A horgolás a szenvedélye

A kézimunka technikák közül az egyik legismertebb a horgolás. Ez a fajta módszer elsősorban a nők körében terjedt el. Füstös Dezsőné kislány korában ismerkedett meg ezzel a technikával. Egykoron a kézimunka klub vezetőjeként is tevékenykedett. Azóta számtalan darabot készített és a mai napig is a szabadidejét ezzel köti le a legszívesebben.

A horgolás a szenvedélye

A horgolás történetéről kutakodva, ezt olvashatjuk.“Feltételezések szerint a horgolás technikája az újabb kőkorban alakult ki, mégpedig a csomó nélküli, egyszálas fonásból. Ebben az esetben a fonalat kézzel fonták, hurkolták össze egybefüggő felületté. A horgolásnak is ez az alapja. Magyarországon a középkorban tűnt fel a hurkolt csipke, és hamar elterjedt, a népművészet is nagyon korán átvette. Füstös Dezsőné egykoron a közösségi ház kézimunka klubjának vezetője kislány korától horgol. Abban az időben a kézimunka szinte minden ágát kipróbálta testvéreivel együtt.

 

Ani néni, ahogy Csurgón mindenki ismeri kihangsúlyozta, hogy ezeket a darabokat olyan embereknek kell készíteni, akik ezt értékelik. Egyik unokája pedig pontosan ilyen, akinek nagy esélye van rá, hogy a kézimunka szeretetét tovább vigye. Természetesen a család tagjainak továbbra is szeret különböző kiegészítőket készíteni. Azt mondja, hogy sok mindent csinált már, de még mindig van olyan, aminek szívesen neki állna.

 

A kézimunkázáshoz az alapanyag mellett, ötletek és tervek is szükségesek. Ebben a közösségi oldalak is segítenek. A beköszöntött hűvösebb időszakban a közelgő ünnepek plusz motivációt jelentenek neki.

 

 Műsor

December 1. szerda

16.00: Csurgói Hírmagazin (2021. november 28.) ismétlés

16:46: Vallási magazin – istentisztelet az Alsoki Református                               Templomból ismétlés

17.29: Képújság

18.24: A szomszéd vár – turisztikai magazin ismétlés

19.00: Csurgói Hírmagazin (2021. november 28.) ismétlés

19:46: Vallási magazin – istentisztelet az Alsoki Református                               Templomból ismétlés

20.28: Testületi ülés (novemberi soros) ismétlés

20.53: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

Naptár