Postagalambok versenyeztek Csurgónagymartonban

Szeptember 3-án rendezték meg Csurgónagymartonban a Favorit Farm Grand Prix versenyét. A postagalambok megmérettetésén hét országból közel 160 tenyésztő vett részt. Andik János galambász teszttelepén zajlott esemény volt az idei év záró rendezvénye.

Postagalambok versenyeztek Csurgónagymartonban

A postagalambtartás az 1820-as években Belgiumban alakult ki. A galambász hobbi később egész Európában elterjedt. Magyarországon jelenleg több ezren foglalkoznak ezekkel az állatokkal.Többek között Andik János is, aki Csurgónagymartonban hozott létre egy nemzetközileg is elismert postagalamb tesztfarmot. Az idei évzáró versenyen 230 galamb Csehországból indult vissza Csurgónagymartonba,403 kilométeres távon.

 

Andik János 1997 óta galambászkodik. Hazánkban közel 4000 tenyésztő által kialakultak az úgynevezett teszttelepi versenyek, ahová küldik a tenyész párokat. A versenyek eredményességét az is befolyásolja, hogy mennyire motiváltak a galambok a hazatérésben.

 

A postagalamb versenyeztetés mára már rendkívül sokrétű munkát, tevékenységet és időt igényel. Az állatokat rendszeresen orvos ellenőrzi és felügyeli, az érvényes egészségügyi szabályoknak megfelelően.

 

A Csurgónagymartoni Grand Prix versenyen jelen volt a Nemzetközi Postagalamb Szövetség elnöke, aki bizakodóan nyilatkozott a magyar galambászat jelenlegi helyzetéről.

 

A Farm tulajdonosa, Andik János elmondta, hogy korábban a külföldi munkája alatt számtalan tenyésztőt ismert meg. Ennek köszönhetően rengeteg tapasztalatot is gyűjtött. Ezeket nemcsak saját farmján, hanem a nagykanizsai egyesületben is tudja hasznosítani.