Régi-új polgármester, két új tag a testületben

Füstös János kapott ismét bizalmat a csurgói választópolgároktól a polgármesteri tisztség betöltésére. Ezzel a harmadik ciklusát kezdheti meg. A vasárnapi önkormányzati választáson a legutóbbihoz képest eggyel kevesebb képviselőre lehetett szavazni. A hat helyre négy régi és kettő új tag került be.

Régi-új polgármester, két új tag a testületben

Csurgón a választásra jogosultak 44 %-a, vagyis valamivel több, mint 1800-an mentek el szavazni október 13-án, vasárnap. A négy polgármesterjelölt közül végül ismét csak Füstös János kapott bizalmat, a szavazatok 51,32 %-át begyűjtve. Ilia Csaba a voksok 33,41, Keszericze Gábor 10,2, Kurta Ferenc 5,07 %-át tudhatta a magáénak. A régi-új polgármester ezzel a harmadik ciklusát kezdi majd meg. Az önkormányzati képviselői pozícióért 29 induló küzdött. Mivel a legutóbbi választás óta eltelt időszakban városunk lakossága ötezer fő alá csökkent, így nem hét, hanem hat képviselőre csökkent a testületi tagok száma. Végül az előző ciklusból négyen jutottak ismét be: Szecsődi Istvánné, Vargáné Hegedüs Magdolna, Vassné Huszics Bernadett, valamint Vörös Mátyás. Ők, csakúgy, mint Füstös János polgármester, a FIDESZ-KDNP színeiben indultak. Rajtuk kívül két független induló kapta meg a szavazatok többségét: Ilia Csaba, aki korábban már volt önkormányzati képviselő, illetve Kozmáné Radák Edina, aki első ciklusára készülhet. A polgármester és a képviselők mandátuma természetes most is öt évre szól, a törvényi előírásoknak megfelelően.

 

A roma nemzetiségi választás tekintetében Csurgón 33,65 % volt a részvételi arány, ami a 104-ből 35 főt jelentett. A megszerezhető három helyért összesen heten indultak. Itt Horváthné Lakatos Mária, Lakatos János és Dudli Mária kapta érdemelte ki a választók bizalmát és lett képviselő.