Komoly gyümölcsültetvény Csurgó határában

Komoly gyümölcsültetvény került kialakításra Csurgó határában. Jelenleg nagyjából négy hektár szilva és négy hektár kajszi található rajta. Utóbbi virágba borult, idén várható rajta az első nagyobb termés. Egyik tulajdonosa, Tóth Tihamér a tavaszi munkák közül elsősorban a most elvégzett fagyvédelmet emelte ki. Elmondta, végső céljuk a minél jobban feldolgozott gyümölcs előállítása.

Komoly gyümölcsültetvény Csurgó határában

Szentára menet az útról nem lehet nagyon észrevenni egy kisebb fás területtől azt a komoly gyümölcsültetvényt, amely nem régen került kialakításra Csurgó keleti oldalán. Pedig az egyik része, a kajszifák most virágzanak, nagyon szép látványt mutatva. Éppen ezért jelenleg már folynak a szükséges munkálatok a gyümölcsösben, főként a fagyvédelem.

 

A tulajdonosoknak nem csupán a minőségi gyümölcstermesztés a végső célja, pontos elképzeléseik vannak, melyeket igyekeznek folyamatosan megvalósítani. Hogy mikor indulhat el a gyümölcsök teljes kapacitású termesztése és feldolgozása, vagyis mikor érnek a komplex beruházás vagy fejlesztés végére, arra is meg van az egyértelmű válasz. A folyamatos munkálatok mellett három-négy év múlva.

 

Jelenleg egyébként mintegy 2000 db kajszi barack- és 2200 db szilvafa van ültetve. Utóbbi nagyon fiatal még, így nem hoz árbevételt. Nyilván többek között ennek is a függvénye, illetve a pályázati forrásoknak, hogy mikor dolgozhat végre teljes kapacitással majd a gyümölcsfeldolgozás.