Fakivágások a Templomkertben

Csurgó város központjában található egy park, amely a katolikus egyház tulajdonát képezi. Ezen a helyen az elmúlt hetek viharos időjárásának köszönhetően egy-két fa kidőlt. A helyreállítási munkák során, azonban egyes fák, illetve cserjék is kivágásra, ritkításra kerültek. A park élővilágának megóvása érdekében többen is szót emeltek. A tulajdonos és az önkormányzat egy kölcsönös megállapodás alapján igyekszik a fennálló problémát orvosolni.

Fakivágások a Templomkertben

A kezdetektől fontos szerepet játszottak a fák az ember életében. A fáknak kiemelt szerepük van a légköri oxigén termelésében és a szén-dioxid megkötésében is. A fákat sokan védik városunkban is, és nem szeretik, elutasítják a fák rongálását, indokolatlan kivágását, a szakszerűtlen beavatkozásokat, az értelmetlen intézkedéseket, függetlenül attól, hogy azok magánemberekhez, cégekhez, vagy bármely más szervezetekhez kötődnek. Csurgó Város Önkormányzatának környezetvédelemről és a közterületek használatáról szóló rendelete kimondja, hogy közterületen fát kivágni csak az erre vonatkozó jogszabályok betartásával, a Jegyző engedélyével szabad. Egyidejűleg minden esetben elő kell írni a fa pótlásának kötelezettségét a fajta és a mennyiség meghatározásával.


A városközpontban található Templomkert – ahogy a Csurgón élők évtizedek óta nevezik – a katolikus egyház tulajdonában van. Ebben a parkban egy nem várt esemény hatására több fát is kivágtak, illetve lenyestek. Göndics János esperes-plébános elmondta, hogy a város önkormányzatával közösen egy koncepciót alakítottak ki a túlméretes fák kivágása ügyében.

 

Füstös János polgármester az esetet követően megbeszélésre hívta a katolikus egyház képviselőit. Ennek értelmében együttműködési megállapodást kívánnak kötni, hogy a jövőben elsősorban szakmai alapon történjen a park megújítása.