Nagyváthy Jánosra emlékeztek a református gimnáziumban

Nagyváthy János halálának 199. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a református gimnázium dísztermében. Ennek keretében került sor a keszthelyi egyetem egyik docensének az előadására. Dr. Lukács Gábor beszélt Nagyváthy életéről, az iskolaalapításban tett érdemeiről, illetve nagyszabású munkásságáról is, melyet a mezőgazdaság területén végzett. Az esemény végén a gimnázium parkjában megkoszorúzásra került a neves előd szobra.

Nagyváthy Jánosra emlékeztek a református gimnáziumban

199 évvel ezelőtt, Csurgón hunyt el Nagyváthy János. Hogy pontosan mikor, arról több időpont is napvilágot látott. Van, aki a február 13-ra datálja, van, aki március 6-ra. A sírkövén pedig február 24-e szerepel. Mindezt abból az előadásból lehetett megtudni, amely a református gimnázium dísztermében került megtartásra. A neves elődről dr. Lukács Gábor, a keszthelyi egyetem docense beszélt, elsőként kiemelve munkásságát az életútján és az emberi kapcsolatain keresztül.

 

Nagyváthynak nagyon sok szakmai írása jelent meg a mezőgazdasággal kapcsolatosan, ráadásul magyar nyelven. Ez is elhangzottak az előadásban, csakúgy, mint iskolaalapítási érdemei, mely Csurgó történelmében mindenképpen nagy dolognak számít.

 

Az előadást követően a résztvevők a gimnázium parkjába vonultak, ahol megkoszorúzták Nagyváthy János emlékművét.