A megelőzésre hívják fel a figyelmet

A Rákellenes Világnap csupán 21 éve létezik.  A 2000-es év elején szervezték az első világkongresszust Párizsban, ahol a jelenlevők történelmi jelentőségű dokumentumot írtak alá a gyilkos kór elleni, világméretű összefogás érdekében. Ebből az alkalomból lett február 4-e a Rákellenes Világnap, hogy a betegség elleni összefogásra felhívja mindenki figyelmét. A Magyar Rákellenes Ligának Csurgón is van alapszervezete, amely számos programot szervez tagjainak minden esztendőben.

A megelőzésre hívják fel a figyelmet

A világon évente nagyjából 50 millió ember hal meg, ebből 130 ezer nálunk, Magyarországon. A halálesetek több mint egynegyedét a daganatos betegségek adják. Huszonegy évvel ezelőtt került aláírásra az a dokumentum, amely világméretű összefogást szorgalmazott a gyilkos kórral szemben. A Párizsi Charta többek között a minőségi ellátás fontossága mellett tette le a voksát, s kiemelte az emberséges kezelést. Azóta minden évben február 4-én felhívjuk a figyelmet a rák elleni küzdelemre.

 

Idén van a Nemzetközi Rákellenes Unió hároméves „Ez vagyok és ezt teszem” kampány utolsó éve. A program rámutat arra, hogy tetteink hatással vannak nem csak magunkra, hanem a környezetünkre is. S ha úgy döntünk, hogy összefogunk, elérhetjük azt, amire mindannyian vágyunk: egy egészségesebb, ragyogóbb, rák nélküli világot.

 

A Magyar Rákellenes Liga és alapszervezetei nem csak ezen a napon, hanem egész évben számos programot kínál tagjainak illetve az érdeklődőknek. Ezek között szerepel számos prevenciós előadás, felhívás, de közösségi programok is. Sajnos a koronavírus miatti korlátozások a személyes találkozásokat is csökkentették a csurgói alapszervezetben, de ennek ellenére a tagok közötti kapcsolattartás jól működik, mivel átkerült az online térbe.

 

A Rákellenes Világnap kapcsán érdemes végiggondolni, hogy mit tehetünk a rák ellen! Talán a legfontosabb, hogy a döntés a mi kezünkben van.

 

 

 Műsor

Április 22. csütörtök

17.35: Csurgói KK – Grundfos Tatabánya KC bajnoki férfi kézilabda                 mérkőzés

19.00: Csurgói Hírmagazin (2021. április 18.) ismétlés

19.42: Forgószínpad – színházi magazin ismétlés

20.08: Költöző madarak - dokumentumfilm

21.03: Képújság

22.00: Csurgói Hírmagazin (2021. április 18.) ismétlés

22.38: Forgószínpad – színházi magazin ismétlés

23.04: Költöző madarak – dokumentumfilm ismétlés

23.54: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

Naptár