Átadásra került a Festetics Ösztöndíj

A képviselő-testület 2013-ban alapította a Festetics Ösztöndíjat, kettő csurgói hallgatót segítve, aki felsőfokú tanulmányait végzi. A pályázat útján megszerezhető támogatás idén is a központban található Festetics szobornál került átadásra. A november 4-én, pénteken megtartott eseményen Antal Dániel politológiát hallgató egyetemista vehette át Füstös János polgármestertől az elismerést.

Átadásra került a Festetics Ösztöndíj

A csurgói önkormányzat 2000- ben csatlakozott a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez, mellyel a felsőoktatási intézményben tanuló fiatalokat kívánja segíteni a város. A pályázatra az önkormányzat területén állandó lakhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű diákok jelentkezhettek. A támogatási időszak minden év februárjában kezdődött és 10 hónapon át fizették az ösztöndíjakat, természetesen két nyári hónap kivételével. A képviselőtestület minden évben újra és újra döntést hozott az ösztöndíjrendszer folytatásáról. 2005-ben és 2006-ban például 650-650 ezer, míg 2010- ben 790 ezer forintot tudott fordítani erre a célra. Ezt követően azonban az önkormányzat a nehéz gazdasági körülményei miatt, nem tudott csatlakozni a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerhez. Pár képviselő ekkor felvetette, hogy saját támogatási rendszert kellene kidolgozni a felsőoktatásban tanulók számára. Erre született megoldás 2013-ban a képviselő-testület február végi, soros ülésén, amikor életre hívták a Festetics Ösztöndíjat. A döntés értelmében évente kettő hallgató kap 100-100 ezer Ft-ot. Ez az összeg azóta nem változott. Idén november 4-én, pénteken délután került átadásra a Festetics Ösztöndíj. Az esemény helyszíne 2020 óta a központban található Festetics szobor.

 

Ezen az alkalmon először egy vers hangzott el, majd a folytatásban Füstös János polgármester mondta el gondolatait.

 

A Festetics Ösztöndíjra mindig több pályázat érkezik. Így tényleg jó eredményeket kell elérnie azoknak, akik meg szeretnék kapni. Ezúttal Antal Dániel politológiai hallgató pályázatának a támogatásáról határozott a képviselő-testület.

 

A rövid ünnepség végén természetesen egy kis beszélgetésre is sor került, amely során Füstös János polgármester reményének adott hangot, hogy a következő esztendőkben is sikerül támogatnia a városnak a felsőoktatásban tanuló fiataljait, akik jó eredménnyel végzik tanulmányaikat.