Második alkalommal rendezték meg a diákszínjátszó fesztivált

2016 után második alkalommal került megrendezésre Csurgón a Regionális Diákszínjátszó Fesztivál. Az 1968-ban indult, kettőévente megtartott esemény 2002-ben volt utoljára városunkban. A csurgói származású drámapedagógiai tanárnak, Ákli Krisztiánnak köszönhetően azonban tavalyelőtt újraindulhatott. Idén tíz csoport ötletes, színvonalas produkcióját minősítette a zsűri.

Második alkalommal rendezték meg a diákszínjátszó fesztivált

„A színház nem földi színtér! A Színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz.” Ez a Polgár Ernő idézet olvasható annak a Regionális Diákszínjátszó Fesztiválnak a műsorfüzetén, amely második alkalommal került megrendezésre Csurgón.

 

Városunkban 1968-ban rendezték meg az első diákszínjátszó találkozót, amely rendkívül népszerű volt, és amelynek egészen 2002-ig adott otthont Csurgó minden második esztendőben. A 14 éves szünetet követően azonban 2016-ban újraindulhatott ez a rendezvény. Így kerülhetett sor immár a második fesztiválra, melyet Füstös János polgármester nyitott meg.

 

A fesztivál az újraindulását mindenképpen a csurgói származású Ákli Krisztiánnak köszönheti, aki többek között nemcsak színész, hanem tanítja is a szakmát. Ennek tükrében főszervezőként és csoportvezetőként is meg kell állnia a helyét. nincs egyszerű dolga. Az idei eseményen tíz bemutatóra került sor, melyeknek a közösségi ház és a református gimnázium épülete adott otthont. Az előadások sorát rögtön egy Ákli Krisztián által rendezett színdarab nyitotta.

 

Sajnos csurgói fellépő nem szerepelt ezen az alkalmon sem, de örömteli volt, hogy a megszűnt barcsi helyett egy másik Somogy megyei csoport jött el, mégpedig Nagyatádról, ahol eddig nem nagyon voltak diákszínjátszók.

 


A fesztiválokat az Országos Diákszínjátszó Egyesület koordinálja. Ákli Krisztián elmondta, a szervezet vezetői elégedettek az újraindított csurgói regionális bemutatóval, amely egyben előválogatás is az országos megmérettetésre.