Napsugaras Levendulás Nap

Három évvel ezelőtt a Napsugár Szociális intézmény és a vele szorosan együtt működő Napsugár Egyesület egy nagyot álmodott és levendula ültetvényt hozott létre a Szentlélek Plébánia kihasználatlan kertjében. A három év kitartó munkájának és a szorgos kezeknek köszönhetően az ültetvény az idén adott először annyi virágot, hogy az intézmény egy egész napot szenteljen neki. Az egyedülálló kezdeményezés, a Napsugaras Levendulás Nap meghívott vendégei előadást hallhattak a levendula jótékony hatásairól, megtekinthették az intézmény ellátottainak munkáiból összeállított kiállítást, kézműveskedhettek. Végül kóstolót kaptak az előre elkészített levendulás finomságokból.

Napsugaras Levendulás Nap

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Illatának köszönhető erős nyugtató hatása is van. Sokrétűsége miatt talán nem véletlen, hogy a Napsugár Szociális Intézmény és a hozzá szorosan kapcsolódó Napsugár Egyesület levendula ültetvényt hozott létre Csurgón, ezzel egy egyedülálló kezdeményezést valósítottak meg városunkban, megszervezve a Napsugaras Levendulás Napot.

 

A rendezvényre látogatók az intézmény ellátottai és dolgozói által készített termékekből álló kiállítást tekinthettek meg. A Napsugaras Levendulás Nap tornával folytatódott, majd a látogatók is megtapasztalhatták a kétkezi munka örömét, hiszen a leszüretelt levendulából az intézmény dolgozóinak, önkénteseinek, lakóinak segítségével többféle ajándék és használati tárgyat készíthettek. Ezen kívül lehetőségük volt a levendula szüretelésére, illetve vásárolhattak a kiállított levendulás termékekből is.

 

A szervezők az ínyencekre is gondoltak, gasztronómiai élvezetekkel is szolgáltak. Kóstolót kínáltak a saját maguk által készített levendulával ízesített ételekből, italokból. A rendezvényre látogatók egy élményekkel teli nappal gazdagodhattak. Az egyedülálló kezdeményezésnek a tervek szerint lesz folytatása.