Csurgó vendége volt Bertók László Kossuth-díjas költő

Bertók László Kossuth díjas költő 1954-ben végzett a Csokonai Gimnáziumban. Az egykori csurgói diák igazán páratlan karriert tudhat maga mögött. Ezt jelzik a számolatlan kitüntetései is. A közelmúltban 80.-dik születésnapját ünneplő poéta, rendszeresen visszatér az egykori hazájába, Csurgóra. Így volt ez legutóbb is, amikor egy könyvbemutatót rendeztek a Csokonai Közösségi Házban.

Csurgó vendége volt Bertók László Kossuth-díjas költő

A neves költő Bertók László Somogy-országban, a szülőhelyén-Vésén kívül több dél-somogyi településen is szívesen látott vendég. Csurgóra pedig – elmondása szerint –szinte már hazajár. Idén június végén a Csurgó Város Önkormányzata meghívására a „Visszanéző” című új könyvének bemutatására érkezett. Az eseményen Füstös János polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az egykori diák rendszeresen találkozik a csurgóiakkal, amikor eljön közénk és az sem mindennapos esemény, hogy Kossuth díjas költőt láthatunk vendégül. Dr. Horváth József az Új Priusz című könyvét ajánlotta a megjelenteknek, majd kitért arra, hogy minden vers külön-külön gondolat, ezért nehéz egyszerre mindegyiket felidézni.


Bertók László Hazulról haza című könyvéből idézte fel, hogy a sorsa Csurgón dőlt el akkor, amikor verseit először Pécsre küldte egyik tanára.


A közismert költőnek számtalan verseskötete, írása jelent meg. A csurgóiaknak talán a legismertebb, 1973-ban került kiadásra az „ Így élt Csokonai Vitéz Mihály” című életrajzi prózakötete.