Szívből jött Csurgóra is a kaproncai húsvéti tojás

„Szívből jövő hímes tojás”. Ez látható Csurgón, a központban lévő körforgalomban, melynek az átadási ünnepségére hétfőn került sor. A horvátországi Kapronca város naiv festőművészei által díszített tojás több európai fővárosban látható a húsvéti ünnepek alatt, sőt, még New Yorkban is. A kiemelkedő eseményen Ivan Pal, Kapronca megye alispánja és Füstös János polgármester mondott köszöntőt. A tojást jelképesen Haluga Vesna konzulasszony adta át. A kulturális műsor keretében a Légrádi Gyermekcsoport és az Overtones Alapfokú Zeneiskola néptáncosai léptek fel.

Szívből jött Csurgóra is a kaproncai húsvéti tojás

Az Overtones Alapfokú Zeneiskola néptáncosainak műsorával kezdődött az az ünnepség, melynek keretében átadásra került a „szívből hímes tojás”. A rendezvényen Füstös János polgármestert követően Ivan Pal mondott köszöntőt.


„A „szívből jövő hímes tojás”, amely a Húsvét és a barátság szimbóluma, már nagyon sok országban, szinte minden világtájon megtalálható. De bemutatásra került Budapesten is, kettő évvel ezelőtt Pécsnek is adományoztunk egyet, és idén Önökre esett a választásunk. Azoknak szoktunk hímes tojást adományozni, akiket szeretünk. Nekem, mint horvát állampolgárnak, sokkal fontosabb, hogy Önöknek hozhattuk el ezt, mint ha New York-ba vittük volna. Ezért polgármester úr és minden csurgói fogadja sok szeretettel” – mondta a horvátországi Kapronca megye alispánja.

A köszöntőket követően ismét a kulturális műsoré volt a főszerep, majd Haluga Vesna konzulasszony adta át jelképesen a húsvéti tojást.

„Idén ünnepli 10. évfordulóját az a Kaproncáról indult projekt, amelyik a „Szívből jövő hímes tojás” elnevezést kapta. 2017-ben fogant meg egy turisztikai egyesületnél dolgozó szakember fejében, hogy legyen egy olyan jellegzetes, speciális hímes tojás, amely szimbolizálja az egész Kapronca-Kőrös megyét, és nagyon örülök, hogy Párizs, Bécs, vagy éppen New York után az önök városában adhatjuk át ünnepélyes keretek között a jubileumi évfordulón ezt a hímes tojást” – emelte ki.

Az ünnepség zárásaként a horvátországi Légrád városának gyermekcsoportja lépett fel. A húsvéti tojás kb. kettő hétig fogja majd díszíteni Csurgó főterét.