Hagyományteremtő falusi disznóvágás

Falusi disznóvágás Csurgón. Ezzel a felhívással hirdette legújabb rendezvényét a Történelmi Park. A szervezők igyekeztek a régi hagyományos módszert feleleveníteni. Szalmával perzseltek, és természetesen nem maradhatott el a hurka, illetve a kolbásztöltés sem. A nyugdíjasklub segítségével pedig igazi magyar töltött káposzta is készült.

Hagyományteremtő falusi disznóvágás

Mintegy 170 kg súlyú volt az a disznó, mely a CSICSOFARM cégcsoporthoz tartozó Csicsó Pig Kft. felajánlásából érkezett meg február 24-én, szombaton a reggeli órákban a Történelmi Parkba. Ott ugyanis egy régi magyar hagyományt szerettek volna feleleveníteni a szervezők, Füstös János polgármester támogatásával, mint a falusi disznóvágás.

A disznó már Somogycsicsóban leölésre került, az erre vonatkozó szabályok, előírások betartásával. Így érkezett a Történelmi Parkba, ahol a szétbontásában többen is segédkeztek, megosztva a munkát. Míg kint a disznó feldolgozása folyt, bent a nyugdíjasklub tagjai, segítőikkel egy olyan ételt készítettek, amely szintén egyre jobban feledésbe kerül, erdélyi töltött káposztát.

Az idő múlásával egyre ínycsiklandozóbb illatok terjengtek a levegőben. A kemencéből kikerülő sült húsnak már a látványa is rendkívül étvágygerjesztő volt. Készült a hurka és a kolbász is, nem kis mennyiségben. Az egész napi munkát pedig a disznótoros ebéd zárta.