Sótonyi Lászlóra emlékezik a Helytörténeti Gyűjtemény kiállítása

Kiváló sportoló, nagyszerű edző, pedagógus és közéleti ember, a csurgói kézilabdázás atyja. Ő Sótonyi László. Halálának hetedik évfordulóján emlékkiállítást rendezett a Helytörténeti Gyűjtemény. A neves szakember családja úgy döntött, a városnak ajándékozza a kiállított emléktárgyakat: jegyzeteket, edzésterveket, fotókat, kitüntetéseket. A kiállítás megnyitóra nagyon sokan jöttek el.

Sótonyi Lászlóra emlékezik a Helytörténeti Gyűjtemény kiállítása

Pierre de Coubertin „Óda a sporthoz” című verse Balogh Veronika tolmácsolásában hangzott el Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteményében azon a kiállítás megnyitón, melyet a neves szakember, a csurgói kézilabdázás meghonosítója és felvirágoztatója, Sótonyi László tiszteletére rendeztek meg, halálának hetedik évfordulóján. Az eseményen zsúfolásig megtelt az időszakos kiállító terem, gyakorlatilag be sem fértek, annyian jöttek el, tisztelegni Sótonyi László emléke előtt. A verset követően, Sótonyi Sándor mutatta be a család csurgói gyökereit, valamint testvérbátyja elhivatottságát, hűségét a település iránt.

 

Elhangzott az is, hogy Sótonyi László már fiatal korában rendkívül tehetséges volt a sport terén. Több sportágban is kiváló eredmény ért el. Főként labdarúgásban. Ezután jött az életre szóló kötődés a kézilabda iránt, melyben edzőként, szakemberként vívott ki országos tiszteletet. Kiderült az is, több téren is elismerték tevékenységét, melyet kitüntetéseinek a száma bizonyít a legjobban.

 

A kiállítás megnyitón felszólalt Sótonyi László felesége is, fontos dolgot bejelentve. Azt, hogy a család városnak ajándékozza a nagyszerű szakember szakmai hagyatékát. A kiállítás megnyitón részt vett Szászfalvi László országgyűlési képviselő, illetve Füstös János polgármester is, aki a város nevében megköszönte a Sótonyi család értékes ajándékát.

 

A tárlat szeptember 6-ig tekinthető meg, de utána is látható lesz több csurgói helyszínen is majd, mint például a Sótonyi László Sportcsarnok. A végső cél pedig, hogy állandó kiállításként állítsanak emléket Csurgó egyik leghíresebb és legsikeresebb emberének.