150 éves éves a Csurgói Önkéntes Tűzoltóság

150 éves a Csurgói Önkéntes Tűzoltóság, illetve 125 éves a Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség. Ebből az alkalomból tartottak ünnepi állománygyűlést a közösségi házban. Előtte nap délután pedig kiállítás megnyitóra került sor a Helytörténeti Gyűjteményben, emléket állítva a másfél évszázada működő és segítséget nyújtó önkéntes civil szervezetnek, melyet Füstös János polgármester és Benedek György az önkéntes civil szervezet elnöke nyitott meg. A tárlat címe: „Istennek dicsőség, egymásnak segítség”.

150 éves éves a Csurgói Önkéntes Tűzoltóság

Sok érdeklődőt vonzott a Helytörténeti Gyűjtemény legújabb kiállítás megnyitója, melyre május 2-án, csütörtökön délután került sor. A tárlat, amely az „Istennek dicsőség, egymásnak segítség” címet kapta, a 150 év alapított Csurgói Önkéntes Tűzoltóságnak állít emléket. Az eseményen elsőként Füstös János mondta el megnyitó gondolatait.

 

Csurgó polgármestere a beszéde után ajándékot adott át Benedek Györgynek, az önkéntes tűzoltó egyesület elnökének. Egy nagyon szép festményt, amely Reményi Samu egyetlen fennmaradt arcképéről készült egy helyi művésznek, Pákozdy Ilonának köszönhetően, akinek itt mondott köszönetet a felajánlott alkotásért. Ezt követően az ünnepelt civil szervezet elnöke méltatta alapítójuk és egyben névadójuk munkáját és nagyságát.

 

Nem csak a Reményi Samu Tűzoltó Egyesület jubilál ebben az esztendőben, hanem a névadó által létrehozott Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség is, amely 125 éves múltra tekint vissza. Ebből a jeles alkalomból kifolyólag másnap, vagyis május harmadikán, pénteken délelőtt ünnepi állománygyűlésre került sor a közösségi házban. A beszédek, valamint a Pálóczi Horváth Ádám Református Alapfokú Művészeti Iskola Társastánc csoportjának és a San Dance Studió táncosainak a műsorszámai mellett, többen elismeréseket vehettek át kiváló munkájukért. Ajándékcsomagot és oklevelet kapott minden helyi önkéntes tűzoltó az egyesületétől, illetve az Országos Tűzoltó Szövetségtől több csurgói lánglovag vehetett át tíz, tizenöt, húsz, illetve 25 éves szolgálati érdemérmet. A somogyi szövetség Reményi Samu-díjában részesült Benedek György, valamint a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flórián Emlékplakettet adott városunk 150 éves önkéntes tűzoltó egyesületének.