Hírek

Közélet

Sajtótájékoztatót tartott Szászfalvi László a nagyatádi CT-vel kapcsolatosan

  Sajtótájékoztatót tartott Szászfalvi László hétfőn délelőtt a Nagyatádi Kórházban a CT-vizsgálatok kapcsán. Elmondta, szeptember 1-jétől választókerületének három járásában, köztük a csurgóiban található 45 településről, mintegy 55 ezer ember veheti igénybe ezt a szolgáltatást a most megkötött szerződés alapján. Minderre évi 121 millió Ft finanszírozást ad az állam, amelyből napi 12-15 vizsgálatot lehet elvégezni. Örömtelinek nevezte, hogy a kórház a szakemberi feltételeket is biztosította már mindehhez.

  Zökkenőmentesen zajlik a tanév az Eötvös Iskolában

   Az intézményeinkben is zökkenőmentesen folyik a tanév, természetesen az előírt szabályok betartása mellett. Így nyilatkozott Simon Mihály, az Eötvös József Sportiskolai Általános Iskola vezetője. Reményét fejezte ki, hogy most a főként fiatalok körében terjedő koronavírus-járvány ellenére, nem lesz szükség ismét bevezetni a digitális távoktatást. Elmondása szerint, ettől függetlenül mindenre fel vannak készülve.

   Hosszas vita után döntött a testület a Nyárády utcai önkormányzati ingatlan eladásáról

    A legutóbbi testületi ülésen viszonylag hosszasabb vitát okozott a Nyárády utca 12. szám alatti, hatlakásos önkormányzati ingatlan értékesítése. Már az egyik júliusi ülésen is téma volt, de akkor nem született benne döntés. A véleménykülönbséget az eladási ár okozta. Az augusztusi döntéshozatalon végül a képviselők többsége mégiscsak elfogadta a korábban kiírt eladási pályázatra beérkező egyetlen árajánlatot.

    Idén is ünnepélyes keretek között került megnyitásra az új tanév a református iskolában

     Augusztus 31-én, vasárnap késő délután rendezte meg a Csokonai Református Gimnázium és Általános Iskola tanévnyitó istentiszteletét a református templomban. Szászfalvi László lelkész igehirdetését követően, Füstösné Ábrahám Judit igazgató nyitotta meg az új tanévet.

     Csurgón a víz volt az úr

      Az özönvíz volt az úr a hétvégén Csurgón. A csapadék mennyisége meghaladta a 100 millimétert is. Utoljára 2010-ben volt ehhez hasonló vízözön a dél-somogyi városban. A mostani áradat túltett ezen is. A legtöbb alacsonyan lévő telken kisebb-nagyobb tavak alakultak ki, komoly érvágást okozva az ott élőknek. A legsúlyosabb helyzet a Béke utcában alakult ki. Itt a tűzoltóság, a rendőrség, a városgazdálkodás emberei és a helyi civilek segítségével mentettek, már ami menthető volt. A homokzsákok jókor érkeztek, de sajnos sok helyen ez sem segített. Egyelőre a károk felbecsülhetetlenek

      Két fontos alappillére van a jövő évi országos költségvetésnek

       Elfogadta július elején a Parlament a 2021-es esztendő országos költségvetését. Szászfalvi László elmondta, két fontos alappillére van: az egészségvédelem és a gazdaságvédelem. Térségünk országgyűlési képviselője kihangsúlyozta azt is, számos fontos területre jut több forrás az idei esztendőhöz képest.

       Nagy várakozással kezdték a tanévet a Nagyváthyban

        A Kolping Nagyváthy János Középiskolában is megkezdődött a 2020/21-es tanév. Idén tovább bővült az intézmény a nagybajomi szakképző iskolával. Jelenleg Csurgón közel 500 tanuló vesz részt az oktatásban. A koronavírus járvány máris problémákat okoz, elsősorban a külső szakképző helyek kérdésében.

        Sikeres térségünkben a Magyar Falu Program

         A Magyar Falu Program a 2019-es esztendő elején indult. Szászfalvi László elmondta, térségünkből igyekezett minden település pályázni, aki megfelelt a legfontosabb feltételnek, vagyis ötezer fő alatt van a lakosság száma. Ettől az esztendőtől, a hivatalos adatok szerint, Csurgó is jogosulttá vált részt venni benne. Térségünk országgyűlési képviselője rendkívöl sikeresnek ítéli a programot, amit mi sem bizonyít jobban, hogy idén a meghatározott keretösszeg többszörösére érkezett be igény.

         Kilenc előterjesztés az augusztusi testületi ülésen

          Kilenc napirendi pont várt döntéshozatalra az augusztus utolsó napján megtartott testületi ülésen. Ebből négy önkormányzati ingatlanokról szólt. Ezeken kívül alapító okirat módosítása, szociális tűzifa vásárlása és a Sankoló-tó tulajdonjogának a rendezése szerepelt még az előterjesztések között.

          Polgármesteri sajtótájékoztató az árvízről és az azt követő intézkedésekről

           Sajtótájékoztatót tartott Füstös János polgármester. Témája a július végi árvízhelyzet volt.

           Augusztus 15-ig lehet beküldeni a nemzeti konzultáció válaszait

            Több témakörre is kiterjed a kormány által indított nemzeti konzultáció. Szászfalvi László országgyűlési képviselő nagyon fontosnak tartja, hogy minél többen válaszoljanak a kormány által feltett kérdésekre. Ezek olyan területeket érintenek, mint a járványügyi helyzet intézkedéseinek a fenntartása, a bevándorlás, a gazdaságvédelem, ezzel a párhuzamosan a munkahelyek megőrzése. A nemzeti konzultáció kérdéseire adott válaszokat augusztus 15-ig lehet beküldeni postai úton vagy interneten keresztül.

            Igazi közösséggé szerveződött a Csurgói Szív Egyesület

             A karantén feloldását követően a Csurgói Szív Egyesület, eredeti terve szerint, kerékpártúrára invitálta volna tagjait, azonban az időjárási tényezők miatt a közösségi ház adott otthont a soron következő rendezvényüknek. Az eseményen, amely egyben közgyűlés is volt, több előadást hallgathattak meg a jelenlevők, természetesen az egészséges életmód jegyében. Ezen kívül mozgásprogramon vettek részt, majd végül jó hangulatú közös ebéddel zárták a rendezvényt.