Sajtótájékoztató a rendkívüli műtrágyahelyzetről

Nagy valószínűséggel jelentős áruhiány alakul ki a műtrágyapiacon a tavaszra. A magas energiaárak miatt ugyanis több külföldi gyártó is leállítja a gyártását. Az egyetlen hazai termelőcég ugyan működik tovább, de a tulajdonosa bejelentette, hogy májusig csak külföldre adják el minden terméküket. A magyar gazdáknak mindössze egyetlen napot hirdetett meg a vásárlásra, most decemberben. Természetesen nagy a felháborodás a gazdálkodók és az agrárszervezetek körében. A helyzet megoldására már történtek kormányzati lépések. Erről a rendkívüli helyzetről volt szó a december 8-án megrendezett gazdafórum előtti sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztató a rendkívüli műtrágyahelyzetről

Kényes és mindenkit érintő témáról tartottak sajtótájékoztatót az országos agrárszervezetek vezető december 8-án, a megrendezett gazdafórum előtt. Itt elsőként Szászfalvi László, mint házigazda köszöntötte az esemény résztvevőit.

 

A rendkívül magas energiaár-növekedés miatt sajnos rendkívüli helyzet alakult ki a műtrágyapiacon, ugyanis az egyetlen hazai gyártócég tulajdonosa bejelentette, hogy külföldön kívánja értékesíteni termékeiket. Továbbá azt is jelezte, hogy a magyar gazdák decemberben mindössze egyetlen egy napig tudnak rendelni, vásárolni. Utána májusig biztosan nem. Mindez óriási felháborodást keltett az agrárszektorban és kormányzati szinten is.

 

Jakab István, a MAGOSZ elnöke elmondta, történtek már kormányzati lépések a magyar gyártócég felé, hiszen nem szeretnék cserben hagyni a nehéz helyzetbe került gazdákat.

 

A sajtótájékoztatón részt vett és szintén véleményt formált a Nemzeti Agrárkamara Somogy megyei elnöke, illetve Szabó Tamás, a MAGOSZ, vagyis a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének a Somogy megyei elnöke is.

 

Az eseményt követő gazdafórumon elhangzott, többféle megoldási lehetőség is szóba került már. Folynak a tárgyalások és remélhetőleg minél előbb rendeződik ez a veszélyes, rendkívül aggasztó helyzet.

 

 

 Műsor

Január 24. hétfő

18.25: Kvantum – tudományos magazin

19.00: Csurgói Híradó

19.16: Így történt - archívműsor

19.53: Képújság

22.00: Csurgói Híradó ismétlés

22.16: Így történt – archívműsor ismétlés

22.52: Kvantum – tudományos magazin ismétlés

23.27: Képújság

 

Január 25. kedd

  7.00: Csurgói Híradó ismétlés

  7.15: Képújság

10.00: Csurgói Híradó ismétlés

10.15: Képújság

13.00: Csurgói Híradó ismétlés

13.16: Így történt – archívműsor ismétlés

13.52: Képújság

16.00: Csurgói Híradó ismétlés

16.16: Képújság

19.00: Csurgói Híradó ismétlés

19.16: Így történt – archívműsor ismétlés

19.53: Kvantum – tudományos magazin ismétlés

20.28: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

Naptár