A Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség, Berzence Nagyközség önkormányzata és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Berzence Szent Flórián-napi ünnepséget rendezett május 9-én, szombaton. A civil szervezet fennállásának 135. éves jubileumát tartották ezen a napon több programmal.
A művelődési háztól indulva a tűzoltó autók felvonulásával kezdődött május 9-én, szombaton reggel az az egész napos rendezvény, melynek keretében került megünneplésre a 135 éves Önkéntes Tűzoltó Egyesület Berzence civil szervezet. Az egyesület legfontosabb célja természetesen a minél hosszabb ideig történő működés, melynek érdekében mindent megtesznek.
Berzence önkormányzata rendkívül büszke tűzoltó egyesületére, melynek mindenkori tagjai 135 éve végzik áldozatos és rendkívül fontos munkájukat. Ezt Keszericze István polgármester hangsúlyozta. A berzencei önkormányzat és a tűzoltó egyesület mellett az esemény harmadik szervezője a Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség volt, akinek az elnöke, Mencseli Imre.
A rendezvény délelőttjén a hivatalos rész zajlott. A résztvevő 27 tűzoltóautó reggeli látványos vonulását követően 10 órakor szentmise kezdődött a Szent Kereszt Plébánia Templomban, majd a fonyódi tűzoltózenekar vezetésében mindenki átvonult a tűzoltószertárhoz. Az itt található Szent Flórián szobornál közösen emlékeztek meg a tűzoltó hősökről és az elődökről. Koszorút helyezett el a berzencei önkormányzat, a vármegyei tűzoltószövetség, a vármegyei katasztrófa igazgatóság, valamint a résztvevők közül több társ- és partnerszervezet.
Az ünnepség a művelődési házban folytatódott állománygyűléssel. A köszöntőket követően számos kitüntetés, elismerés, jubileumi díj és szolgálati érdemérem került átadásra. Olyan tűzoltók, közösségek, vezetők, támogatók és segítők kapták meg, akik hosszú ideje szolgálják kiemelkedő munkájukkal településüket, a tűzvédelmet. Köztük volt a Csurgói Helytörténeti Gyűjtemény kettő munkatársa, Tüske Anita és Petlánovics Eszter. Külön elismerésben részesült a rendező, Berzencei Önkéntes Tűzoltó Egyesület fennállásának135. évfordulója alkalmából. A szervezet ajándéktárgyat vehetett át a fenntartó berzencei, valamint az iharosberényi önkormányzattól, illetve a Kapronca-Kőrös Megyei Tűzoltószövetségtől. Szabó Vilmos nyugállományú tűzoltó alezredes pedig egy Szent Flórián szobrot ajándékozott az egyesületnek.
Az ebédet követően folytatódott a második résszel a rendezvény, a kötetlenebb résszel. Az egész napos ünnepség, programsorozat a Berzencei Művelődési Ház szervezésében valósulhatott meg, a kiváló kulturális szakember, Márton-Szűcs Brigitta intézményvezető irányításával.
Műsor
Június 11. csütörtök
19.00: Egészségedre 2.0: Sárkány Ferenc 4 – kurkuma
19.26: Kecskemét tett engem íróvá – dokumentumfilm Jókai Mórról
19.52: Az erdő szelleme – természetfilm
20.43: Képújság
22.00: Egészségedre 2.0: Sárkány Ferenc 4 – kurkuma
22.26: Kecskemét tett engem íróvá – dokumentumfilm Jókai Mórról
22.52: Az erdő szelleme – természetfilm
23.43: Képújság
Június 12. péntek
11.00: Egészségedre 2.0: Sárkány Ferenc 4 – kurkuma