Hírek

Közélet

Az Egészségügyi Centrum is megtette a szükséges lépéseket

  A koronavírus miatti rendkívüli helyzetben dr. Orbán Csaba intézményvezető főorvos is több dologra hívja fel a figyelmet. Elsőként arra, hogy kerülni kell a pánikhangulat keltését. Elmondta, az országos rendeletnek megfelelően, az Egészségügyi Centrumban is csak a nem sürgős járóbeteg-ellátás állt le. A háziorvosok rendelnek, és csak annak kell telefonon keresnie őket, aki gyaníthatóan a koronavírus tüneteit észleli magán. Felhívta a figyelmet az előírt egészségügyi és higiéniai szabályok betartására, illetve az egyedülálló idősek segítésére.

  Nyolc előterjesztés a rendkívüli ülésen

   Rendkívüli ülést tartott városunk képviselő-testülete március 11-én, szerdán délután. Összesen nyolc előterjesztést tárgyaltak meg. Egy-egy téma kapcsán kérdések is felvetődtek és végül hét került támogatásra. Egyedül egy telekcsere iránti kérelmet utasítottak el egyhangú szavazattal.

   Csurgó elmúlt 30 évéről szólt az előadás

    Az „Ezer éves végvár Csurgó” előadássorozat tizenkettedik és egyben befejező alkalmára került sor a közösségi házban március 5-én, csütörtökön a kora esti órákban. A Baksay Sándor Népfőiskola rendezvényén ezúttal Szászfalvi László országgyűlési képviselő volt az előadó. Témája pedig Csurgó elmúlt harminc éve volt.

    Több változás lépett életbe idén az adózás területén

     Ettől az évtől az adószabályok tekintetében megint csak kisebb-nagyobb szabálymódosítás történt, amikre különösen oda kell figyelni. Mentességet kaptak a személyi jövedelemadó fizetés alól a négygyermekes anyák, egyszerűsödött az iparűzési adóbevallás és néhány bejelentés, illetve a szálláshely-szolgáltatókat is érinti az idei adóváltozás. Éppen ezért az adóhatóság most is igyekszik minden lehetőséget megragadni a tájékoztatásra.

     A mosásról szól a Helytörténeti Gyűjtemény kiállítása

      Ötven évvel ezelőtt a mosás kifejezetten női munkának számított és komoly fizikai kihívást jelentett. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum vándorkiállítása azoknak a névtelen asszonyoknak szeretne emléket állítani, akik évszázadokon át végezték ezt a kemény munkát. A furcsa témájú, de rendkívül érdekes tárlat Csurgóra is megérkezett. A megnyitójára február 18-án kedden került sor.

      Hat előterjesztést tárgyalt a képviselő-testület

       Február 13-án, csütörtökön tartotta meg második havi, soros ülését városunk képviselő-testülete. Mindezt a költségvetési rendelet miatt kellett korábbra tenni, melynek megalkotási határideje a hónap közepe. Ezen kívül módosították a lakások bérletéről szóló önkormányzati szabályzatot, ismét az Imcom Bt-t bízták meg a város marketing és média feladatok ellátására, képviselői laptopok értékesítéséről határoztak, illetve egy országos önkormányzati szövetséghez való csatlakozásról döntöttek.

       Nem Berzence felé szeretnék a képviselők a külterületi kerékpárutat

        Megváltoztatná a képviselő-testület annak a külterületi kerékpárútnak a nyomvonalát, melynek megvalósítására pályázaton nyertek forrást már korábban. A legutóbbi ülésükön egyhangúan arról döntöttek, hogy célszerűbb lenne Gyékényes irányába megépíteni, mint Berzence felé a 2500 métert. Ez egyelőre a Szőlőhegy végéig lenne elég. Mindezt a zártkerti oldalon szeretnék lehetőség szerint, a biztonságosabb közlekedés érdekében.

