Első alkalommal került sor a Fiumei Emléknapra

Első alkalommal került megrendezésre a Csurgói Fiumei Emléknap. A március 2-án, pénteken megtartott rendezvény fővédnöke és egyben díszvendége dr. Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes volt. A köszöntőkön kívül előadásokra is sor került. Ennek keretében hangzott el, milyen kapcsolat van Fiume és a Csurgói Református Gimnázium között.

Első alkalommal került sor a Fiumei Emléknapra

A Fiume Barátai Egyesület és városunk önkormányzata közösen rendezte meg március 2-án, pénteken a Csurgói Fiume Emléknapot. Helyszíne a református gimnázium volt, ahol az első alkalommal megtartott esemény fővédnöke és egyben díszvendége, dr. Semjén Zsolt tartott sajtótájékoztatót az elején Szászfalvi László országgyűlési képviselővel az intézmény könyvtárában. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes elsőként a kiváló horvát-magyar kapcsolatot emelte ki. Ezen kívül dr. Semjén Zsolt a menekültkérdéssel kapcsolatosan az inkorrektséget hangsúlyozta ki, amely Európa nyugati országait jellemzi, főként Németországra és Franciaországra gondolva, illetve az unió vezető politikusaira.

A sajtótájékoztatót követően kezdődött meg a Csurgói Fiumei Emléknap, melyen Inkei-Farkas Márton, a Fiume Barátai Egyesület ügyvezetője nyitotta meg az eseményt. Ezt követően Füstös János polgármester és Szászfalvi László országgyűlési képviselő mondta el gondolatait.

A rendezvény fővédnöke történelmi visszatekintést tett a Horvátország és Magyarország kapcsolatának alakulása tekintetében, melyet követően dr. Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott köszöntötte a rendezvényt Somogy polgárai nevében. A folytatásban Dr. Bali Lóránt egyetemi adjunktus Fiume változó helyzetéről tartott előadást a kiegyezéstől napjainkig, majd Violáné Bakonyi Ibolya tartott korreferátumot a horvát kikötőváros és a református gimnázium kapcsolatáról. A kora délutánig tartó eseményen még egy előadás hangzott el, majd zárásként Benedek Szabolcs: A Fiumei cápa című könyvének bemutatójára került sor.