Gazdafórum a szőlőhegyben és Porrogon

Gazdafórumra került sor november 16-án, szerdán a délutáni órákban. Az esemény első része a csurgói szőlőhegyben zajlott, ahol elsősorban a fenyőtermelés bemutatása volt a cél. Ezt követően a porrogi művelődési házba mentek a résztvevők, ahol előadások hangzottak el. A jövő évi várható támogatásokról, a drónhasználatról, illetve a növények egészségi állapotának a hőkamerás szenzorokkal történő felméréséről.

Gazdafórum a szőlőhegyben és Porrogon

A MAGOSZ Somogy Megyei Szervezete és az Ifjú Gazdák Somogy Megyei Gazdaköre közös rendezvényt tartott Csurgón és környékén. A november 16-án megtartott gazdafórumnak ez alkalommal kettő helyszíne volt. Elsőként a Csurgói Szőlőhegyben várták az érdeklődőket, ahol bizony az eső nem kegyelmezett a tervezett programnak.


A szőlőhegyi esemény házigazdája Bodrogi Vazul volt, aki fiatal kora ellenére, szintén fenyőfa nagytermelőnek számít. Az itt tervezett drónbemutató elmaradt, de az eső sem szabhatott gátat annak, hogy a résztvevők egy rövid bepillantást nyerjenek a fenyővágás, kötözés, piacra való felkészítés rejtelmeibe.


Ezt követően előadásokra került sor a porrogi művelődési házban. Győrffy Balázs az országos kamara elnöke a szőlőhegyi eseményeket is megtisztelte jelenlétével. Elsőként ő adott tájékoztatást a 2023-ban várható támogatásokról. A további előadások már a mezőgazdaság modernizálódásának a lehetőségeiről szóltak. Ebben nagy szerepet játszhat például a drónok használata. Az utolsó előadásban egy rendkívül új technológia került bemutatásra, amely már tényleg a jövő. Gyakorlatilag azt tudhatták meg a jelenlévők, hogy milyen előnnyel jár a növények egészségi állapotának felmérése multispektrális és hőkamerás szenzorokkal.