Méltó volt az ünnepi évhez a millenniumi Csuszafesztivál

15. alkalommal került megrendezésre múlt hétvégén a Csuszafesztivál Csurgón, az 1000 éves évforduló legnagyobb rendezvényeként. A 20 főzőcsapat közül ezúttal „Csusza mint köret” kategóriában az először induló Családsegítő Központ, a „Csusza mint főétel” kategóriában pedig a Gasztro-Sokk csapata bizonyult a legjobbnak. A gasztronómiai eseményen több kulturális fellépő vett részt, köztük csurgói óvódások és iskolások. A korábbi évekhez hasonlóan idén is rengeteg kísérőprogram várta az érdeklődőket, közte egy autó kiállítás is.

Méltó volt az ünnepi évhez a millenniumi Csuszafesztivál

A 60-as és 70-es évek slágereit játszó BA-ROCK Zenekar is az első fellépők közé tartozott az idei Csuszafesztivál pénteki napján, ahol elsőként Füstös János polgármester nyitotta meg a kettőnapos rendezvénysorozatot, immár 15. alkalommal. Gyurókovics és Tratnyek Sára retró válogatását követően került sor az említett együttes fellépésre.

 

A pénteki est fénypontja és egyben záróeseménye a Csík Zenekar kilenc órakor kezdődő koncertje volt. Szombaton reggel a főzők vették át a főszerepet. Ezúttal 20 csapat igyekezett minél finomabb étellel elkápráztatni a zsűrit. A hagyományoknak megfelelően idén is „Csusza mint köret” és „Csusza mint főétel” kategóriát hirdettek versenyt. A főzők már túl voltak az előkészületeken, javában készültek az ételek, miközben 10 órakor sor került az ünnepélyes megnyitóra is. Füstös János polgármester szavait követően Szászfalvi László, térségünk országgyűlési képviselője méltatta a Csuszafesztivált.

 

A megnyitó gondolatokat követően megkezdődött a kulturális rész is. Elsőként a Mesevár Óvoda katicabogarai léptek fel kedves műsorral. Nagy sikert aratott a Bab Társulat óriásbáb előadása is, amely sok gyermeket vonzott. A dél közeledtével aztán nótacsokrok hangzottak el. A népdalok után néptánc következett a református kisiskolások előadásában. Az idei Csuszafesztiválra ismét érkeztek a testvértelepüléseink közül. A verebélyi vendégek kulturális műsorral is készültek.

 

Közben a versenyzők elkészültek az ételekkel és a zsűri megkezdte nem egyszerű munkáját. A szervezők, a főzőcsapatok kívánságára, a zsűribe a szakma egyik kiváló képviselőjét hívták meg, aki tavaly nagy elismerést vívott ki köztük tudásával és segítőkészségével.

 

Az eredményhirdetésen elismerő szavak hangzottak el a séftől. Weis Péternek, a zsűri mindig vidám és tréfás elnökének a rövid gondolatait követően pedig kiderült, ki készítette ebben az esztendőben a legjobbat. A „Csusza mint köret” kategóriában a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Kukorik és Kotkodák Gasztro Udvara elnevezésű csapata lett, aki először vett részt a főzőversenyen.

 

A rendezvényre ebben az esztendőben is nagyon sokan jöttek el. A kilátogatók most is számos kísérőprogram közül válogathattak. Mini állatkert, kézműves sátor, népi játszótér, ugrálóvár, egészségügyi szűrőprogram, állapotfelmérés, alkalmi postaszolgáltatás, városnéző kisvonat, Csurgói Kutyaszépségverseny és az Iharosi Szent László Lovagrend bemutatója várta az érdeklődőket. Különlegesség volt ezen a fesztiválon egy autókiállítás, amely mindenképpen emelte az esemény színvonalát. Régi és új autók mutatták meg egyaránt a szépségüket.

 

A szombati nap hátralévő részében természetesen folytatódtak a kulturális programok. Köztük sztárfellépőkkel, mint Takács Nikolas énekes vagy éppen Benk Dénes humorista. Az idei Csuszafesztivál végén pedig most sem maradt el a tűzijáték, melyet követően DJ Szatmári és Jucus szolgáltatta a zenét késő éjszakáig.