A lelki egészség világnapjára hívta fel a figyelmet a Csurgói Egészségfejlesztési Iroda

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére immár harminc éve minden október 10-én tartjuk a lelki egészség világnapját. Ebből az alkalomból szervezett programot a Csurgói Egészségfejlesztési Iroda, ahol egy témához kapcsolódó előadást hallgathattak meg az érdeklődők, emellett egészségügyi állapotfelmérésre is volt lehetőség. Az idei jeles nap szlogenje és az ennek kapcsán szervezett programok arra hívják fel a figyelmet, hogy minden ember számára elsődleges fontosságúvá kell tenni a lelki egészséget és a jóllétet.

A lelki egészség világnapjára hívta fel a figyelmet a Csurgói Egészségfejlesztési Iroda

Az Egészségügyi Világszervezet Egészségügyi Chartája szerint az egészség teljes fizikai, lelki, társadalmi, sőt spirituális jóllétet jelent, és nem pusztán a betegség vagy az egészségkárosodás hiányát. A lelki egészség – a teljes egészség részeként – képessé teszi az embert arra, hogy sikeresen irányítsa az életét. Ahogy a világon minden egészségüggyel foglalkozó szervezet, a Csurgói Egészségfejlesztési iroda munkatársai is fontosnak tartották, hogy felhívják a figyelmet ennek a napnak a jelentőségére.

 

A rendezvény előadója, Zabundia Szilvia szociális munkás prezentációjában gondolatébresztőként kutatások segítségével mutatta be a lelki egészség sokrétűségét, és a résztvevők megismerhették Magyarország helyét a világ értéktérképén.

 

Az elmúlt évek pandémiás időszaka rányomta a bélyegét az emberi kapcsolatokra is, amely fontos összetevője a lelki egészségnek is. A lelki egyensúly megbomlása sok esetben vezethet bezárkózáshoz, az emberi kapcsolatok számának csökkenéséhezés sok esetben társulhatnak depressziós tünetekkel. Ezekkel a problémákkal, annak ellenére, hogy a köztudatban a depresszív tünetek még mindig „úri betegségnek” számítanak, igenis kell foglalkozni.

 

Az egészségnek egyik kiemelkedően fontos összetevője a fizikai jólét, amelyben a rendszeres testmozgásnak is meghatározó szerepe van. Nem véletlenül szól így a római mondás: Ép testben ép lélek. Vannak olyan mozgásformák, amelyek korosztálytól függetlenül jótékonyan hatnak az egészségre.

 

A rendezvényen az előadást követően lehetősége nyílt a résztvevőknek egészségügyi állapotfelmérésre több területen is. Az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.A szűrések célja, hogy a betegségeket időben felfedezzük. Számos elváltozás kialakulását már előre jelezhető. Az időben megkezdett célzott terápia megakadályozza a súlyos, szövődményes állapotok kialakulását.

 

A rendezvényen a helyes táplálkozás jegyében a részvevőket egészséges ételekkel és italokkal látták vendégül.