Hírek

Közélet

Egyre többen élnek a pályázati lehetőségekkel választókerületünkben

  A pályázatokról szóló információs napon térségünk országgyűlési képviselője köszöntőjében kihangsúlyozta: egyre többen élnek az uniós források adta lehetőségekkel választókerületünkben. Azt is kiemelte továbbá, hogy Somogyban a gazdaságfejlesztésre beadott nyertes pályázók egyharmada kerül ki ebből a térségből. Elmondása szerint három évvel ezelőtt nem véletlenül állítottak össze egy öt pontból álló gazdasági programot.

  Erősödő horvát kapcsolatok

   Füstös János is örömét fejezte ki a református iskola nyertes pályázatát illetően, melyből megépülhet az új tornacsarnok és energetikai fejlesztés valósulhat meg. E mellett városunk polgármestere kiemelte a horvát kapcsolatok megerősödését is, hiszen a térségünkben három közös pályázat is nyert, melyek ezúttal az iskolák együttműködését dicséri, köztük mindkét középiskolánkét. Elmondása szerint ezek a programok, melyekre nem az önkormányzat pályázott, Csurgónak is rendkívül hasznos, hiszen mindenképpen a térségünk fejlődését szolgálják.

   Főként rendeleteket és megállapodásokat módosítottak a képviselők

    Márciusi, soros ülését tartotta a hónap utolsó szerdáján városunk képviselő-testülete. A tíz előterjesztés közül hat szólt egy-egy rendelet, illetve megállapodás módosításáról. Ezeken kívül meghatározásra kerültek az idei igazgatási szünetek, illetve konzorciumi partnerséget vállaltak az Egészségügyi Centrum pályázatában.

    Négy napig tartott evangelizációt az erdélyi lelkész

     Kiemelkedő időszak volt március 20-a és 23-a közötti az evangélikus templomban. Bódis Miklós személyében ugyanis egy nagyon ismert és több országban is szeretett erdélyi református lelkipásztor tartott istentiszteletet hétfőtől csütörtökig. Az evangelizáció keretében minden este más-más témáról szólt az előadása.

     Tízedik rendezvényéhez ért az irodalmi sorozat

      Március 16-án jubilált a református iskolai ez évi rendezvénysorozata, hiszen tízedik alkalommal találkozhattak a diákok és az érdeklődők a kortárs magyar kultúra egy kiemelkedő alakjával. Ezúttal Csabai László író, középiskolai tanár volt a vendég. A beszélgetés folyamán kiderült, hogy a nap 24 órájában szinte mindig az íráson gondolkodik, jegyzetelve folyamatosan az eszébe jutó történeteket. Az író-olvasó találkozón természetesen ő is olvasott fel részleteket a műveiből.

      Színvonalas városi rendezvény a nemzeti ünnep alkalmából

       Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott ünnepséget városunk. A zászlófelvonást és koszorúzást követően a program a közösségi házban folytatódott, ahol először Szászfalvi László mondott ünnepi beszédet. A műsorban az Eötvös József Általános Iskola diákjai és a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesülete lépett fel. Az esemény állófogadással zárult.

       Pontos és hasznos információk a pályázati lehetőségekről

        Információs napot tartott a közösségi házban a Széchenyi Programiroda. A megtudhatták az érdeklődők a Vidékfejlesztési Program aktuális pályázati lehetőségeit, illetve tanácsot kaphattak mindazok, akik bizonytalanok, mire is kaphatnának uniós forrást. Az előadások között kiemelt jelentőségű volt, amely a támogatott hiteleket mutatta be. A rendkívül alacsony kamatával ezek nagy segítséget és könnyebbséget jelenthetnek a fejleszteni kívánó vállalkozások számára – hangzott el a fórumon.

        Lakossági fórum a fejlesztési programról

         Lakossági fórumot tartott városunk önkormányzata a közösségi ház kupolatermében. A rendezvényre kettő téma került meghirdetésre. Füstös János polgármester Csurgó fejlesztési programjáról beszélt, míg Szabó Sándor alpolgármester az 1000 éves évfordulót érintő programokról, előkészületekről. A fórumon a résztvevők is felvetetettek általuk vélt problémákat, észrevételeket.

         Névadójára emlékezett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

          Intézményük névadójára emlékeztek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói, vezetői és dolgozói. Az ünnepséget a szokásoknak megfelelően, a tornateremben rendezték, ahová először az iskola zászlaját hozták be. Ünnepi beszédet, a kulturális műsort követően, Simon Mihály, a Csurgói Városi Iskolák igazgatója mondott.

          Második helyezés az Anyanyelv Ápolók Szövetsége által szervezett országos versenyen

           Varró Dániel „Szösznéne” című versével második helyezést ért el Szöllösi Krisztián, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 5. osztályos tanulója. Az országos verseny március 4.-én, Budapesten került megrendezésre. Az Anyanyelv Ápolók Szövetsége által megrendezett Anyanyelvi Napon, Dani Margit már nyugdíjazott pedagógusnak köszönhetően, az iskola évtizedek óta eredményesen szerepel. Jelenleg az anyanyelvi szakkör vezetését, a tanulók felkészítését Kósáné Kisgéczi Gabriella végzi.

           Átadták a városi kitüntetéseket

            A szokásoknak megfelelően, a március 15-ei városi ünnepség programrészeként átadásra kerültek a városi kitüntetések. Ez alkalommal négyen kaptak elismerést. Csurgó Város Közéletéért Díjat Csehné Varga Csilla és Szalai Gáborné vehetett át. A Pro Urbe díjat egy házaspár érdemelte ki: May Győző, valamint felesége, aki ez év elején sajnos elhunyt, így poszthumusz ítélte neki oda a képviselő-testület.

            A jogi határzár volt a téma a FIDESZ választmányi ülésén

             Kihelyezett választmányi ülést tartott a Somogy megyei FIDESZ választókerületünkben, immár másodszor. A Taranyban megtartott rendezvényen a jogi határzár kérdése volt a téma, melyet a múlt héten az ellenzéki képviselők nem szavaztak meg a Parlamentben. A kormánypártok szerint ezzel nem vették figyelembe a magyar állampolgárok biztonságát. Az ülésen a lehetséges megoldásokat igyekeztek felvázolni ahhoz, hogy a menekültek csak a megfelelő jogi keretek között léphessék át hazánk határait.