Szeretetszolgálat a szociális dolgozók munkája

November 12-én ünnepeltük a Szociális munka napját. A pandémia miatt városunkban is elmaradtak a megszokott ünnepségek. Az üzenete azonban ennek a napnak idén is ugyanaz: ráirányítíni a figyelmet azokra az emberekre, akik a leginkább rászorulókon, hátrányos helyzetű családokon, hajléktalanokon, idős embereken segítenek. A járvány miatt, pedig a munkájukra a korábbiaknál is nagyobb szükség van.

Szeretetszolgálat a szociális dolgozók munkája

„Az egyik leggyönyörűbb kárpótlás ebben az életben, hogy senki sem próbálhat őszíntén segíteni valaki máson anélkül, hogy közben ne segítene magán is.” A Szociális Munka Napjának ünnepe idén a megszokottól eltérően zajlott a Csurgó Járási Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálatnál.

 

Az intézmény nagyon sokrétű és szerteágazó segítőmunkát végez a hozzá tartozó 18 településen, gyakorlatilag a nap 24 órájában. A kialakult járványhelyzet miatt fokozott a jelenlétük, hiszen egyre több a rászoruló. A központ igyekszik biztosítani a dolgozók egészségének a védelmét is.

 

Sokukat az elhivatottság vezette erre a pályára és a kötelességérzet tartja őket ott. Az erkölcsi megbecsülésük alapvetően érezhető, de szociális szféra anyagi elismerése a környező országokhoz képest magyarországon még mindig alacsony szinten van. Pedig a társadalom szempontjából a szociális munka kulcsfontosságú. A felmérések szerint ebben a szakmában körülbelül 5 év az az idő, amikor eljön a kiégés időszaka. Az intézményben ezt az akadályt is le tudják győzni.

 

„Szolgálj, és szolgálatodra leszek” szól az idézet. A szociális dolgozók munkája nélkülözhetetlen. Tudjuk mindannyian, hogy nehéz hivatás, hiszen nem csak sokoldalú szakértelmet, felkészültséget, de hatalmas áldozatvállalást, emberséget, őszinte együttérzést is kíván.