Hírek

Közélet

Közel 800 éves múltra tekint vissza a Máriás-kút legendája

  Történelmi eseményre emlékeztek a pünkösdi szentmisét követően a résztvevők. A Máriás-kútnál tartott ünnepségen ugyanis felelevenedett a kút és a mellette rendezett vásárok, búcsúk közel 800 éves múltja. A legendát Szabó Sándor alpolgármester osztotta meg a jelenlévőkkel, de Szászfalvi László országgyűlési képviselő a Pünkösdről, majd a kereszténységgel összefüggésben Csurgó 1000 éves múltjáról beszélt. Az esemény végén ökumenikus áldásra került sor.

  Trianoni megemlékezést tartott Csurgó

   Trianoni megemlékezésre került sor vasárnap délután a Petőfi téri országzászlónál. A városi ünnepség a zászlófelvonással és a Himnusz elhangzásával kezdődött. Megemlékező beszédet ebben az esztendőben Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere mondott. Az ünnepi műsorban a Kolping Nagyváthy János Középiskola tanulói, Decsi Richárd, valamint az Overtones Művészeti Iskola vett részt. Rajtuk kívül Laczkó Judit szavalt és énekelt.

   Öten kaptak jubileumi elismerést a pedagógusnapon

    Június első vasárnapján a pedagógusokat köszöntjük. Ebből az alkalomból tartott ünnepséget az önkormányzat és a Kaposvári Tankerületi Központ. A pedagógusokat Szászfalvi László köszöntötte, míg ünnepi beszédet Stickel Péter, a tankerületi központ igazgatója mondott. A műsor mellett, mellyel a Kultúr Találka Csoport művészei készültek, átadásra kerültek az idei pedagógusdíjak is.

    A magyar hősökre emlékezett Csurgó

     Május utolsó vasárnapján a Város önkormányzata és a Csokonai Közösségi Ház ünnepséget tartott az I. Világháborús Emlékműnél a Magyar Hősök Emléknapja alkalmából. Az eseményen Szabó Sándor alpolgármester mondott beszédet. Közreműködött az Őszirózsa Nyugdíjas Klub. Az esemény után a résztvevők elhelyezték a koszorúikat, mécseseiket.

     Színvonalas hangverseny a református templomban

      Rendkívül színvonalas hangversenyre került sor május 20-án, szombaton a református templomban. A Debreceni Kollégiumi Kántus és a budapesti Psalterium Hungaricum Kórus lépett fel egy országos sorozat keretében. A reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából a Kárpát-medence 11 városában adnak koncertet „Zenei hitvallásaink” címmel, ahol európai és magyar szerzők művei egyaránt elhangzottak.

      Megtartotta májusi ülését a képviselő-testület

       Megtartotta májusi ülését szerdán városunk képviselő-testülete. Az előzetesen tervezett 15 helyett 18 előterjesztésben kellett döntést hozni. A határozatokat végül szűk egy óra alatt sikerült meghozni.

       Ünnepi szentmise a Szentlélek Templomban

        A pünkösdi búcsú keretében ünnepi szentmisére került sor a Szentlélek Templomban. Az eseményen sokan vettek részt, hiszen a zarándokok mellett több testvérvárosunk küldöttsége is eljött a jeles egyházi alkalomra. Bálint Gábor plébános a kereszténység születéséről és mindenki közös nyelvéről, a szeretetről szólt prédikációjában. A szentmisén közreműködött az Overtones Alapfokú Művészeti Iskola is.

        Nagyon sok érdeklődőt vonzott az idei Csuszafesztivál

         13. alkalommal került megrendezésre a Csuszafesztivál Csurgón. Idén is június első hétvégéjén a Víztoronynál. A 16 főzőcsapat közül a Hamutiprók a „Csusza mint köret”, a Kézmű Csurgó pedig a „Csusza mint főétel” kategóriában bizonyult a legjobbnak. A gasztronómiai eseményen több kulturális fellépő vett részt, köztük csurgói óvódások és iskolások, illetve különlegességként városnéző kisvonat állt az érdeklődők rendelkezésére. Az idei programsorozat, amelyre nagyon sokan látogattak ki, saját erőből valósult meg.

         Az „eltűnő” tárgyakat mutatja be a kiállítás

          Nem szokványos tárlat megnyitására került sor június elején Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteményében. A kiállítás ugyanis „eltűnő” tárgyainkat mutatja be. Ennek kapcsán Hauptman Gyöngyi, a Nagyatádi Városi Múzeum muzeológusa a szakemberek gyűjtőmunkájának a fontosságát emelte ki, amelynek köszönhetően fennmaradnak és megismerhetőek lesznek az utókor számára is azok a tárgyak, melyeket már nagyon régen nem használnak.

          Nyolvan konfirmáltak az Alskoki Református Templomban

           Konfirmációval egybekötött ünnepi istentiszteletre került sor múlt héten vasárnap az Alsoki Református Templomban. Szászfalvi László református lelkész igehirdetésében elsősorban a nyolc konfirmandushoz szólt, megemlítve a reformáció születésének 500. évfordulóját is. A fiatalok röviden számot adtak hitbéli tudásukról, majd először vehettek részt Úrvacsorán, először vehették magukhoz a szent jegyeket.

           Néptáncest és táncház élő zenével

            Néptáncestet és táncházat szervezett a közösségi ház múlt héten, pénteken este. A rendezvényen három együttes lépett fel. Kettő Nagykanizsáról, míg a Drávavölgye Ifjúsági Néptánc Egyesület, Füstös Gábor vezetésével, Zákányból érkezett. Az esemény színvonalát emelte, hogy a Bojtár Népzenei Egyesületnek köszönhetően, élő zene kísérte a táncosokat.

            Infopontot nyitott Csurgón is a Széchenyi Programiroda

             Infopontot nyitott Csurgón is a Széchenyi Programiroda. Ez, csakúgy, mint Siófokon, Barcson és Marcaliban, ügyeleti jelleggel működik, melynek keretében minden hétfőn várják az ügyfeleket. Így aztán a csurgói és környékbeli vállalkozók, civil szervezetek, önkormányzatok és magánszemélyek egyaránt személyes segítségnyújtást, tanácsadást kaphatnak projektjeikkel, pályázataikkal kapcsolatosan helyben is.