Közel 200 borral neveztek a gazdák az idei versenyre

Tizenhat tagú zsűri bírálta március 10-én, vagyis pénteken délután azokat a borokat, melyeket a huszonhatodik alkalommal megrendezésre kerülő csurgói nemzetközi borversenyre neveztek a szőlősgazdák. A Hegyigazdák Egyesületének és a Borbarát Körnek a rendezvényére közel 200 minta érkezett, melyből 129 volt a fehér, 23 a vörösbor és 10 a rozé, illetve 18 a direkttermő.

Közel 200 borral neveztek a gazdák az idei versenyre

A Hegyigazdák Egyesülete pár hete tartotta évadnyitó eseményét, az ultiversenyt. De az éves rendezvényeik között természetesen az egyik legkiemelkedőbb mindenképpen a borverseny, melyre általában márciusban kerül sor. Idén sem volt ez másként. A huszonhatodik nemzetközi megmérettetésre 60-70 gazda hozta el gondosan készített borát a meghirdetett határidőig. Ennek a nagyon komoly zsűrizésére került sor március 10-én, pénteken délután a Fehérló Étterem külön helyiségében.


A zsűri tényleg nem volt könnyű helyzetben, hiszen a gazdák évről-évre egyre jobban odafigyelnek boraikra, folyamatosan tanulva az előző évek esetleges hibáiból. A bírák sok versenyt tapasztalt és megélt elnöke, a Magyar Borakadémia nyugalmazott elnöke kérdésünkre egyértelmű válasszal fogalmazta meg, egy ilyen versenyen mi a legfontosabb.


Ami teljesen független a borosgazdák számára, amit nem tudnak befolyásolni, pedig rendkívül fontos a termés szempontjából, az az időjárás. Módos Péter elmondása szerint, 2022 szerencsére nem volt kifogásolható. A zsűri elnöke kitért a borbírálat szervezésére is, ami azért szintén fontos egy ilyen verseny kapcsán. Nem fukarkodott a dicsérő szavakkal.


A versenyen végül összesen 38 arany, 67 ezüst és 48 bronzérem született a tizenhat tagú zsűri értékelése alapján. S hogy kik azok a gazdák, akiknek a nevezett borai végül a legjobbak lettek 2023-ban, azt az érintettek április 15-én, egy szombati nap estéjén tudhatják meg, ahol egy bál keretében, ünnepélyes körülmények között kerül majd sor az eredményhirdetésre.