Hírek

Közélet

Közel 200 borral neveztek a gazdák az idei versenyre

  Tizenhat tagú zsűri bírálta március 10-én, vagyis pénteken délután azokat a borokat, melyeket a huszonhatodik alkalommal megrendezésre kerülő csurgói nemzetközi borversenyre neveztek a szőlősgazdák. A Hegyigazdák Egyesületének és a Borbarát Körnek a rendezvényére közel 200 minta érkezett, melyből 129 volt a fehér, 23 a vörösbor és 10 a rozé, illetve 18 a direkttermő.

  Pápai teológus hallgatók a bibliavasárnapi istentiszteleten

   Március első vasárnapja a református egyházban hagyományosan a Biblia vasárnapja. A tematikus nap célja a szentírásolvasás népszerűsítése és a bibliafordítói munka ismertetése a gyülekezetekben. Erre az alkalomra érkeztek a Pápai Református Teológia hallgatói, akik ünnepi műsorral örvendeztették meg a Csurgói református gyülekezetet.

   Fél évvel meghosszabbodott a szálloda befejezési határideje

    Hat hónappal meghosszabbította a képviselő-testület az élményfürdő és szálloda építésének a befejezési határidejét a legutóbbi ülésén. Erre azért volt szükség, mert február 28-án lejárt. A döntéshozatalt mintegy egyórás vita előzte meg a tárgyalása kapcsán, ahol ismét csak több szó esett az uszoda bezárásáról. A kivitelezési munkálatok folytatásához és az uszoda megnyitásához egyébként az önkormányzat plusz forrásigényt adott be a megfelelő szakminisztériumhoz.

    Másodszor ülésezett februárban a képviselő-testület

     Februárban immár másodszor hívta össze Füstös János polgármester a képviselőket döntéshozatalra. Három téma várt megvitatásra: az élményfürdő és szálloda építési szerződésének a módosítása, a III. sz. háziorvosi körzet további működtetése, illetve a II. sz. háziorvosi körzet feladatellátási szerződésének a módosítása. Mindhárom esetben az előterjesztést támogató határozat született.

     Farsang az Eötvös Általános Iskolában

      Megtartotta farsangi rendezvényét az Eötvös József Általános Iskola. Ahogy a hosszú évek alatt, most is rendkívül ötletes jelmezeket láthatott a zsűri és a szülők. Az elsősöktől a harmadikosokig egyéni jelmezbe bújtak a gyerekek, negyediktől pedig már csoportosan készültek az osztályok.

      Elfogadásra került az idei év költségvetése

       A törvényi előírásoknak megfelelően, időben lett beterjesztve városunk idei évi költségvetési tervezete, amely a február 9-i ülésen lett megtárgyalva. Szintén az országos jogszabályok értelmében, szakembernek felül kellett vizsgálni az egészet, melynek eredményét ifjabb Szita László könyvvizsgáló szóban is ismertette. A költségvetéshez Ilia Csaba mondta el kritikáját. A költségvetés végül két ellenszavazat mellett elfogadásra került.

       Bemutatásra került Csurgó arculati logója

        Bemutatásra került nem régiben Csurgó újonnan elkészült arculata. Az eseményen Füstös János polgármester köszöntötte azokat, akik elfogadták a meghívást, majd Weich Éva tervező tartott előadást a grafikai tervekről és azok kialakításáról. Az elkészült arculat kapcsán kérdések is felvetődtek.

        A kommunizmus áldozataira emlékeztek Csurgón is

         Február 25-e a kommunizmus áldozatainak az emléknapja. Ebből az alkalomból került sor rövid városi ünnepségre, múlt héten, pénteken délután az önkormányzat épülete mellett. Beszédet ezen az alkalmon Ledniczky Miklós Jánosné, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tagintézmény-vezetője mondott. Ezt követően került sor a Hortobágyra elhurcoltak emléktáblájának a megkoszorúzására.

         Megtartotta ultiversenyét a Hegyigazdák Egyesülete

          Kettő év kihagyást követően, ennek az évnek az lején meg tudta szervezni hagyományos ultiversenyét a Hegyigazdák Egyesülete. Az eseményre három megyéből érkeztek kártyások, összesen harminchárman. A háromfordulós lebonyolítási rendszerben a győztes Pápa József lett. A hét csurgói nevező közül Csordás János gyűjtötte össze a legtöbb pontot.

          Szalagtűző ünnepség a Kolping Nagyváthy Középiskolában

           Megtartotta szalagavató ünnepségét múlt héten, pénteken a Kolping Nagyváthy János Katolikus Középiskola. A hagyományoknak megfelelően búcsúszavak, ünnepi beszédek, illetve kulturális műsor hangzott el az eseményen. Magára a szalagtűzésre a végén került sor, Göndics János esperes, plébános áldását követően. A rendezvény a végzősök táncával zárult.

           Farsangolt a Városi Szociális Intézmény

            Megtartotta télbúcsúztató farsangi karneválját ebben az esztendőben is a Városi Szociális Intézmény. Helyszíne ez alkalommal a Sótonyi László Sportcsarnok egyik emeleti helyisége volt. A vendégek több mulatságos, zenés produkciót láthattak. A rendezvény megvalósulását többen is támogatták.

            Egyre több az internetes csalások száma

             Sajnos egyre növekszik az internetes trükkös csalások száma. A megelőzésre, az áldozattá válás elkerülésére hívják fel folyamatosan a figyelmet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei is.

             Műsor

             Március 22. szerda

             16.00: Csurgói Hírmagazin (2023. március 19.) ismétlés

             16.42: Vallási magazin – Istentisztelet az Alsoki Református Templomból ismétlés

             17.25: Képújság

             18.28: Generációnk – nyugdíjas ismétlés

             19.00: Csurgói Hírmagazin (2023. március 19.) ismétlés

             19.42: Vallási magazin – Istentisztelet az Alsoki Református Templomból ismétlés

             20.25: Képújság

             Időkép

             Legfrissebb hírek

             Naptár