Hírek

Közélet

Csipkeverés a kedvenc időtöltése

  A kézimunka technikák közül az egyik legősibb a csipkeverés. Csurgón Juhászné Jobbágy Máriának ez az egyik legkedveltebb időtöltése, melynek során, elmondása szerint, a legfontosabb a türelem és a kitartás.

  Utcai fúvóskoncert a „Petőfi 200” programsorozat keretében

   Utcai fúvóskoncertre került sor a városközpontban. A „Petőfi 200” elnevezésű országos programsorozat keretében érkezett Csurgóra a pécsi 5 Spirit Fúvósötös. A mintegy félórás műsorukban több zeneszámmal örvendeztették meg az érdeklődőket.

   Harmincnyolcan mondtak búcsút az Alma Maternek

    A Csokonai Református Gimnázium végzősei április 30-án, szombaton délelőtt mondtak végső búcsút az Alma Maternek. A harmincnyolc ballagó, a hagyományoknak megfelelően, a Festetics Kapun lépett ki jelképesen eddigi iskolájuk életéből. Az ünnepség természetesen idén is a Csurgói Református Templomban zajlott istentisztelettel, búcsúbeszédekkel.

    18 éve csatlakozott hazánk az Európai Unióhoz

     Május elseje ebben az esztendőben kiemelt napot jelent. Ennek a hónapnak az első vasárnapján elsősorban az édesanyákat ünnepeljük természetesen, de ezen a napon csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Tizennyolc évvel ezelőtt.

     Ballagási szokások

      Manapság a ballagások, az ünnepélyes búcsúzások végig kísérik életünket. Az első, amikor magunk mögött hagyjuk az óvodát. Ezek a tradíciók az elmúlt kettő évben a Covid-járvány miatt nem kerülhettek megrendezésre. Idén a csurgói középiskolákban viszont már örömmel készültek a nagy eseményre.

      A Gellynity egyedi ruhadarabokat tervez

       A Gellynity egy Csurgón működő ruházati termékek gyártásával foglalkozó vállalkozás. A márka megalapítása 2018-ra nyúlik vissza. A brand megálmodója a tulajdonos, Gelencsér Andrea. A tavaszi kollekció rövidesen bemutatásra kerül. Az egyedi tervezésű ruhadarabokhoz pedig az online oldalakon lehet hozzájutni.

       Sokan látogatták az emberi testről szóló kiállítást

        Az emberi testről szólt az az interaktív kiállítás, melyet a Csurgói Egészségfejlesztési Iroda rendezett. Helyszíne a Történelmi Park volt. Nyolc kialakított állomás segített pontosabban megismerni a fontosabb szervek működését az érdeklődőknek, játékos keretek között, négy napon keresztül. A rendezvényre több mint négyszázan látogatták el.

        Tíz napirendi pont az áprilisi testületi ülésen

         Eredetileg kilenc előterjesztés várt volna városunk képviselő-testületére az április 28-ai, soros ülésen, de némi vitát követően felvették az „Egyebek” napirendi pontot is, melynek keretében Ilia Csaba tett fel kérdéseket különböző témákban. Végül minden elfogadásra került.

         Elbúcsúztak a végzősök a Kolping Szakgimnáziumban

          Az elmúlt hétvégén elballagtak a csurgói középiskolák végzősei. A Kolping Katolikus Szakgimnáziumban április 29-én, pénteken rendezték meg az ünnepi eseményt. A középfokú tanintézményben öt osztály tanulói mondtak végső búcsút iskolájuknak.

          Ősi családok Csurgón

           A családfakutatás célja egy kiválasztott személy rokoni kapcsolatainak feltárása, más rokoni vonalaktól történő elkülönítése, s ezek bemutatása. Takács Andor egykori csurgói diák közel tíz éve ezzel foglalkozik. Néhány éve szülőfaluja, Vése ősi famíliáit kutatva kapcsolati szálakra lelt csurgói családokhoz. Ennek köszönhetően belevágott az itteni családfakutatásba is. A napokban az eredményekről „Ősi családok Csurgón” címmel tartott előadást a Történelmi Parkban.

           Ismét agrárfórumra került sor Csurgón

            Decembert követően ismét gazdafórumra került sor Csurgón. Előtte azonban sajtótájékoztatót tartottak az országos szervezetek elnökei, megyei elnökei, ahol szó volt az elkövetkezendő időszak közös agrárpolitikájáról, illetve a május 20-ai kamarai választásokról. Aktuális témaként felmerült a gázolajellátás kérdése is, amire megnyugtató válasz érkezett a gazdálkodók felé, mely szerint nem lesz ilyen jellegű probléma

            Költészet Napja a református gimnáziumban Holczer Dáviddal

             Igazi csemegét kínált az irodalmat kedvelőknek a református gimnázium. A Költészet Napja alkalmából diákjuk, Holczer Dávid és költészete került ugyanis reflektorfénybe. A vele készült beszélgetés során megelevenedtek Bertók László és Csokonai Vitéz Mihály versei is. A fiatal tehetséges költő verseinek egy részét múzsája, Bertók Eliza előadásában hallhatták az érdeklődők. A rendezvény céljai között az olvasás népszerűsítése is szerepelt.

             Műsor

             Május 26. csütörtök

             19.00: Csurgói Hírmagazin (2022. május 22.) ismétlés

             19.39: Forgószínpad – színházi magazin

             20.02: Mikulástúra – dokumentumfilm

             20.44: Képújság

             22.00: Csurgói Hírmagazin (2022. május 22.) ismétlés

             22.39: Forgószínpad – színházi magazin ismétlés

             23.02: Mikulástúra – dokumentumfilm ismétlés

             23.44: Képújság

              

             Május 27. péntek

               7.00: Csurgói Hírmagazin (2022. május 22.) ismétlés

               7.39: Képújság

             10.00: Csurgói Hírmagazin (2022. május 22.) ismétlés

             10.39: Képújság

             13.00: Csurgói Hírmagazin (2022. május 22.) ismétlés

             13:39: Vallási magazin – istentisztelet a Csurgói Református Templomból                          ismétlés

             14.27: Képújság

             16.00: Csurgói Hírmagazin (2022. május 22.) ismétlés

             16.39: Képújság

             17.12: Képviselő-testületi ülés

             19.00: Csurgói Hírmagazin (2022. május 22.) ismétlés

             19.39: Forgószínpad – színházi magazin

             20.02: Mikulástúra – dokumentumfilm ismétlés

             20.44: Képviselő-testületi ülés ismétlés

             22.32: Képújság

             Időkép

             Legfrissebb hírek

             Naptár