Hírek

Közélet

Különleges irodalmi beszélgetés a Költészet Napján

  Április 11-e a Magyar Költészet Napja. Ebből az alkalomból három vendégnek köszönhetően különleges beszélgetésre került sor a Sótonyi László Sportcsarnokban a közösségi ház dolgozóinak szervezésében. Tallér Edina író irodalmat érintő kérdéseire igyekezett legjobb tudása szerint válaszolni Szöllősi Mátyás költő, fotóriporter és Kovács Áron színész, énekes, akit az országos televíziókból jól ismerhetünk műsorvezetőként. A rendezvényen saját versek és megzenésített József Attila költemények is elhangzottak.

  Április 19-től várja az úszni vágyókat is a Városi Uszoda

   Április 19-től teljes szolgáltatással várja a vendégeket a Városi Uszoda, vagyis megnyitja a nagymedencéjét is az úszni vágyók számára. De egyelőre a létesítmény pénteken, szombaton és vasárnap lesz nyitva. Várhatóan augusztusban részlegesen ismét bezár a szállodával való építési összekötés miatt, de ez nagy valószínűséggel csak a gyógyvizes medencéket érinti, a többit nem. A tárgyalások ez ügyben még folynak.

   Megtartotta metszési bemutatóját a Hegyigazdák Egyesülete

    Megtartotta a Hegyigazdák Egyesülete a szokásos növényvédelmi előadását és metszési bemutatóját. Helyszíne, a tavalyihoz hasonlóan, a civil szervezet elnökének tulajdonában lévő Élmény Vendégháznál volt.

    Összefognak a vármegye kulturális szakemberei

     Somogy vármegye kulturális szakemberei találkoztak Csurgón. „Somogy kincse szakmai nap” elnevezéssel szakmai napokat szervez minden járásban a vármegyei nemzeti művelődési intézet azzal a céllal, hogy az itt élőknek minél nívósabb programokban legyen részük, a programszervezők összefogásával, tapasztalataik megosztásával. Ezek a műhelyfoglalkozások folyamatosan kerülnek megtartásra. Ennek volt az első alkalma városunkban.

     Újabb csapadékvíz-elvezető rendszer projektje fejeződött be

      100 millió Ft-ból valósult meg Csurgó egy részén az újabb csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása. Az érintett területek: a Szabó István és a Béke utca, valamint a Malomköz. Az önkormányzat egy vármegyei pályázat segítségének köszönhetően tudta ezt megvalósítani ezt az újabb fejlesztést. Az ünnepélyes átadására Húsvét előtt került sor.

      Névadójára emlékezett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

       Intézményük névadójára emlékeztek a II. Rákóczi Ferenc általános Iskola tanulói, tanárai, dolgozói. A tornateremben zajló ünnepségen a zászlóbehozatalt követően a kulturális műsorra került sor. Beszédet a tagintézmény vezetője mondott. Nem maradt el a koszorúzás és a jutalom könyvek átadása sem.

       Szemétszedési akcióra várják a lakosságot

        Az önkormányzat csatlakozott az országos „TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024” elnevezésű programhoz, melynek keretében április 22-ére, hétfőre szemétszedési akciót hirdet, kilenc helyszínről indulva. Erre várják a szervezők a lakosság segítségét, aktivitását, melyre kérik az előzetes regisztrációt is, mert ennek függvényében tudnak megfelelő számú zsákot és kesztyűt biztosítani. Ezzel párhuzamosan március közepétől elindult a zöldhulladékok háznál történő gyűjtése is a szolgáltató által.

        Faültetés a Somogy vármegyei KDNP kezdeményezésére

         Hét őshonos gyümölcsfa került elültetésre a város főterén, a szökőkút melletti területen. Mindez a Somogy vármegyei KDNP szervezésében, a kormány fatelepítési programjához csatlakozva, de saját programként. Szászfalvi László, térségünk országgyűlési képviselő kiemelte, ez nem csak a természet megóvását jelenti, hanem ezen túlmenően a közösségépítést egyaránt szimbolizálja. Emellett egy szoborkompozíció is átadásra került ugyanitt.

         Fejlesztésekkel kapcsolatos kérdések a testületi ülésen

          A március végi testületi ülés utolsó napirendi pontjának tárgyalásánál több kérdés is felvetődött, melyek a város fejlesztéseit, beruházásait érintették. A Mesevár Óvoda munkálatainak a megkezdése, a felújított közösségi ház átadása, a csapadékvíz-elvezető rendszer hiányossága, az új műszaki ellenőr a szálloda építésénél, illetve az uszoda teljes megnyitása. Mindezekre Füstös János polgármester adott választ.

          Szakmai előadást szervezett az SKIK és a vármegyei adóhivatal

           „A NAV elektronikus szolgáltatásai” címmel szakmai előadást szervezett a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara a vármegyei adó- és vámhivatallal közösen. A kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kötött egy megállapodást, melynek célja, hogy gazdaságélénkítő, újinformációkkal lássák el a kis- és középvállalkozásokat, ezeket vigyék el hozzájuk, segítve fejlődésüket. A július végi zárással tervezett program várhatóan áthúzódhat a negyedik negyedévbe.

           Áprilisban is több program lesz az Egészségfejlesztési Irodában

            Áprilisban is minden héten várják az érdeklődőket programjaikkal az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai. Fiatalokat és időseket egyaránt. Ezeken most elsősorban a mozgásé lesz a főszerep. Ezeken kívül várják az érdeklődőket az irodában, bármilyen egészségügyi kérdéssel, problémával kapcsolatosan

            15 előterjesztés a márciusi ülésen

             Március 27-én, szerdán tartotta márciusi, soros ülését a képviselő-testület. A nem egészen egy órát tartó döntéshozatalon 15 előterjesztés várt megtárgyalásra. Köztük beszámolók, ingatlanértékesítések, illetve orvosi ellátásokat érintő témák. Az összes napirendi pont egyhangú támogatást kapott.