Világklasszis játékosok a kézilabdatáborban

A június harmadik hetében zajló kézilabdatáborban a szervezők nagy gondot fordítottak a napi két edzés mellett arra is, hogy a gyerekek elé valós, követendő példaképeket állítsanak. A 41 kézilabdás palántával zajló táborba ellátogatott Balogh Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, illetve megtisztelte jelenlétével Kovacsics Anikó, a női kézilabda válogatott és a Ferencvárosi TC csapatkapitánya. Mindkét kézilabdás világklasszis büszke a családtól és a nevelőegyesületétől kapott értékekre. Ezen kívül nyilatkoztak terveikről is.

Világklasszis játékosok a kézilabdatáborban

Az elmúlt hónapban a Super Women’s Egészségműhely által szervezett kézilabda táborban világklasszis kézilabdázók élménybeszámolóit és tanácsait is hallhatták a résztvevők. A gyerekek már felkészülten várták vendégeiket, hiszen az edzések mellett a tábor vezetőivel videókat néztek és beszélgettek az érkező példaképek életútjáról. Balogh Beatrix edzést is vezetett, de olimpiai ezüstérmét és számos kitüntetését is elhozta. Ezt követően egy kötetlen beszélgetés mellett a gyerekek bátran kérdezhettek tőle sportolói karrierének állomásairól.

 

Bea Csurgón kezdett el kézilabdázni, az akkor még I. számú Általános Iskolában. Saját bevallása szerint nagyon sokat kapott nevelőedzőitől. Csurgóról elkerülve, kézilabdás pályája magasra ívelt, hazai és külföldi csapatok állnak a neve mellett, illetve 170 szeres válogatottság. Bea elmondta, egyetlen percig sem bánta meg, hogy a kézilabdázás mellett döntött. Ez a sport annyi élményt és sikert adott számára, amit semmiért sem cserélne el. Ezt a hozzáállást adja át gyermekeinek is, aki 16 évesen komoly sportkarrier előtt áll. Élsportolói karrierje befejezése után a Marcali NB-I/B –s csapatának volt játékos edzője, ahol testvérével, Balogh Piroskával játszott egy csapatban. Három éve a család Zalaegerszegre költözött. jelenleg az Egerszegi Kézilabda Klub Elnökeként, illetve az NBII-es női csapat edzőjeként tevékenykedik.

 

Kovacsics Anikó, aki jelenleg a Magyar Női Válogatott és a Ferencváros csapatkapitánya az utolsó napra érkezett meg a táborba, ő adta át az ajándékokat a gyerekeknek. A csillogó szemű kézilabdás palántákat látva, ő is meghatódott.

 

Mint minden sportolót, őt is megviselte a megszokott napi rutintól való eltérés a karantén ideje alatt, de egyben pluszt is adott.

 

Anikó, ha csak teheti, küzd a közösségi célokért, saját eszközeivel megpróbál segíteni a rászorulókon. Így nem véletlen, hogy 2020-ban Vujity Tvrtko őt választotta a Hétköznapok Hősének. Az ismert riporter a díjat azért hozta létre több mint másfél évtizede, hogy elismerhesse és elismertesse azokat a nagyszerű embereket, akik tevékenységükkel példaképei lehetnek saját közösségüknek, társadalmunknak. A kézilabdázó ugyanis elért eredményeit, társadalmi rangját (is) felhasználta ahhoz, hogy másokon, rászorulókon, elesetteken segíthessen. Többek között Erdélyi Rolika, egy súlyos rendellenességekkel 2009-ben született, több műtéten is átesett, nagy küzdeni akarással bíró kisfiú támogatásáért.

 

A világklasszis sportolónak nagyon kevés ideje marad a nyárból a pihenésre, feltöltődésre, hamarosan kezdődik az alapozás. Anikó a jövőt tekintve bizakodó klubcsapatával szemben.

 

Az utánpótláskorú játékosok számára, ahogy az már elhangzott, nagyon fontos a pozitív példa. Különösen igaz ez akkor, ha egy sportoló a közvetlen környezetükből kerül egy sportág csúcsára, bizonyítva azt, hogy kitartó, áldozatos munkával nincs lehetetlen, még akkor sem, ha valaki egy vidéki kistelepülésre születik. A személyes találkozó a gyerekeknek felejthetetlen élmény marad.