Sikeres volt az idei Őszi Fesztivál is

Szeptember 23-án került idén megrendezésre a Csurgói Őszi Fesztivál. Az egynapos rendezvényen, a hagyományoknak megfelelően, a kulturális fellépők mellett, több színes kísérőprogram várta az érdeklődőket. Volt kiállításmegnyitó, népmesemondó-verseny, és természetesen nem maradhatott el az ilyenkor szokásos főzőverseny sem.

Sikeres volt az idei Őszi Fesztivál is

Több program indításával kezdődött az idei Csurgói Őszi Fesztivál szeptember 23-án, szombaton, amely idén egynaposra került megszervezésre. Helyszíne a közösségi ház és a mellette lévő terület volt. A főzőverseny és a népmesemondó-verseny mellett ezúttal elsőként Németh Istvánné festménykiállításának a megnyitóján vehettek részt az érdeklődők.

A hagyományoknak megfelelően, az Őszi Fesztivál egyik nagyon fontos kísérőprogramja a Kaslik Edit-ösztöndíj átadása. Erre a Meller kastélynál került sor, ahol Horváth Aurél vehette át a havonta nyújtó anyagi segítségről szóló oklevelet Szabó Sándor alpolgármestertől.

Ebédidőben „jó ebédhez szólt a nóta”. Németh Józsefet Molnár József és Népi Zenekara kísérte. A nótacsokrokkal indult a kulturális műsor a színpadon. A nótázást követően pedig a sporté volt a főszerep. Az érdeklődők ugyanis rendkívül színvonalas dzsúdó bemutatót láthattak a csurgói egyesület jóvoltából, amelynek tagjai többek között a különböző esési technikákat is megmutatták.

Mindeközben elkészültek a főzők is a különböző étkekkel. A zsűri sűrűn adott hangot elégedettségének, miközben jóízűen kóstolgatta a versenyzők pincepörköltjeit és egyéb finomságait. Daavid mulatós műsora és Zizi bohóc előadása után indult útjára a szüreti felvonulás a Fehérvári József Zenei Egyesület Fúvós Zenekarának felvezetésében.

A szokásoknak megfelelően, egész napos kísérőprogramok szerepeltek a rendezvényen. Kézműves foglalkozások, vásárok, autó, traktor- és kiállítás, termelői piac, légvár, kürtős kalács, csillámtetoválás várta az érdeklődőket. A Csurgói Őszi fesztivál hivatalos megnyitója pedig a felvonulás után zajlott, ahol Füstös János polgármester és Szászfalvi László országgyűlési képviselő méltatta az eseményt.

A beszédeket az eredményhirdetések, díjátadók követték. Elsőként a népmesemondó-verseny legjobb előadói vehették át jól megérdemelt jutalmukat. Közülük is Tratnyek Sárát emelte ki a zsűri, aki vízvári népi öltözetben adta elő meséjét. A főzőknél a Gasztrosokk csapata nyert, akik nem először szerezték meg a legjobbnak járó díjat. Itt került átadásra a Festetics Ösztöndíj is. Ebben az esztendőben Dobri Laurának, a Kaposvári Egyetem, illetve Cservég Violának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatójának ítélte oda a képviselő-testület.

Az Őszi Fesztiválra külföldről is érkeznek minden évben. Az újgráci tánccsoport és tamburazenekar nagy sikert aratott a színpadon, de a Drávagyöngye Ifjúsági Néptánc Egyesület ifjú táncosai is jó hangulatot teremtettek. A késő délutáni órákban fellépett még Decsi Richárd, a Fehérvári József Zenei Egyesület, az Old and Boys. Végül este a a Karthago együttes koncertje zárta az idei Csurgói Őszi fesztivált.