Hírek

Közélet

Színes programok Kaszóban a világkiállítás keretében

  Mintegy 1500 programelem alkotja a jelenleg zajló „Egy a természettel” elnevezésű Vadászati és Természeti Világkiállítást. Mindezt dr. Kovács Zoltán, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos emelte ki Kaszóban, ahol az ehhez kapcsolódó rendezvényeken vett részt. Galamb Gábor vezérigazgató kihangsúlyozta, színvonalas szakmai és családi programokat szerveztek, remélve, hogy minél többen látogatnak ki Kaszóba. Köztük természetesen sokan Csurgóról is.

  Rendkívül sikeres volt a református gimnázium újabb határon átnyúló projektje

   Befejeződött az a határon átnyúló projekt, melynek pályázója a református gimnázium volt. A közös programban a kaproncai Fran Galovics Gimnázium és harmadik partnerként a szintén horvát Prelogi Gimnázium vett részt. A záró rendezvényre Gyékényesen került sor, ahol minden középiskola képviseltette magát. Itt kerékpáros túra, kenuzás és sátorépítés is szerepelt a programban. A partnerek bíznak a további sikeres együttműködésben.

   A 40 éves Somogyiak Baráti Köre munkáiból nyílt kiállítás

    A Somogyiak Baráti Köre idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Ebből az alkalomból kiállítást szerveztek húsz alkotójuk munkásságaiból. A Csokonai Közösségi Házban megnyílt tárlaton változatos technikákkal és érdekességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

    Sikeresen zárult a kisgyermeknevelő képzés

     Szeptember hónapban zárult az a tizenegy hónapos képzés, ahol kisgyermeknevelőket tanítottak Csurgón. A tanfolyam résztvevői olyan szakképesítést szereztek, amelynek a segítségével bölcsődékben és óvodákban is dolgozhatnak. Az elmúlt napokban tizennyolc hallgató tett sikeresgyakorlati és elméleti záróvizsgát.

     Pedagógusait köszöntötte Csurgó

      Az Őszi Fesztivál eseménysorozatának részeként, múlt héten, péntek délután a város pedagógusait köszöntötte az önkormányzat. Füstös János polgármester mindenképpen fontosnak tartotta ezt, annak ellenére, ahogy fogalmazott, szigorúan véve egyik oktatási intézménynek sem a fenntartója az önkormányzat. A közösségi házban megtartott rendezvényen átadásra került egy vasdiploma és egy aranyoklevél.

      Megújult Nagyváthy János síremléke

       A Csokonai Református Gimnázium alapításának aktív elindítója, Nagyváthy János síremléke az iskola parkjában található. Az emlékművet az idő vasfoga is kikezdte. A Nemzeti Örökség Intézete egy országos rekonstrukciós terv keretében viszont felújította. Augusztus 29-én, vasárnap, a tanévnyitó előtt a sírhely felújítása alkalmából ünnepi megemlékezést rendeztek.

       Kilenc előterjesztés a szeptemberi testületi ülésen

        Szeptember utolsó napján, vagyis csütörtökön tartotta soros ülését városunk képviselő-testülete. Az előzetesen kiküldött tervezettől eltérően, nem nyolc, hanem kilenc témában született határozat.

        Húsz éve készít gobelineket

         Csurgón nagyon sokan foglalkoznak varrással és az ehhez kapcsolódó tevékenységekkel. Gróf Józsefné húsz éve kezdte a gobelinkészítés művészetét. Mára már több mint ötven képpel büszkélkedhet. A jövőben egy monumentális méretű alkotást tervez kivarrni.

         16. alkalommal adták át a Kaslik Ösztöndíjat

          A szokásoknak megfelelően, ebben az esztendőben is a Csurgói Őszi Napok keretében került sor a Kaslik Ösztöndíj átadására. A 16 évvel ezelőtt indult kezdeményezés célja, segítséget nyújtani olyan felső-oktatási intézményben tanuló fiataloknak, akik kiválóan végzik munkájukat. A havonta járó pénzösszeg az első diploma megszerzéséig nyújt anyagi segítséget az arra érdemes diákoknak. Ebben az esztendőben Zsíros Ildikó érdemelte ki az alapítvány támogatását.

          Két sportkönyv gazdagítja a csurgói kiadványok számát

           A csurgói kézilabdázás és labdarúgás történetéről írt könyvet Balogh Veronika. Ünnepélyes bemutatójára az Őszi Fesztivál péntekének a délutánján került sor a Sótonyi László Sportcsarnokban. Szászfalvi László országgyűlési képviselő köszöntőjét követően, a műveket Polgár Tamás, a Somogy Megyei Levéltár igazgatója, valamint Skaliczki László kézilabda mesteredző, egykori szövetségi kapitány ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

           Idén megrendezésre került az Őszi Fesztivál

            A járványhelyzet miatti, tavalyi kihagyást követően, idén már újra megrendezésre kerülhetett Csurgón az Őszi Fesztivál. Minderre múlt héten, péntektől vasárnapig került sor. A kulturális fellépők mellett népmesemondó-verseny, könyvbemutató, pedagógusnapi köszöntő, főzőverseny, ösztöndíjak átadása, helytörténeti biciklitúra, illetve vasárnap a Zis-tón horgászverseny szerepelt a programok között.

            Akadálytalan tanévnyitó a Nagyváthy Középiskolában

             A Kolping Nagyváthy János Középiskolában az új tanévnyitót ismét a hagyományok szerint ünnepelhették. Idén a nagybajomi szakképző mellett a kollégium is saját fenntartásba került. A 2021-2022-es tanévben az új tanulók létszáma több mint száz főre emelkedett. A katolikus intézmény igazgatója megnyitó beszédében kiemelte, hogy a járványveszély mellett mindenkinek be kell tartani a szabályokat.

             Műsor

             Október 28. csütörtök

             19.00: Csurgói Hírmagazin (2021. október 24.) ismétlés

             19.43: Forgószínpad – színházi magazin ismétlés

             20.15: Luther Márton Békéscsabán – dokumentumfilm

             20.47: Képújság

             22.00: Csurgói Hírmagazin (2021. október 24.) ismétlés

             22.43: Forgószínpad – színházi magazin ismétlés

             23.14: Luther Márton Békéscsabán – dokumentumfilm ismétlés

             23.46: Képújság

              

             Október 29. péntek

               7.00: Csurgói Hírmagazin (2021. október 24.) ismétlés

               7.42: Képújság

             10.00: Csurgói Hírmagazin (2021. október 24.) ismétlés

             10.42: Képújság

             13.00: Csurgói Hírmagazin (2021. október 24.) ismétlés

             13:42: Vallási magazin – istentisztelet az Evangélikus Templomból                   ismétlés

             14.46: Képújság

             16.00: Csurgói Hírmagazin (2021. október 24.) ismétlés

             16.43: Képújság

             19.00: Csurgói Hírmagazin (2021. október 24.) ismétlés

             19.43: Forgószínpad – színházi magazin ismétlés

             20.15: Luther Márton Békéscsabán – dokumentumfilm ismétlés

             20.47: Képújság

             Időkép

             Legfrissebb hírek

             Naptár