Megnyílt az egyedülálló Csokonai-kiállítás Csurgón

Ünnepélyes keretek között került megnyitásra Csurgón a Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ. A Történelmi Parkban megtartott esemény egyben a legutolsó rendezvénye volt annak a határon átnyúló, interreges pályázatnak, melynek másik résztvevője, projektgazdája a horvátországi Pitomacsa. A megnyitón átadásra került az emlékhely kulcsa. A végén pedig a kiállítás tartalmának, kinézetének a megálmodója, dr. Demeter Júlia irodalomtörténész tartott tárlatvezetést a résztvevőknek.

Megnyílt az egyedülálló Csokonai-kiállítás Csurgón

Nagyon komoly, határon átnyúló projekt végére kerülhetett pont Csurgón, amikor hivatalosan is átadásra került a Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ. Az ünnepélyes megnyitására a zárókonferenciát követően került sor a kiállításnak otthont adó Történelmi Parkban.

 

Csokonainak a „Jövendölés az első oskoláról a Somogyban” című verse a megnyitó elején hangzott el, melyet követően Csörsz Rumen István előadásában megzenésített Csokonai versek hangzottak el.

 

Az Európai Unió által támogatott projektnek köszönhetően, két nagyhírű, romantikus költőnek, Petar Preradovicsnak és Csokonai Vitéz Mihálynak sikerült méltó emlékhelyet kialakítani. Csurgó partnere, aki egyben a projektgazda szerepét is betöltötte, a horvátországi Pitomacsa települése volt, ahol már korábban átadásra került a horvát költőt bemutató kiállítóhely. Így a csurgói átadó ünnepség volt az utolsó esemény a majd két évig tartó megvalósítás folyamán. Füstös János itt köszönte meg mindazok munkáját, segítségét és támogatását, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a színvonalas tárlat. Csurgó polgármestere egyben nagy örömét fejezte ki, hogy a sok munka végeredményeként egy régi álom válhatott valóra a városban.

 

Az ajándékátadásokat követően, dr. Demeter Júlia irodalomtörténész nyitotta meg a kiállítást, aki a Csokonai-kiállítás tartalmi részének a megálmodója volt. A kialakítására és berendezésére a Petőfi Irodalmi Múzeum kapott felkérést. Ők keresték fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársát a forgatókönyv elkészítésével, a látványelemek kitalálásával.

 

Csurgó a Csokonai-kiállítóhellyel egy rendkívül nagy szakértelemmel felépített, országosan egyedülálló tárlat gazdája lett. A kialakított tíz állomás érdekesen és izgalmasan mutatja be a híres költő életútját. Az interaktív megoldások pedig látványos módon segítenek mindenkit, aki többet szeretne tudni, megismerni Magyarország egyik legkiválóbb poétájáról.

 

 

 


 


Műsor

Május 23. szombat

12.00: Épí-Tech – házépítők magazinja 2020. május

12.26: Csurgói Hírmagazin (május 17.) ismétlés

13.10: Egészségügyi percek – Érszűkület szűrés

13.18: Épí-Tech – házépítők magazinja 2020. május

13.44: Csurgói Hírmagazin (április 5.) ismétlés

14.28: Ökumenikus imahét 5. nap: Alsoki Református Templom                         ismétlés

15.26: Egészségügyi percek – Eszközös gasztrovizsgálatok

15.33: Csurgói Hírmagazin (május 17.) ismétlés

16.17: Képújság


Május 24. vasárnap

8.00: Ökumenikus imahét 1. nap: Jézus Szíve Templom

8.52: Képújság

13.00: Csurgói Hírmagazin

13.48: Így történt – archívműsor ismétlés

14.30: Egészségügyi percek – Érszűkület szűrés

14:36: Csurgói KK – Tatabánya NB I-es férfi kézilabda mérkőzés                       ismétlés

16.05: Így nem játszunk mi – Körúti Színház 2. rész

17.13: Ökumenikus imahét 1. nap: Jézus Szíve Templom ismétlés

18.05: Egészségügyi percek – Eszközös gasztrovizsgálatok

18.12: Csurgói Hírmagazin ismétlés

19.00: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

CsurgóTV a Facebookon

Naptár