Hírek

Közélet

Bemutatásra került dr. Horváth József legújabb könyve

  December elsején, pénteken délután került bemutatásra dr. Horváth József legújabb könyve, amely A Csurgói Alma Materért címet kapta. Ebben a református gimnázium történetének öt legfontosabb személye szerepel. Az írást Szászfalvi László országgyűlési képvisel ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Ez volt a Baksay Sándor Alapítványnak kereken a harmincadik kiadott kötete.

  Tizenkettő előterjesztés a novemberi ülésen

   Múlt heti, rendkívüli döntéshozatalát követően, 30-án megtartotta soros ülését városunk képviselő-testülete. Ezen az alkalmon tizenkettő előterjesztést vitattak meg a három helyi kiosztású anyaggal együtt. Végül az összes elfogadásra került.

   Neves szakemberek tartottak előadást a Csokonai ünnepségen

    A Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából tartott református gimnáziumi ünnepségen öt érdekes és színvonalas előadás hangzott el, neves szakemberektől. Híres költőnk kapcsán szó volt a semmi motívumáról, Csokonai közvetítő szerepéről, a Remény című versének keletkezés és hatástörténetéről, síremlékének debreceni meghiúsulásáról, végezetül pedig, miként kötődik egy régi iskolai füzethez.

    Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

     Rendkívüli ülést tartott városunk képviselő-testülete november 21-én, kedden. Kettő napirendi pontban kellett határozatot hoznia. Az egyiket az új bölcsőde építése kapcsán, a másik pedig folyószámlahitel felvételéről szólt. Mindegyik támogatásra került.

     A szociális dolgozókat köszöntötte Csurgó

      November 12-e a szociális munka napja. Ebből az alkalomból hívta az önkormányzat egy kis ünnepségre és megvendégelésre a csurgói központú intézmények dolgozóit november 10-én, pénteken délután a Napsugár Szociális Intézménybe. Itt Vassné Huszics Bernadett házigazdaként szólt pár gondolatot megjelent kollégáihoz, majd Füstös János polgármester köszönte meg az áldozatos munkájukat.

      Idén is egy napra rózsaszínbe borult Csurgó

       Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja. A „Rózsaszín Október” alkalmából világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre és annak megelőzésére. Városunkban már 10. alkalommal szervezte meg a Rózsaszín szalagos sétát a Magyar Rákellenes Liga Csurgói Alapszervezete. A séta a Sótonyi László Sportcsarnoktól indult az Egészségügyi Centrumhoz, majd a sportcsarnokban is fejeződött be, előadásokkal, közös megvendégeléssel. A figyelemfelhívó megmozduláshoz idén a Senior Örömtánc csoport és több mint száz civil csatlakozott.

       Több lakossági probléma a közmeghallgatáson

        A testületi ülést követően közmeghallgatásra került sor a Sótonyi László Sportcsarnok első emeleti termében. Témája az önkormányzat 2024-ben várható pénzügyi és gazdasági helyzete volt. Az erről szóló beszámolót követően több lakosság által vélt probléma is elhangzott, melyre Füstös János polgármester válaszolt.

        Eredményhirdetés és koncert a Csokonai ünnepség zárásaként

         Az előadásokat követően átadásra kerültek a diákpályázat legjobbjainak járó díjak a református iskola ünnepségén, melyet Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából rendeztek meg. Zárásként pedig egy koncertre került sor, ahol a költő megzenésített versei hangzottak el.

         Ünnepség Csokonai születésének 250. évfordulóján

          Egész napos ünnepségre került sor november 17-én a református gimnázium dísztermében, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából. A megnyitón köszöntőkre hangzottak el, melyek előtt egy rövid színpadi előadásra is sor került, melyet az iskola diákjai adtak elő.

          Szociális fejlesztések Csurgón

           A szociális munka napja alkalmából tartott városi rendezvényen Füstös János polgármester hosszasan beszélt a megjelentekhez. Ennek oka, hogy részletesen felvázolta azokat jövőben megvalósuló csurgói fejlesztéseket, melyek ezt az ágazatot érintik. Ez új bölcsődét, felújított épületeket jelent, melyekre eddig mintegy 700 millió Ft-ot nyert a város.

           Emléktábla Áts Etele tanár úr tiszteletére

            A Garabonciás Napok keretében sor került egy emléktábla avatásra is a református gimnáziumban. Áts Etelének állítottak emléket ezzel az öregdiákok. Az eseményen részt vettek az intézmény egykori tanárának a gyermekei is.

            Aktív iskola pályázatot nyert az Eötvös Általános Iskola

             Minden diáknak igyekszik megadni a mentális és fizikai fejlődést az Eötvös József Sportiskolai Általános Iskola. Ennek érdekében pályázatot nyújtott be, melynek nyerteseként szeptembertől az aktív iskola program részesei lettek. Ennek keretében a tanórán kívül is lehetőséget biztosítanak a megfelelő mértékű mozgásra. További újdonság a francia nyelv tanulásának a lehetősége.