Egykori csurgói diákok a kerekasztal beszélgetésen

Kerekasztal beszélgetésre került sor kedden este a közösségi ház kupolatermében. Az esemény résztvevői egykori csurgói diákok voltak, akik az 1956-os események idején a református gimnázium tanulói voltak. Ők kerültek meghívásra elmondani, hogy miként élték meg a forradalmi időszakot, illetve miként vélekednek ezzel kapcsolatosan.

Egykori csurgói diákok a kerekasztal beszélgetésen

Az ünnepi hét kedd esti rendezvényeként egy kerekasztal beszélgetésre került sor a közösségi ház kupolatermében. Dr. Horváth József alpolgármester, a református iskola egykori levéltárosa kérdezte két vendégét az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatosan. Mindkét meghívott a 60 évvel ezelőtti események idején a csurgói gimnáziumban diákoskodott.

 

Dr. Varjú László nyugalmazott orvos-ezredes csak pár hónapot járt ide. Annak is megvolt a szomorú oka, hogy miért csak ennyit. Előtte ugyanis 18 évesen börtönbe csukták, utána kerülhetett Csurgóra, befejezni a középiskolát.


Az est másik meghívott vendége dr. Molnár István professzor, nyugalmazott főiskolai főigazgató volt, aki a Csokonai Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. Az 1956-os eseményekről ő is több előadást tartott már. Mint eddig többször is megtette, most is kiemelte azt a tényt, hogy a legveszélyesebb megtorlók annak idején a népbíróságok, illetve a népbírók voltak.


Hangsúlyozta azt is, a mai fiatalok bizony csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megérteni a forradalom idejében lévő politikai viszonyokat. Azt viszont fontosnak tartja, hogy minél több ismeretet, információt kell átadni nekik, hogy 1956 dicsősége hosszú ideig méltó fényében maradjon. Ebben pedig, véleménye szerint, az iskoláknak lenne nagy szerepük.


A beszélgetés közel kettő órán keresztül zajlott. Az érdeklődők pedig érdekes ismeretekhez juthattak a két egykori csokonais diáktól, akik át-, illetve túlélték a 60 évvel ezelőtti eseményeket.