Hírek

Közélet

Trianoni megemlékezés

  Június 4-én az 1920-as trianoni békediktátumra emlékezünk, egyúttal a Nemzeti Összetartozás Napját ünnepeljük. Minden évben megemlékezést tart az önkormányzat ezen a napon, és a hagyományoknak megfelelően az Országzászlónál rendezik meg az eseményt. Az ünnepségen Csurgó város polgármestere, Füstös János mondott beszédet.

  16 előterjesztés a májusi ülésen

   Május utolsó napján, vagyis csütörtökön tartotta soros ülését városunk képviselő-testülete. Rendeletek módosítása, működési beszámolók, valamint a költségvetéshez kapcsolódó előterjesztések szerepeltek a napirendi pontok között. Összesen egyébként 23 előterjesztésben hoztak döntést ez alkalommal.

   A táplálkozási problémákról szólt az előadás

    Dr. Pálus Attila egyetemet végzett, praktizáló orvosként ismerkedett meg a természetes gyógymódokkal. A hozzáfordulók állapotát többféle, így például energetikai, manuálterápiás kezelésekkel, műszeres diagnosztikai vizsgálatokkal képes javítani. A csontkovács lassan kettő éve végzi városunkban tevékenységét. Legutóbb egy előadást is tartott a táplálkozási problémákról, valamint egy olyan táplálék kiegészítőről, amely rendkívül jó hatással van a sejtek anyagcseréjére, ezzel pedig gyakorlatilag a keringési zavarokat folyásolja be pozitívan.

    Elhangzott a Máriás-forrás legendája is

     Az ünnepi szentmisét követően a pünkösdi búcsú második helyszíne a Máriás-kút volt. A hívek és a zarándokok a körmenetet követően érkeztek ide, ahol elsőként a Máriás-forrás legendája hangzott el. Ezt követően osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel Szabó Sándor alpolgármester. Az esemény zárásaként került sor az áldásra.

     Búcsúztak a csokonais végzősök

      A Csokonai Református Gimnáziumban egy osztály búcsúzott el május 4-én, pénteken a délutáni órákban. Véget értek a középiskolai évek, egyesek dolgozni mennek, mások továbbtanulnak. Egy azonban közös bennük, hogy az ünnepi pillanatok elsősorban róluk szóltak.

      Fábiánné Légrádi Márta kiállítása látható májusban a Történelmi Parkban

       Májusban Fábiánné Légrádi Márta kiállítását láthatják az érdeklődők a Történelmi Parkban a „12 hónap, 12 alkotó” elnevezésű éves rendezvénysorozat keretén belül. A viaszfestéssel készült alkotásokból álló tárlat megnyitó ünnepségén, a művészt és munkásságát Horváthné Csapucha Klára vizuális szakoktató és fejlesztő tanár méltatta.

       A Magyar Hősökre emlékeztek

        A Magyar Hősök Emléknapját minden év utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Csurgón a világháborús emlékműnél rendezték meg az eseményt, ahol ünnepi beszédet Simon Mihály önkormányzati képviselő mondott. A rendezvényen szavalatok és korabeli énekek hangzottak el.

        25 elsőáldozó a Jézus Szíve Templomban

         Elsőáldozással egybekötött ünnepi szentmisét tartottak a Jézus Szíve Katolikus Templomban május 27-én, vasárnap délelőtt. Göndics János köszöntötte azt a huszonöt fiatalt, akik először vehettek részt a szertartáson. A csurgói plébános az alkalomhoz kapcsolódóan, prédikációjában kettő nagy titokról beszélt: a Szentháromságról, illetve arról, hogy a kis ostyában milyen módon is van benne Jézus.

         Extrém mennyiségű csapadék esett Csurgón

          Rendkívül nagy mennyiségű csapadék okozott problémát Csurgón több helyen is, de főként a Kertváros keleti részén. A Bódis Mózes utcában több ház udvarát és az előtte lévő területet is elöntötte a víz, melyben az ott lakók gyakorlatilag bokáig gázolva tudták megközelíteni otthonaikat. Füstös János polgármester elmondása szerint, folyamatosan igyekszik a város megoldani a csapadék elvezetési problémákat, de nem könnyű feladat, hiszen nagyon sok pénzbe kerül. Jelenleg mintegy 60 millió Ft lett elnyerve erre a célra. A különböző engedélyeztetések miatt azonban jövő nyárra lehet kész a beruházás.

          Jubileumi konfirmációs ünnepség a Csurgói Református Templomban

           Meghitt és különleges május 13-án, vasárnap délelőtt az istentisztelet a Csurgói Református Templomban. 70, illetve 50 éve konfirmáltak jubileumi ünnepségére került ugyanis sor. A gyülekezet nevében Szászfalvi Lászlóné köszöntötte őket. Igehirdetése, az alkalomhoz illeszkedve, a hűségről szólt. A jeles eseményen az Úr asztala is megterítésre került.

           Elballagtak a Kolping Nagyváthy Középiskola végzősei

            A Kolping Nagyváthy János Középiskola mintegy 130 tanulója ballagott el múlt héten, szombaton. A gimnáziumi, szakközépiskolai osztályok diákjai mellett búcsút vettek iskolájuktól a különböző szakok végzősei is. Az utolsó évesek, a hagyományoknak megfelelően, kézfogással köszöntek el igazgatójuktól, majd társaik sorfala mellett érkeztek az ünnepség színhelyére. A verseket, énekeket, búcsúbeszédeket követően pedig, az esemény zárásaként ismét lufkat eresztettek a magasba.

            Fiatal csurgói festő kiállítása nyílt meg

             Tehetséges, fiatal festő kiállítása nyílt meg a közösségi házban. Pintér Lívia gesztusfestő, melynek keretében különböző geometriai formákkal fejezi ki, nyomja el érzéseit a munka során. Elmondása szerint legtöbbször egy-egy zene adja számára az ihletet. Címet nem ad alkotásainak, a néző fantáziájára bízza, milyen benyomást kelt bennük festményei látványa. A tárlatot Hirka Monika művész rajztanár nyitotta meg.