Hírek

Közélet

Látványos fejlesztések a Történelmi Parkban

  Javában folynak a munkálatok a Történelmi Parkban annak a határon átnyúló pályázatnak köszönhetően, melynek negyedmagával a Csurgói Önkormányzat is a partnere. Ennek keretében egy alagút kerül kialakításra, ahol különböző interaktív elemek lesznek kialakítva: fotobox, androidos alapú kvíz és játékprogram, illetve egy infografika, melynek segítségével három nyelven lehet megismerkedni a csurgói vár történetével. Ezen kívül infokommunikációs eszközök kerülnek beszerzésre, nyílik egy néptörténeti kiállítás, valamint nagyon komoly játszótér épül.

  Őszre ismét üzemelhet a Nagyváthy Középiskola sportcsarnoka

   Idén január elején egy előre nem várt időjárási esemény következtében a viharos szél megrongálta a Kolping Nagyváthy Középiskola tornacsarnokának tetőszerkezetét. Az épület külső-belső részében komoly anyagi veszteségek keletkeztek. Az azóta eltelt időszakban nem sok minden történt. A napokban azonban eldőlt, hogy komoly esély van arra, hogy az új tanév kezdetére kinyithasson a sportcsarnok.

   Húsvéti játszóház a Történelmi Parkban

    Húsvéti játszóházba hívták a gyermekeket április 5-én, szerdán 17 órától a közösségi ház és a Történelmi Park dolgozói. Kézműves foglalkozások, répa- és tojáskeresés, húsvéti kvíz, zsákbamacska és diavetítés várt az érdeklődőkre. A családias létszám ellenére, ahogy mindig, most is remek hangulatban zajlott az esemény.

    14 előterjesztés a március végi, soros testületi ülésen

     Március 30-án, csütörtökön délután tartotta soros ülését városunk képviselő-testülete. Összesen 14 napirendi pont került megtárgyalásra. Közülük egyetlen egy nem került elfogadásra, mégpedig a Rákóczi Általános Iskolát érintő előterjesztés.

     Nem jött senki szemetet szedni

      Meg szerette volna tartani szemétszedési akcióját idén is az Egészségfejlesztési Iroda. A péntek ebéd utáni időszakra tervezett eseményre sajnos nem jött el senki sem. Attól függetlenül sem, hogy számos fórumon meg lett hirdetve. Az iroda munkatársai remélik, a következő alkalomra azért érkeznek majd segítő kezek.

      Megtartotta metszési bemutatóját a Hegyigazdák Egyesülete

       Ebben az esztendőben nem hétvégén, hanem március 24-én, pénteken a késő délelőtti órákban került sor a Hegyigazdák Egyesületének a szokásos növényvedelmi előadására és metszési bemutatójára. Helyszíne sem a szőlőhegy volt, hanem a szervezet elnökének tulajdonában lévő Élmény Vendégház, amely a székhelyét adja az egyesületnek.

       Központban Petőfi Sándor felesége

        A Költészet Napja alkalmából zenés pódiumműsorra került sor április 12-én, szerdán este a Történelmi Parkban. A „Ketten a versben” elnevezésű társulathoz csatlakozott a kiváló zenész, Csörsz Rumen István. Így született meg egy másfél órás előadás a Petőfi Klub keretében, amely a „Feleségek felesége” címet kapta. Nem véletlenül, hiszen kiváló költőnk feleségének, Szendrey Júliának kívántak ezzel emléket állítani.

        Pályázatos szakkörök a Történelmi Parkban

         2021-ben pályázott a közösségi ház hagyományfelelevenítő szakkörök megvalósítására. A megnyerésének köszönhetően, ezek lebonyolítására most került sor most a Történelmi Parkban. Szerencsére mind az ötre, vagyis a nemezelésre, a mézeskalács készítésre, a bútorfestésre, a makraméra és az éppen aktuális tojásfestésre is betelt a tervezett létszám. Május 31-ig mindezt be kell fejezni. Az elkészült munkákat egy kiállítás keretében szeretnék bemutatni.

         Pék és cukrász műhely készült a Kolping Középiskolában.

          Az oktatási és nevelési intézmények a rendkívüli gazdasági helyzet nyomán takarékossági intézkedésekre kényszerültek. Ezek egyike volt, hogy a Kolping Nagyváthy János Katolikus Középiskolához csatolták a telephelyként működő Nagybajomi Szakképzőt. Ennek köszönhetően a csurgói intézmény képzési lehetőségei pék, cukrász, kőműves szakmával bővültek. A gyakorlati képzés igényeihez a régi konyhát alakították át.

          Regionális Diákszínjátszó Találkozó Csurgón

           A diákszínjátszás régi hagyományát hozta vissza városunkba az immár harmadik alkalommal megszervezett Regionális Diákszínjátszó Találkozóval Ákli Krisztián, csurgói kötődésű drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke, az Oberon Társulat vezetője. Közel kétszáz fiatal állt közönség  elé a rendezvényen. A két nap során a fiatalok nem csak a zsűri értékeléséből, hanem egymás produkcióiból is sokat tanulhattak. A szervező a szakma dícséretét is kivívta kiváló munkájával, tavaly őt választották meg a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökének, idén március 15-én kiemelkedő teljesítményéért a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét vehette át.

           Három év alatt kicserélődhet a teljes vadgesztenyafasor a központban

            A központi vadgesztenyefasor kivágásáról és újratelepítéséről határozott február 9-ei ülésén a képviselő-testület. Ez azért vált végképp szükségessé, mert több mint egy hónappal ezelőtt egy újabb fa dőlt ki a viharos szélnek köszönhetően, amelyiket ráadásul a szakemberek az egészségesebbek közé soroltak. A kivágási ütemezéssel párhuzamosan természetesen folyik az újratelepítés is, nyilvánvalóan vadgesztenyefákkal. A tervek szerint mindez három év alatt zajlik majd le.

            Névadójára emlékezett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

             Március végén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is megemlékeznek a névadóról. Így volt ez idén is. 24-én, pénteken reggel, a történelmi időket idéző műsort követően a Csurgói Általános Iskolák igazgatója, Sikesdi Veronika mondott ünnepi beszédet. Ezt követően került sor a koszorúzásra, majd zárásként könyvjutalmakat, elismeréseket vehettek át az azokat megérdemlő tanulók.

             Műsor

             Május 28. vasárnap

               8.00: Vallási magazin – istentisztelet az Alsoki Református Templomból

               8.38: Képújság

             13.00: Csurgói Hírmagazin

             13.45: Testületi ülés (2023. május 25.)

             14.54: Így történt – archívműsor ismétlés

             15.42: Csurgói KK – Fejér B.Á.L.-Veszprém NB I-es férfi kézilabda mérkőzés

             17.02: Forgószínpad – színházi magazin ismétlés

             17.35: Generációnk – nyugdíjas magazin ismétlés

             18.14: Csavargók – dokumentumfilm ismétlés

             19.17: Vallási magazin – istentisztelet az Alsoki Református Templomból ismétlés

             19.54: Csurgói Hírmagazin ismétlés

             20.39: Képújság

             Időkép

             Legfrissebb hírek

             Naptár