Judo foglakozásokra várják a fiatal felnőtteket

Tavaly szeptember óta biztosítanak edzéslehetőséget térségünk fiataljainak a Nagykanizsai TE judo szakosztályának edzői. A Mester család heti két alkalommal vezeti a judo foglalkozásokat. Az edzések két helyszínen, az Eötvös Általános Iskolában, és a Sótonyi László Sportcsarnokban zajlanak. Az edzők, a Magyar Judo Szövetséggel egyetértésben, folyamatosan igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni a sportágat, mint sportot, mint szabadidős tevékenységet és mint életformát egyaránt.

Judo foglakozásokra várják a fiatal felnőtteket

„Menj utadon töretlenü, a győzelem ne tegyen elbizakodottá, a vereség ne törjön le. Akkor se feledkezz meg az óvatosságról, ha minden csendes körülötted, és akkor se bénítson meg a rémület, ha nyilvánvaló veszély fenyeget.”


Az idézet Jigoro Kano mestertől, a judo atyjától származik. Az ősi japán harcművészetekből alakította ki sportágát, amely nagyon gyorsan elterjedt az egész világon. Magyarországon cselgáncsnak is nevezik. Hazánkban 1906-ban járt először japán mester, hogy népszerűsítse a judot. A rendszeres oktatás 1928-ban kezdődött, ezután gyorsan növekedett a versenyzők létszáma, országszerte alakultak a szakosztályok. Ma már sok kiváló mestert, köztük olimpiai és világbajnokot is köszönthetünk a sportágban. Városunkban, tavaly ősz óta van lehetősége a fiataloknak kipróbálni magukat ebben a küzdősportban. A foglalkozásokat hetente két alkalommal Mester József és felesége, illetve fiuk, Marcell vezeti.


A judo, mint önvédelmi sport számos erényre megtanít, így például a tisztelet és megbecsülés, az alázatosság és kitartás. Általános tapasztalat egyrészt a fiatalok fizikai inaktivitása, másrészt, ennek éppen az ellenkezője, egyre több a magatartásproblémával, hiperaktivitással küzdő gyermek. A küzdősportok erre a problémára is megoldást jelenthetnek.


A judo edzéseket keddenként a fiatalabb korosztálynak az Eötvös Általános Iskola aulájában, 14:00-15:30-ig, míg a felnőtteknek a Sótonyi László Sportcsarnokban 16:30-18:30-ig tartják.