        Idén is megtartották nőnapi ünnepségüket a mozgáskorlátozottak

         Március 6-án, pénteken tartotta meg nőnapi ünnepségét a Mozgáskorlátozottak Csurgói Csoportja. A szervezetnek ez az egyik legkiemelkedőbb rendezvénye az év során. A hölgyeket elsőként Szászfalvi László országgyűlési képviselő, valamint Füstös János polgármester köszöntötte. A színpadon különböző kulturális műsorok szórakoztatták a résztvevőket.

         A kommunizmus áldozataira emlékezett Csurgó

          Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Ez alkalomból került sor városi megemlékezésre kedden délután a Csokonai Közösségi Házban. A koszorúzás és gyertyagyújtás után Vörös Mátyás, a önkormányzati képviselő tartott előadást, melyben szó volt a kommunizmus kialakulásáról, elterjedéséről, valamint a magyarországi és csurgói megtorlásokról, kitelepítésekről.

          Harmadik alkalommal került megrendezésre a Csurgói Disznótoros

           Ez volt az eddigi legsikeresebb. Így értékelte Füstös János a harmadik alkalommal megtartott Csurgói Disznótorost. A tradicionális jelleggel elindított rendezvény célja az volt, hogy az év elejei téli hónapokban is legyen egy olyan esemény, amely több embernek kínál remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget. Ráadásul a testvérvárosi kapcsolatok ápolására is kiváló alkalom – hangsúlyozta ki városunk polgármestere.

           Elfogadásra került az idei év költségvetése

            A törvényi előírásoknak megfelelően, időben lett beterjesztve városunk idei évi költségvetése, amely a február 13-i ülésen lett megtárgyalva. Szintén az országos jogszabályok értelmében kellett felülvizsgálni az egészet, melynek eredményét Szita László könyvvizsgáló szóban is ismertette. Az Oktatási Bizottságnak volt egy kisebb módosító javaslata, amely nem került támogatásra. A költségvetéshez Ilia Csaba mondta el kritikáját, melyre a polgármester válaszolt. A költségvetés végül két ellenszavazat mellett elfogadásra került.

            Zsombori Erzsébet selyemfestmény kiállítása nyílt meg

             Különleges, egyedi technikával készült alkotásokból nyílt kiállítás a közösségi ház kupolatermében január 31-én, pénteken a késő délutáni órákban. A Zsombori Erzsébet, Zsimbi által készített selyemfestmények alkotta tárlat az „Évszakok zenéje” címet kapta. Mindezt Pallag Katalin, az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, aki főként a művésszel való személyes élményeiről beszélt.

             Műsor

             Május 23. szombat

             12.00: Épí-Tech – házépítők magazinja 2020. május

             12.26: Csurgói Hírmagazin (május 17.) ismétlés

             13.10: Egészségügyi percek – Érszűkület szűrés

             13.18: Épí-Tech – házépítők magazinja 2020. május

             13.44: Csurgói Hírmagazin (április 5.) ismétlés

             14.28: Ökumenikus imahét 5. nap: Alsoki Református Templom                         ismétlés

             15.26: Egészségügyi percek – Eszközös gasztrovizsgálatok

             15.33: Csurgói Hírmagazin (május 17.) ismétlés

             16.17: Képújság


             Május 24. vasárnap

             8.00: Ökumenikus imahét 1. nap: Jézus Szíve Templom

             8.52: Képújság

             13.00: Csurgói Hírmagazin

             13.48: Így történt – archívműsor ismétlés

             14.30: Egészségügyi percek – Érszűkület szűrés

             14:36: Csurgói KK – Tatabánya NB I-es férfi kézilabda mérkőzés                       ismétlés

             16.05: Így nem játszunk mi – Körúti Színház 2. rész

             17.13: Ökumenikus imahét 1. nap: Jézus Szíve Templom ismétlés

             18.05: Egészségügyi percek – Eszközös gasztrovizsgálatok

             18.12: Csurgói Hírmagazin ismétlés

             19.00: Képújság

             Időkép

             Legfrissebb hírek

             CsurgóTV a Facebookon

             Naptár