Hírek

Közélet

A csurgói cukrásznő különleges tortái

  Csurgót Borongicsné Porcsa Zsuzsanna csodasüteményeiről nemcsak az ország, hanem a nagyvilág is megismerhette. A cukrász végzettségű szakember különleges torták készítésével vált ismertté. Versenyről, versenyre járt és a soproni tortaversenyen minden eddigi produkcióját sikerült túlszárnyalnia. Az eredményei alapján meghívást kapott Londonba, az idén ősszel rendezendő Bake and Cake nemzetközi süteménykészítők versenyére.

  Csurgó a regionális kalendáriumban

   A Nyugat-Balatoni Kalendárium 2016 óta jelenik meg. A Somogy, Zala, Veszprém megye találkozásában lévő földrajzi régió érdekességeiből, történelméből, művészeti értékeiből válogattak a szerkesztők. A 2019-es kiadványban helyet kaptak Csurgó művészeti értékei is.

   Puncsapuk

    Huszonkét férfi vallomása egy kötetben. Egy dologban azonosak, valamennyien komoly anyagi háttérrel rendelkeznek és ennek az előnyeit megosztják fiatal, csinos lányokkal. A Puncsapuk című riportkönyv szerzője Szeder Réka, aki a Csurgói NKC játékosa. A fiatal szerző első művét hamarosan megvásárolhatja az olvasóközönség.

    Gróf Tisza Istvánra emlékeztek

     Csurgó Város Önkormányzata Gróf Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából rendezett rövid ünnepséget. Az eseményre a Csokonai Református Gimnázium előparkjában lévő emlékműnél került sor. Az egykori államférfi emlékét Szabó Sándor alpolgármester méltatta.

     Adó- és illetménykötelesek az ingatlanok bérbe-, illetve eladása

      A bérbeadás után adót, az eladás után illetményt kell fizetni az ingatlanok tekintetében. Ennek a szabályai is folyamatosan finomodnak, főleg a kedvezményezetteket illetően. A 35 évnél fiatalabb, első lakásvásárlók például 50 % illetménykönnyítést kapnak. De sokszor jelenthet segítséget a pótlékmentes részletfizetés, amely évente egy alkalommal vehető igénybe az előírt feltételek teljesülése esetén.

      A turizmust segíti a nyáron alakult csurgói egyesület

       Új civil szervezettel gazdagodott városunk. Nyáron megalakult ugyanis a Csurgó Turizmusáért Egyesület. Célja, a település fejlődésének segítése a turizmus támogatása, erősítése által. Mindezt együttműködve az önkormányzattal, intézményekkel, gazdálkodó szervezetekkel képzelik el a tagok. Füstös János polgármester örül a kezdeményezésnek, hiszen elmondása szerint az egyesület megalakulásával egy régi hiányosság szűnik meg Csurgón.

       A Csokonai Irodalmi Kör felolvasóestje

        A Csokonai Irodalmi Kör rendhagyó adventi estet rendezett a Közösségi Házban. Ezen az estén az irodalmi kör előadása mellett bemutatták a Nyugat-balatoni Kalendárium legújabb számát. A kiadványban szereplő csurgói szavalók és versírók egy-egy produkcióval örvendeztették meg a megjelenteket.

        Megújult a Jézus Szíve plébánia képviselőtestülete

         Megújult a Jézus Szíve katolikus egyház képviselőtestülete. Megbízatásuk öt esztendőre szól. A megválasztott képviselők ígéretételére a vasárnapi szentmisén került sor.

         Az év végén lejár a mellékvízmérők hitelességi ideje

          A mellékvízmérővel rendelkező tulajdonosoknak a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény előírja, hogy a fogyasztásmérő beépítéséről, cseréjéről, időszakos hitelesítéséről, a mérőeszköz tulajdonosa a saját költségén köteles gondoskodni. Ezeknek az óráknak a hitelességi ideje 8 év, amely idén december 31-én lejár.

          A vakok és gyengénlátók elfogadottságát segíti a program

           Ötödik éve tart érzékenyítő programot tartott Csurgón, a Napsugár Szociális Intézmény szervezésében a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete. A rendezvény célja a látássérültek társadalmi elfogadottságának növelése. Az eseményen elsősorban általános- és középiskolás diákok vehettek részt. Mesterséges körülmények között tapasztalhatták meg a látásfogyatékosságból adódó élethelyzetek nehézségeit, kereshették a kreatív megoldásokat. Minderre nagy szükség van, mivel Somogyban nem túl pozitívak a tapasztalatok.

           Pákozdy Ilona festő kiállítása nyílt meg a Történelmi Parkban

            Nagyon szép, realista, természetábrázoló festménykiállítás nyílt meg szerdán a Történelmi Parkban. Alkotója Pákozdy Ilona, akinek nem ez volt az első kiállítása Csurgón, és aki ezzel a „12 hónap – 12 alkotó” elnevezésű rendezvénysorozat utolsó előtti művésze. A megnyitóban elhangzott: a rendkívül részletgazdag, főként tájképeket ábrázoló festményekben szinte pontosan felismerhető a festő érzelemvilága.

            Több aktuális tudnivalóra hívja fel a figyelmet az adóhivatal

             Az ősz beköszöntével több aktuális tudnivalóra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ilyen az egyszerűsített foglalkoztatás, az egészségügyi szolgáltatási járulék, illetve a diákprogram szabályai. De ilyen az ügyfélkapunyitás jelentősége és az adószám-kivonatok október végéig történő kiküldése. Nem árt folyamatosan böngészni a NAV honlapját többek között, hogy pontos és aktuális információhoz juthassunk a büntetések elkerülése végett.