Hírek

Közélet

Tíz előterjesztés a szeptemberi ülésen

  A három önkormányzati tulajdonú cég beszámolójával kezdődött a szeptember 24-én, csütörtökön megtartott, soros testületi ülés. Ezen kívül szó volt gazdasági programról, egy bentlakásos otthon megvalósításának lehetőségéről, a beiskolázási körzetekről, a testület második félévi munkatervéről és két polgármesteri beszámolóról. A plusz előterjesztés a folyamatban lévő pályázatokról szóló tájékoztatás volt.

  Sajtótájékoztató a várost érintő, aktuális vírushelyzetről

   Májust követően, szeptember 21-én, hétfőn újra sajtótájékoztatót tartott Füstös János polgármester. Témája természetesen a jelenlegi vírushelyzet volt, városunk tekintetében. Csurgón akkor öt pozitív teszteredmény született, amely keddre kilencre duzzadt. Rajtuk kívül mintegy negyvenen vannak még járványügyi megfigyelés alatt. Nyomatékosan felhívta a figyelmet a védekezési szabályok betartására. A csurgói helyzetről pontos, naprakész információ található a város honlapján, facebook-oldalán és a Csurgó TV képújságának alján található futóhírekben.

   Magabiztos siker hazai pályán

    Hazai pályán szerezték meg első győzelmüket a kézilabdás lányok. A NBI/B-s mezőnyben szereplő csapat ugyan az első forduló idegenbeli mérkőzésén vereséget szenvedett Szombathelyen, a második fordulóban szekszárdi ellenfele ellen, nagyszerű játékkal, itthon tartotta a két pontot. Skaliczki László, a csapat mestere elégedetten nyilatkozott csapata teljesítményéről. Elmondása szerint már csak a hullámvölgyeket kell kiiktatni a lányok játékából.

    Pályaorientációs fórumot tartott az Iparkamara

     A Csurgó Járási Foglalkoztatási Paktum pályaválasztási fórumot rendezett a Közösségi Házban. A résztvevő hetedik osztályos tanulóknak maholnap dönteniük kell a jövőjükről. Ebben segít a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara a pályaorientációs szolgáltatásaival.

     Nyári gyermekfelügyelet a Családsegítő Szolgálatnál

      A Csurgó Járási Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat az Erzsébet táborok nyári gyermekfelügyelete tekintetében az idei évben 6 turnussal pályázott sikeresen. Június végétől augusztus közepéig összesen 62 fő gyermek napközben felügyeletét vállalták intézményben, nagy segítséget nyújtva ezzel a szülőknek. A gyermekek a járás különböző településeiről érkeztek. A pandémiás helyzet miatt nagyon elővigyázatosan kellett megszervezni a fiatalok megfelelő elhelyezését.

      Nagy várakozással kezdték a tanévet a Nagyváthyban

       A Kolping Nagyváthy János Középiskolában is megkezdődött a 2020/21-es tanév. Idén tovább bővült az intézmény a nagybajomi szakképző iskolával. Jelenleg Csurgón közel 500 tanuló vesz részt az oktatásban. A koronavírus járvány máris problémákat okoz, elsősorban a külső szakképző helyek kérdésében.

       Távközlési kiállítás Nagy János magángyűjteményéből

        „Hív a múzeum! A Morse-távírótól a telefonokig”. Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Helytörténeti Gyűjteményben szeptember 22-én, kedden délután. Nagy János magángyűjteménye által ismerhetik meg az érdeklődők a távközlés fejlődését ezen a tárlaton, melyet Füstös János polgármester nyitott meg. A több mint 130 darab telefont és távírót december 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

        Elhunyt Bertók László, Kossuth-díjas költő

         Bertók László Kossuth díjas költő 1954-ben végzett a Csokonai Gimnáziumban. Az egykori csurgói diák igazán páratlan karriert tudhat maga mögött. Ezt jelzik a számolatlan kitüntetései is. Csurgón mindig szívesen látott vendég volt a véndiák. Az elmúlt napokban azonban megrendítő hírt kaptunk. A szeretett költő, író és az Alma Mater növendéke elhunyt.

         Karanténban a férfi kézilabda csapat

          Három pozitív koronavírus-tesztet találtak a férfi kézilabda együttesnél. Erdélyi Péter ügyvezető elmondta, minden szükséges lépést megtettek, amit ilyen esetben a törvény előír. Dr. Dergez Mária csapatorvos kihangsúlyozta, nem szabad pánikot kelteni, mert ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindenki elkapja. A tünetekre kell elsősorban figyelni, mint például a száraz köhögés, a lát, illetve a szaglás és az ízérzékelés elvesztése. A játékosok és a stáb is önkéntes karanténban vannak.

          Újabb szigorítások az Evangélikus Templomban

           Újabb szigorításokról rendelkezett az Evangélikus Templomokban, így a csurgóiban is, egy most kiküldött püspöki körlevél. Minderről Hegedüs Gábor tájékoztatta a vasárnap délelőtti istentiszteleten a megjelent híveket. Az eddigi szabályok betartásának a megerősítése mellett újdonság az Úrvacsora kerülése, a végén a kijáratnál a testvéri kézfogás mellőzése. A csurgói lelkipásztor felhívta a figyelmet a látogatás lehetőségére, illetve a házi Úrvacsora szolgálatra. Zárásként kihangsúlyozta, aki úgy gondolja, kapcsolatba került koronavírussal megfertőzött személlyel, vagy akár megbetegedett, mindenképpen értesítse őt, hiszen ennek függvényében a vezetőség pár hétre akár be is zárathatja a templomot.

           Sajtótájékoztatót tartott Szászfalvi László a nagyatádi CT-vel kapcsolatosan

            Sajtótájékoztatót tartott Szászfalvi László hétfőn délelőtt a Nagyatádi Kórházban a CT-vizsgálatok kapcsán. Elmondta, szeptember 1-jétől választókerületének három járásában, köztük a csurgóiban található 45 településről, mintegy 55 ezer ember veheti igénybe ezt a szolgáltatást a most megkötött szerződés alapján. Minderre évi 121 millió Ft finanszírozást ad az állam, amelyből napi 12-15 vizsgálatot lehet elvégezni. Örömtelinek nevezte, hogy a kórház a szakemberi feltételeket is biztosította már mindehhez.

            Zökkenőmentesen zajlik a tanév az Eötvös Iskolában

             Az intézményeinkben is zökkenőmentesen folyik a tanév, természetesen az előírt szabályok betartása mellett. Így nyilatkozott Simon Mihály, az Eötvös József Sportiskolai Általános Iskola vezetője. Reményét fejezte ki, hogy most a főként fiatalok körében terjedő koronavírus-járvány ellenére, nem lesz szükség ismét bevezetni a digitális távoktatást. Elmondása szerint, ettől függetlenül mindenre fel vannak készülve.