1990-ben született meg az a még nem teljesen kidolgozott törvény, amely utat engedett ennek a városvezetési rendszernek. Szászfalvi László ennek kapcsán kihangsúlyozta, sokszor csak a sötétben tapogatóztak, hiszen nem volt előttük példa erre vonatkozóan. Éppen ezért kéthetente, sőt hetente kényszerültek testületi üléseket tartani, amelyek közül több is az éjszakába nyúlóan zajlott. A bő egy órás előadás a zárása is volt egyben az „Ezer éves végvár Csurgó” elnevezésű népfőiskolai alkalmaknak.