Hírek

Közélet

Bezár a Zöld Kereszt Gyógyszertár

  Csurgón bekövetkezett az, amire sokan nem számítottak. A tizenegy éve nyitott Zöld Kereszt Gyógyszertár augusztus elsejével, hétfőtől bezár. A fájó döntésnek legfontosabb oka a gyógyszerész hiánya. A továbbra is üzemelő Medicina Patikában próbálnak felkészülni a várhatóan megnövekedő forgalomra.

  Ingatlanokkal kapcsolatos előterjesztések a júliusi ülésen

   Júliusi ülését tartotta július 28-án, csütörtökön délelőtt városunk képviselő-testülete. A kilenc előterjesztés mindegyike önkormányzati ingatlan hasznosításáról szólt. Egyikre sem érkezett ajánlat, így továbbra is meghirdetésre kerülnek, elsősorban az önkormányzat honlapján.

   Széleskörű fejlesztések a Metalluxban

    A Metallux Zrt. nemcsak Csurgón, hanem országosan is ismert vállalat. Jelenleg közel ötven főt foglalkoztat. A cég menedzsmentje sok energiát és pénzeszközt fordít a piacon való fennmaradáshoz. Ezekhez a feladatokhoz nagyban hozzájárulnak a sikeres pályázati források is. Július 22-én, pénteken egy közel kettőszázmilliós infrastrukturális és technológiai fejlesztési pályázat megnyitóját rendezték meg.

    Elfogadta az Országgyűlés a 2023-as év költségvetését

     Július 19-én, kedden elfogadta az Országgyűlés a következő esztendő költségvetését. 2023 a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése, de emelkedik a családvédelmi támogatásra fordított összeg is.

     15 éve szervezi meg Ákli Krisztián a színjátszó tábor

      Tizenötödik alkalommal került megrendezésre a színjátszó tábor. Az utóbbi pár évhez hasonlóan, idén is kettőhetes volt július 4-től kezdődően. Az elsőn a középiskolások, a másodikon a főiskolások, egyetemisták vették birtokba a színpadot.

      Soros ülését tartotta a képviselő-testület

       Június utolsó napján tartotta városunk képviselő-testülete a legutóbbi soros ülését. A különböző ügyrendi módosításokat követően végül összesen tíz előterjesztést tárgyaltak a nyílt részen, elfogadva mindegyiket.

       Az önkormányzatnak is fel kell készülni a rezsiköltség emelkedésére

        Ahogy a különböző híradásokból megtudhattuk, augusztus elsejétől emelkedik a villany és a gáz fogyasztói ára hazánkban, a megállapított átlag feletti fogyasztás tekintetében. Mindez természetesen érinti az önkormányzatokat, így a csurgóit is, amelynek jelenleg több mint száz ingatlana van. Főként bérlakások. Füstös János polgármester elmondta, minden megtesznek a lehetőségeikhez képest, hogy segítsenek a lakosságnak, de egyelőre nem lehet felkészülni teljes mértékben az előttünk álló időszakra.

        Vegyszermentes kertészkedés Csurgón

         Manapság hazánkban is egyre jobban terjed a vegyszermentes gazdálkodás. Erre voksolt Andik Szabolcs is, amikor megvetette a családi gazdaság alapjait. A fiatal gazda a Hunyady utcában vásárolt egy nagyobb telket, ahol elindult az ökogazdálkodás. Mára már tele van öko-s megoldásokkal a családi porta. A célja, hogy egészséges, tiszta élelmiszert termeljen és fogyasszon a családja.

         Jelentkezni lehet szerződéses határvadásznak

          Szerződéses határvadászokat toboroz a rendőrség a készenléti ezredébe. Feladatuk elsősorban az államhatár őrzése öt keleti és déli megye tekintetében. Az érdeklődőknek természetesen meg kell felelniük a jelentkezési feltételeknek, illetve a különböző alkalmassági vizsgákon. A 160 órás képzést, a vizsgákat és az eskületételt követően lehet majd megkezdeni a munkát.

          Öt téma az „Egyebek” napirendi pontban

           Levélben előzetesen öt kérdést tett fel Ilia Csaba önkormányzati képviselő, melyekre a legutóbbi testületi ülésen kapott választ az „Egyebek” napirendi pontban. Ebből négyre Tóth Sándor, a Beruházási és Műszaki Iroda vezetője válaszolt: a Hunyadi utcai csapadékvíz-elvezető árok burkolatának a befejezésére, a kátyúzás várható időpontjára, a kerékpárút egyik szakaszán történt csőtörés után mikor történik meg a helyreállítás, illetve a Béke utcai járdaépítésre. Füstös János polgármester pedig arról igyekezett információval szolgálni, hogy miért nincs nyári gyermekfelügyelet valamelyik általános iskolában.

           Alsoki református istentisztelet hittantáboros gyermekek műsorával

            Július 10-én, vasárnap ért véget az alsoki református hittantábor. Mégpedig azzal a műsorral, melyet a délelőtti istentiszteleten adtak elő a résztvevő gyermekek szüleiknek, nagyszüleiknek és a megjelent híveknek. Igehirdetésében Szászfalvi László a tábor vezérmondatát vette alapul: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr”.

            Töretlen volt az érdeklődés az úszótáborok iránt

             A nyári táborok nagy segítséget jelentenek a családoknak, akiknek meg kell oldaniuk a gyerekek nyári felügyeletét. Az, hogy emellett még hasznos tevékenységet végezhetnek a résztvevő fiatalok, már kuriózum. Dergecz Dezső és Dergeczné Szabó Sára tizenötödik éve szervezi meg napközis táborait. Idén két turnusban várták a jelentkezőket. Az edzőknek, évek óta tartó eredményes munkájuknak köszönhetően, már volt tanítványaik segítenek.