János-napi borszentelés a Szentlélek Katolikus Templomban

Megrendezésre került a hagyományos János-napi borszentelését a Szentlélek Templomban. A december 27-én, kedden megtartott ünnepi misén szentbeszédet Bálint Gábor plébános mondott. Rajta kívül az idei borokat Szászfalvi László református, valamint Györgyi Zsolt evangélikus lelkész áldotta meg.

János-napi borszentelés a Szentlélek Katolikus Templomban

A régi csurgói hagyományok közé tartozik minden év végén, karácsonyt követően a János-napi borszentelés. A felső-csurgói Szentlélek Templomba december 27-én, kedden ezúttal is többen elhozták boraikat, hogy egyházi áldást kapjanak. A szertartáson természetesen részt vettek a csurgói borlovagok is, akik ünnepélyes keretek között vonultak be. A csurgói borszentelésen Bálint Gábor plébános köszöntötte a résztvevőket, majd a későbbiekben János apostolra emlékezett szent beszédében, akit az evangéliumban szeretett tanítványnak neveznek.

 

A folytatásban az ünnepi szentmise a megszokott rend szerint zajlott, melynek zárásaként került sor a gazdák által behozott borok áldására. Elsőként Szászfalvi László református, majd Györgyi Zsolt evangélikus lelkész, végül Bálint Gábor plébános kérte Isten vigyázó tekintetét a nemes nedűkre. A szentmisét követően, a szokásoknak megfelelően, borkóstolásra is várták a híveket.