Pedagógusait köszöntötte a város

A pedagógusokat ünnepelték június 6-án a Csokonai Közösségi Házban. A rendezvényt Füstös János polgármester nyitotta meg, majd a jubiláló pedagógusok életművét méltatva adták át gyémént, arany diplomáikat, illetve a nyugdíjba vonuló óvoda pedagógusokat búcsúztatták. Ezt követően Füstösné Ábrahám Judit a Csokonai Vitéz Mihály Refomátus Gimnáziun igazgatónője mutatta be a Dr. Horváth József által publikált Csurgói Pedagóguslexikont. Az ünnepi eseményt a Musica Historica zenei együttes műsora színesítette.

Pedagógusait köszöntötte a város

1951 óta, minden év június első vasárnapján a pedagógusokat ünnepeljük. Köszöntjük mindazokat, akik nap, mint nap azért dolgoznak, hogy tudásukat a következő generációnak átadják. Dr. Korzenszky Richárd bencés szerzetes szerint: „A nevelő munkája olyan, mint a kertészé. A palántát a szülők hozzák. Az iskola másra nem vállalkozhat, csak arra, hogy felnöveszti a palántát. Megmunkálja a földet körülötte. Ösztönzi, hogy gyökerei táplálékot kapjanak. Félretolja, lenyesi a környezetéből mindazt, ami meggátolná, hogy a növekedéshez elengedhetetlenül szükséges fény elérjen hozzá. Olykor meg, ha erős a szél, a felnövekvő hajtást karóhoz köti, hogy derékba ne roppanjon. S egy idő után elveszi mellőle a karót - s ettől kezdve aggódva figyeli, most már távolabbról: vajon olyanná nőtt-e fel, amilyennek szerették volna.”

 

Idén városunkban a Csokonai Közösségi Ház adott otthont az ünnepségnek. Füstös János polgármester köszöntő beszédében méltatta a pedagógusok áldozatos, és a felnövekvő generációk számára alapvető fontosságú, iránymutató munkáját.

 

A köszöntőt követően ünnepélyes ceremónia során, életművüket röviden bemutatva, Füstös János polgármester, Fazekes Máté Ede a KLIK képviseletében és Simon Mihály igazgató adta át az idén jubiláló pedagógusoknak a megérdemelt okleveleket. Munkája elismeréseként gyémántdiplomával díjazták Tóka Ferenc nyugalmazott iskolaigazgatót, aki 60 éve végzett pedagógusként. 50 éve szerzett diplomát, így aranyoklevéllel jutalmazták Grujber Jánosné, Kepler Ferencné általános iskolai tanárokat és Molnár Istvánné tanítót. Kertai Tiborné, a somogyudvarhelyi Arany János általános Iskola nyugdíjas igazgatónője az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át ezen a napon.

 

Idén megajándékozták a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusokat is. Tóthné Tamás Zsuzsanna a Csurgói Városi Óvodák vezetője Hofferné Lenkei Ágnes, Szijártó Jánosné és Kovácsné Virág Gyöngyi munkáját köszönte meg.

A diplomák átadása után Füstösné Ábrahám Judit Dr. Hotváth József legújabb könyvét, a Csurgói Pedagóguslexikont ismertette meg a jelenlevőkkel, amelyet hiánypótló munkaként definiált. Külön gratulált a szerzőnek, aki a Pedagógus Nap alkalmából miniszteri elismerést vehetett át Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrtól és Prof. Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár úrtól, kiemelkedő munkájáért. 

 

Az ünnepi alkalmat a Musica Historica zenei együttes meglepetés műsora színesítette, melyet követően a rendezvény ünnepi vacsorával zárult.