Megnyílt az egyedülálló Csokonai-kiállítás Csurgón

Ünnepélyes keretek között került megnyitásra Csurgón a Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ. A Történelmi Parkban megtartott esemény egyben a legutolsó rendezvénye volt annak a határon átnyúló, interreges pályázatnak, melynek másik résztvevője, projektgazdája a horvátországi Pitomacsa. A megnyitón átadásra került az emlékhely kulcsa. A végén pedig a kiállítás tartalmának, kinézetének a megálmodója, dr. Demeter Júlia irodalomtörténész tartott tárlatvezetést a résztvevőknek.

Megnyílt az egyedülálló Csokonai-kiállítás Csurgón

Nagyon komoly, határon átnyúló projekt végére kerülhetett pont Csurgón, amikor hivatalosan is átadásra került a Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ. Az ünnepélyes megnyitására a zárókonferenciát követően került sor a kiállításnak otthont adó Történelmi Parkban.

 

Csokonainak a „Jövendölés az első oskoláról a Somogyban” című verse a megnyitó elején hangzott el, melyet követően Csörsz Rumen István előadásában megzenésített Csokonai versek hangzottak el.

 

Az Európai Unió által támogatott projektnek köszönhetően, két nagyhírű, romantikus költőnek, Petar Preradovicsnak és Csokonai Vitéz Mihálynak sikerült méltó emlékhelyet kialakítani. Csurgó partnere, aki egyben a projektgazda szerepét is betöltötte, a horvátországi Pitomacsa települése volt, ahol már korábban átadásra került a horvát költőt bemutató kiállítóhely. Így a csurgói átadó ünnepség volt az utolsó esemény a majd két évig tartó megvalósítás folyamán. Füstös János itt köszönte meg mindazok munkáját, segítségét és támogatását, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a színvonalas tárlat. Csurgó polgármestere egyben nagy örömét fejezte ki, hogy a sok munka végeredményeként egy régi álom válhatott valóra a városban.

 

Az ajándékátadásokat követően, dr. Demeter Júlia irodalomtörténész nyitotta meg a kiállítást, aki a Csokonai-kiállítás tartalmi részének a megálmodója volt. A kialakítására és berendezésére a Petőfi Irodalmi Múzeum kapott felkérést. Ők keresték fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársát a forgatókönyv elkészítésével, a látványelemek kitalálásával.

 

Csurgó a Csokonai-kiállítóhellyel egy rendkívül nagy szakértelemmel felépített, országosan egyedülálló tárlat gazdája lett. A kialakított tíz állomás érdekesen és izgalmasan mutatja be a híres költő életútját. Az interaktív megoldások pedig látványos módon segítenek mindenkit, aki többet szeretne tudni, megismerni Magyarország egyik legkiválóbb poétájáról.