100 éves jubileumát ünnepli idén a Csurgói Torna Klub

Csurgó város múltjáról szóló sport témájú kutatások egészen az 1880-as évekig nyúlnak vissza. Nem csak a szellemi élet, a helyi sport központja is a Református Főgimnázium volt, de 1920-tól már egyesületi sportról is beszélhetünk, hiszen abban az évben báró Inkei Pál elnökletével megalakult a Csurgói Move Sportegyesület. A ma Csurgói Torna Klub néven ismert labdarúgó egyesület több névváltozáson ment át az eltelt 100 év alatt,, mely során voltak dicső és kevésbé fényes időszakok.

100 éves jubileumát ünnepli idén a Csurgói Torna Klub

A háború után, 1920-ban Tallián Andor személyében olyan nagyszerű ember irányítása alá került a megye sportja, akinek áldásos tevékenysége során újraszerveződhetett az egyesületi élet. „Somogyország megértette az „ép testben-ép lélek” mozgalom fontos eszméjét” és a sorra alakuló Turul egyesületek a „Becsülettel a hazáért!” jelszót tűzték zászlajukra. A csurgói járásban Mursitz Kálmán őrnagy segítségével alakultak sorra a Turul egyletek, köztük a Csurgói Move Sport Egyesület. A klubtörténelem felkutatásában Polgár Tamás nyújtott hathatós segítséget.

 


A fekete-fehér színekben versenyző, 159 tagot számláló egyesület több szakosztállyal rendelkezett és az akkor vásártérként működő területet kapta meg használatra. Elindult a versenyzés is. Kiváló eredményeket értek el atlétáink, teniszezőink és természetesen a futballisták is, de síszakosztály is működött.

 

Az egyesület a ma is használatos Csurgói Torna Klub nevet, az alapító okirat tanusága szerint, először 1932. május 12-én vette fel, de az eltelt 100 év alatt többször esett át névváltozáson.

 

Az egyesület sportéletét a labdarúgó csapat határozza meg máig is. Remek csapat állt össze az 50-es, 60-as években, de a legnagyobb sikereket a 80-as években élhette meg az egyesület és a csurgói labdarúgást szerető közönség. Ez utóbbi időben nem volt ritka, hogy 2-3000 néző is kilátogatott a mérkőzésekre. Nem véletlen, hogy az idők folyamán egyesületből többen is bekerültek a korosztályos megyei válogatottakba, illetve több csurgóról indult játékos magasabb osztályban is versenyezhetett.

 

Az utóbbi évtizedekben főként a megyei első osztályban szerepel. Ebben a hosszú időszakban azonban a klub tekintélyt vívott ki magának a megyei bajnokságban. Több éve a volt játékos, Beke Lajos vezeti az együttest.

 

Pákai Lajos, a szebb napokat látott Csurgói Torna Klub vezetője bízik abban, hogy a pályázati forrásokból már megvalósult és befejezésekre váró fejlesztések megadhatják az alapját egy szebb focijövőnek Csurgón.

 

 

 Műsor

Szeptember 28. szerda

16.00: Csurgói Hírmagazin (2022. szeptember 25.) ismétlés

16:40: Vallási magazin – búcsú istentisztelet az Evangélikus Templomból                          ismétlés

17.33: Képújság

18.27: Diagnózis – egészségügyi magazin ismétlés

19.00: Csurgói Hírmagazin (2022. szeptember 25.) ismétlés

19:40: Vallási magazin – búcsú istentisztelet az Evangélikus Templomból                          ismétlés

20.33: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

Naptár