Nem volt ünnepség a Magyar Kultúra Napján

A veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradtak idén a Magyar Kultúra Napi ünnepségek, így természetesen Csurgón is. Városunkban az elmúlt kettő esztendőben különleges volt ez az alkalom, hiszen 2019-ben ezzel a rendezvénnyel kezdődött és 2020-ban ezzel ért véget az a millenniumi programsorozat, mellyel az 1000 éves évfordulónkat ünnepeltük.

Nem volt ünnepség a Magyar Kultúra Napján

Minden évben az első nagyobb országos esemény a M


agyar Kultúra Napja. Január 22-én Csurgón is megrendezésre kerül ez alkalomból egy ünnepség: beszédekkel, műsorral. A koronavírus-járvány miatt azonban idén elmarad mindenhol. Az elmúlt kettő esztendőben ez az esemény különösen emlékezetes marad városunkban. 2019-ben ugyanis ezzel az rendezvénnyel vette kezdetét az az egy éven át tartó programsorozat, amely városunk fennállásának ezer éves évfordulója előtt kívánt méltó emléket állítani. Akkor a közösségi ház nagytermében elsőként Szászfalvi László országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, akik teljesen megtöltötték a nagytermet.

 

Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár Csurgón született, aki itt végezte az általános és a középiskolát is. A jeles alkalmon ő mondta az ünnepi beszédet, többször is elérzékenyülve.

 

Minden évben más-más csurgói iskola készül ünnepi műsorral. Ez alkalommal azonban különleges műsor készült, melynek főszereplői nem diákok voltak. A város képviselő-testülete, Szászfalvi Lászlóné református lelkész, Göndics János esperes plébános, valamint Decsi Csaba és Decsi Richárd rendkívül színvonalas műsorral léptek a színpadra.

 

2020-ban a Magyar Kultúra Napján az emlékmű avatását követően a közösségi házban elsőként Füstös János mondta el köszöntőjét, kiemelve benne azt is, hogy ez az alkalom jelenti egyben Csurgó millenniumi évfordulós rendezvényeinek a zárását is. Ünnepi gondolatait Petneházy Szabolcs Attila miniszteri biztos fogalmazta meg.