Koszorúzás és csendes megemlékezés a hősök előtt tisztelegve

Csurgó minden évben megtartja Hősök Napja alkalmából a városi rendezvényét. Ezeken az alkalmakon a kulturális műsor mellett elhangzik egy emlékezőbeszéd is, melynek megtartására mindig mást kérnek fel a szervezők. Idén azonban a koronavírus-járvány átírta a forgatókönyvet és egy koszorúzással egybekötött csendes megemlékezésre került sor az alsoki és a központi emlékműnél egyaránt.

Koszorúzás és csendes megemlékezés a hősök előtt tisztelegve

A közösségi ház szervezésében minden esztendőben pontos forgatókönyv szerint zajlanak a városi ünnepségek, rendezvények. Május utolsó vasárnapja Hősök Napja. Ebből az alkalomból is megemlékező rendezvényre kerül sor beszéddel, kulturális műsorral. Az ünnepi gondolatok tolmácsolására mindig mást kérnek fel a szervezők. 2017-ben például Szabó Sándor akkori alpolgármestert, aki egy Márai Sándor idézettel kezdett. Az Őszirózsa Nyugdíjas Klub pedig énekkel készült.

 

2018-ban Simon Mihály, akkori önkormányzati képviselő mondta el gondolatait. A kulturális részben ebben az esztendőben is fellépett az Őszirózsa Nyugdíjas Klub, de mellette szavalatok is elhangzottak.

 

A tavalyi megemlékezés szónoka Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója volt, aki a Hősök Napja törvényi hátterének ismertetését követően a korábbi megemlékezéseket idézte fel. 2019-ben az eseményre a somogyudvarhelyi Rozmaring Nyugdíjas Klub készült kulturális műsorral.

 

Az idei Hősök Napja ünnepségre pénteken délelőtt került sor. Sajnos a koronavírus okozta rendkívüli helyzet miatt ezúttal koszorúzás és csendes megemlékezés szerepelt a programban. Elsőként az Alsoki Emlékműnél hajtottak fejet a résztvevők az elesettek előtt, majd a központi I. Világháborús Emlékműnél. Természetesen elhangzott a Himnusz és a Szózat is. A Hősök emlékének megörökítését egyébként az I. világháború idején, 1917-ben, a VIII. törvénycikkelyben tették törvényileg kötelezővé, ezzel az indokkal: „A most folyó háború a résztvevők száma, valamint az emberéletben és vagyonban bekövetkezett pusztulás mértéke tekintetében páratlanul áll a világtörténelemben. Ebben az óriási harcban nagy lelkierővel, önmegtagadással és buzgó munkával vesz részt az egész nemzet, tehát azok is, akik a harctér mögött teljesítik nem kevésbé fontos állampolgári kötelességeiket; és büszkén vallhatjuk, hogy nincs a társadalomnak olyan rétege, amely méltó módon ne vette volna és nem venné ki részét a mai nagy idők küzdelmeiből. Mégis hasonlíthatatlanul nagyobb azoknak az áldozata és érdeme, akik a harctéren, minden pillanatban szembenézve a halállal, immár a harmadik éve lankadatlan kitartással küzdenek királyukért és hazájukért, és rendíthetetlen bátorsággal állják az ádáz tusát, amelyhez foghatót nem ismer a világtörténelem... A hősöknek áldott emlékezete felé fokozott kegyelettel tekint az egész nemzet; szent emléküket pedig tiszteletben kell tartania nemcsak a mai nemzedéknek, hanem a késő utókornak is, hogy példájukból buzdítást merítsen az önfeláldozásra és a hazaszeretetre. Ez teszi kötelességünkké, hogy név szerint örökítsük meg mindazoknak az emlékét, akik életüket áldozták fel a hazáért, mindnyájunkért. Ennek alkalmas módja, hogy minden község (város) a saját területén létesítsen olyan emlékművet, amelyre a haza védelmében elesett hős fiainak nevét maradandóan bevésse."


Csurgón kettő emlékmű is felállításra került: Alsokban és a központban. A város pedig igyekszik méltó módon tisztelegni elesett hősei előtt, minden év májusának a végén.

 

 

 Műsor

Július 7. kedd

7.00: Így történt – archívműsor ismétlés

7.33: Képújság

10.00: Így történt – archívműsor ismétlés

10:33: Csurgói KK – Komló Magyar Kupa férfi kézilabda                                   mérkőzés ismétlés

11.52: Képújság

13.00: Így történt – archívműsor ismétlés

13.33: Képújság

16.00: Így történt – archívműsor ismétlés

16.33: Képújság

17:39: Csurgói KK – Komló Magyar Kupa férfi kézilabda                                   mérkőzés ismétlés

19.00: Így történt – archívműsor ismétlés

19.33: Képújság

 

Július 8. szerda

16.00: Csurgói Hírmagazin (július 5.) ismétlés

16.45: Vallási Magazin – Jézus Szíve Katolikus Templom ismétlés

17.48: Képújság

18.32: Üzleti Negyed – magazin ismétlés

19.00: Csurgói Hírmagazin (július 5.) ismétlés

19.45: Vallási Magazin – Jézus Szíve Katolikus Templom ismétlés

20.49: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

CsurgóTV a Facebookon

Naptár