Hírek

Közélet

Nyári gyermekfelügyelet a Családsegítő Szolgálatnál

  Az óvoda és az általános iskola segítése. Ezekkel a szakmai feladatokkal és két szakemberrel bővültek a Családsegítő Szolgálat teendői. Ennek is köszönhető, hogy idén a vakáció alatt nyári gyermekfelügyeletet szerveztek. A két turnusban 20-20 fő vehet részt ebben a programban.

  A csurgói cukrásznő különleges tortái

   Csurgót Borongicsné Porcsa Zsuzsanna csodasüteményeiről nemcsak az ország, hanem a nagyvilág is megismerhette. A cukrász végzettségű szakember különleges torták készítésével vált ismertté. Versenyről, versenyre járt és a soproni tortaversenyen minden eddigi produkcióját sikerült túlszárnyalnia. Az eredményei alapján meghívást kapott Londonba, az idén ősszel rendezendő Bake and Cake nemzetközi süteménykészítők versenyére.

   Csurgó a regionális kalendáriumban

    A Nyugat-Balatoni Kalendárium 2016 óta jelenik meg. A Somogy, Zala, Veszprém megye találkozásában lévő földrajzi régió érdekességeiből, történelméből, művészeti értékeiből válogattak a szerkesztők. A 2019-es kiadványban helyet kaptak Csurgó művészeti értékei is.

    Puncsapuk

     Huszonkét férfi vallomása egy kötetben. Egy dologban azonosak, valamennyien komoly anyagi háttérrel rendelkeznek és ennek az előnyeit megosztják fiatal, csinos lányokkal. A Puncsapuk című riportkönyv szerzője Szeder Réka, aki a Csurgói NKC játékosa. A fiatal szerző első művét hamarosan megvásárolhatja az olvasóközönség.

     Gróf Tisza Istvánra emlékeztek

      Csurgó Város Önkormányzata Gróf Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából rendezett rövid ünnepséget. Az eseményre a Csokonai Református Gimnázium előparkjában lévő emlékműnél került sor. Az egykori államférfi emlékét Szabó Sándor alpolgármester méltatta.

      Adó- és illetménykötelesek az ingatlanok bérbe-, illetve eladása

       A bérbeadás után adót, az eladás után illetményt kell fizetni az ingatlanok tekintetében. Ennek a szabályai is folyamatosan finomodnak, főleg a kedvezményezetteket illetően. A 35 évnél fiatalabb, első lakásvásárlók például 50 % illetménykönnyítést kapnak. De sokszor jelenthet segítséget a pótlékmentes részletfizetés, amely évente egy alkalommal vehető igénybe az előírt feltételek teljesülése esetén.

       Tanévzáró a Csokonaiban

        A Csokonai Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium június 15-én, szombaton rendezte meg a tanévzárót. A hagyományok szerint a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődött az esemény. Igét Oláh Ilona református lelkész, vallástanár hirdetett. A folytatásban elismeréseket és díjakat adtak át, majd Füstösné Ábrahám Judit igazgató egész éves értékelésével zárta be a 2018/2019-es tanévet.

        A Csokonai Irodalmi Kör felolvasóestje

         A Csokonai Irodalmi Kör rendhagyó adventi estet rendezett a Közösségi Házban. Ezen az estén az irodalmi kör előadása mellett bemutatták a Nyugat-balatoni Kalendárium legújabb számát. A kiadványban szereplő csurgói szavalók és versírók egy-egy produkcióval örvendeztették meg a megjelenteket.

         Megújult a Jézus Szíve plébánia képviselőtestülete

          Megújult a Jézus Szíve katolikus egyház képviselőtestülete. Megbízatásuk öt esztendőre szól. A megválasztott képviselők ígéretételére a vasárnapi szentmisén került sor.

          Az év végén lejár a mellékvízmérők hitelességi ideje

           A mellékvízmérővel rendelkező tulajdonosoknak a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény előírja, hogy a fogyasztásmérő beépítéséről, cseréjéről, időszakos hitelesítéséről, a mérőeszköz tulajdonosa a saját költségén köteles gondoskodni. Ezeknek az óráknak a hitelességi ideje 8 év, amely idén december 31-én lejár.

           A vakok és gyengénlátók elfogadottságát segíti a program

            Ötödik éve tart érzékenyítő programot tartott Csurgón, a Napsugár Szociális Intézmény szervezésében a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete. A rendezvény célja a látássérültek társadalmi elfogadottságának növelése. Az eseményen elsősorban általános- és középiskolás diákok vehettek részt. Mesterséges körülmények között tapasztalhatták meg a látásfogyatékosságból adódó élethelyzetek nehézségeit, kereshették a kreatív megoldásokat. Minderre nagy szükség van, mivel Somogyban nem túl pozitívak a tapasztalatok.

            Pákozdy Ilona festő kiállítása nyílt meg a Történelmi Parkban

             Nagyon szép, realista, természetábrázoló festménykiállítás nyílt meg szerdán a Történelmi Parkban. Alkotója Pákozdy Ilona, akinek nem ez volt az első kiállítása Csurgón, és aki ezzel a „12 hónap – 12 alkotó” elnevezésű rendezvénysorozat utolsó előtti művésze. A megnyitóban elhangzott: a rendkívül részletgazdag, főként tájképeket ábrázoló festményekben szinte pontosan felismerhető a festő érzelemvilága.