Fontos a védőoltás a koronavírus-járvány megfékezése érdekében

A koronavírus-járvány az egész világon elképesztő méreteket ölt. Magyarországon is rendkívül sokan megfertőződtek és sajnos sokan bele is haltak. Az elmúlt időszakban megkezdődtek a regisztrációk és a vírus elleni oltások. Hazánkban jelenleg a lakosság mintegy 40 %-a akarja a vakcina felvételét. A szakemberek szerint ahhoz, hogy elérjék a nyájimmunitást, minimum 50 %-os részvételi arányt kell elérni.

Fontos a védőoltás a koronavírus-járvány megfékezése érdekében

A koronavírus-járvány megfékezésének egyik kulcsa az oltás lehet, nem meglepő, hogy a világban óriási az érdeklődés a vakcinákra. A szakemberek szerint az oltóanyag 85-90 %-os védelmet nyújthat. Hazánkban is megindult az előjegyzés és megkezdődtek az oltások is. A leginkább sérülékeny csoportokhoz tartozók, így például az idősek és a krónikus betegek, illetve a védekezésben résztvevők elsőbbséget élveznek. A Csurgói Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője elmondta, hogy az elmúlt napokban a térségünkben is sokan megkapták a védőoltást.

 

A koronavírus betegség megelőzésére korszerű harmadik generációs oltások állnak a rendelkezésre, így talán a legjobb reményt jelentik a világjárvány leküzdésére.

 

Sajnálatos, hogy nagyon sok téveszme és félinformáció terjedt el. Azonban fontos tudni, akik túl vannak a fertőződésen és minél kevesebb tünetük volt, azoknak a szervezetében kevesebb az ellenanyag is.

 

Jelenleg többfajta vakcina került forgalomba, melyek mind hatásosak a koronavírus ellen.