Csurgón találkoztak a Festetics-városok

19. alkalommal került sor szeptember 23-án, pénteken a Festetics Városok Találkozója. A rendezvénynek ezúttal Csurgó volt a házigazdája. Délután egy többfordulós helytörténeti vetélkedőn vettek részt a három résztvevő város, Keszthely, Hévíz és Csurgó diákcsapatai. Az esti gálaműsoron a polgármesterek köszöntötték a résztvevőket, színvonalas kulturális műsorral egybekötve.

Csurgón találkoztak a Festetics-városok

Színvonalas rendezvénnyel indult a szeptember utolsó hétvégéjén megtartott Csurgói Őszi Napok. Pénteken ugyanis a Festetics Városok Találkozójának adott otthont a közösségi ház. Az esemény kora délután a köszöntőkkel kezdődött, majd Keszthely, Hévíz és Csurgó diákcsapatai egy egész délutánt betöltő helytörténeti vetélkedőn mérték össze tudásukat. A feladatok több helyszínre voltak elosztva az eddigiektől eltérően, így rendkívül szórakoztató órákat tölthettek el a résztvevők a megoldások megfejtését keresve. A kora esti órákban az ünnepi események vették kezdetét. Elsőként a három résztvevő város vezetői megkoszorúzták a közösség ház előtt található, egész alakos Festetics-szobrot, leróva tiszteletüket a nagy előd előtt, aki történelmileg összeköti az érintett településeket.


Ezt követően az ünnepi események a közösségi házban folytatódtak. Nyitásként a délutáni versenyt dr. Horváth József értékelte. Csurgó város alpolgármestere dicsérő szavakkal illette a csapatokat, akik közül ezúttal a csurgói református gimnázium tanulói teljesítettek a legjobban. A neves fellépők tükrében rendkívül érdekesnek ígérkezett a rendezvény gála része. Először Hévíz küldöttsége foglalta el a színpadot. Papp Gábor polgármester itt is megragadta az alkalmat, hogy megköszönje a vendéglátást, majd kulturális fellépőjük, a Happy Dixieland Band adott egy rövid, de rendkívül színvonalas koncertet.


Másodikként Keszthely városának küldöttsége lépett a színpadra. Ruzsics Ferenc polgármester köszöntőjében egy szóbeli meghívót is átadott.


„Gróf Festetics György halálának 200. évfordulója 2019-ben lesz. Utódaival egyeztetve, méltó helyre kívánjuk temetni nagy elődünket, amelyre ezúton is szeretném meghívni Csurgó város vezetését.”


Keszthely városának képviseletében az Asbóth Regatta lépett fel, több ismert magyar slágert előadva.


Házigazdaként utoljára Csurgó alpolgármestere mondta el ünnepi gondolatait.


„Amikor 1998-ban itt Csurgón megrendeztük az első Festetics Városok Találkozóját, tartós együttműködésre és együttgondolkodásra számítottunk. Az akkori kezdeményezés kiállta az idők próbáját, hiszen minden évben rendkívül színvonalas eseménynek számít, bármelyik Festetics-város is rendezi” – mondta dr. Horváth József.


A jó hangulat fenntartásáról, csurgói részről az Overtones Alapfokú Művészeti Iskola diákjai gondoskodtak. A fuvola és zongora bemutató mellett, ismét nagy sikert arattak az ifjú néptáncosok.


A jubileumi, huszadik Festetics Városok Találkozójának házigazdája Hévíz városa lesz majd a következő esztendőben.


Műsor

Április 18. csütörtök

19.00: Csurgói Hírmagazin (2024. április 14.)

19.47: Forgószínpad – színházi magazin

20.14: Pilvax underground – dokumentumfilm

21.07: Képújság

22.00: Csurgói Hírmagazin (2024. április 14.)

22.47: Forgószínpad – színházi magazin

23.14: Pilvax underground – dokumentumfilm

00.07: Képújság

 

Április 19. péntek

  7.00: Csurgói Hírmagazin (2024. április 14.)

  7.47: Képújság

10.00: Csurgói Hírmagazin (2024. április 14.)

10.47: Képújság

13.00: Csurgói Hírmagazin (2024. április 14.)

13.47: Vallási magazin – istentisztelet az Alsoki Református Templomból

14.25: Képújság

16.00: Csurgói Hírmagazin (2024. április 14.)

16.47: Képújság

19.00: Csurgói Hírmagazin (2024. április 14.)

19.47: Forgószínpad – színházi magazin

20.14: Pilvax underground – dokumentumfilm

21.07: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

Naptár