Hírek

Közélet

11 csurgói református diák a természettudományos konferencián

  11 csurgói középiskolás diák indult az idei természettudományos diákkonferencián, ahol ismét szép sikereket értek el. Voltak közöttük, akik több ilyen jellegű tanulmányi megmérettetésen részt vettek már, de jópáran az első alkalommal végeztek kutatómunkát és készültek belőle érdekes tanulmánnyal. Ebben az esztendőben először került sor angol nyelvű előadásokra egy horvát-magyar határon átnyúló pályázatnak köszönhetően.

  Második alkalommal rendezték meg a diákszínjátszó fesztivált

   2016 után második alkalommal került megrendezésre Csurgón a Regionális Diákszínjátszó Fesztivál. Az 1968-ban indult, kettőévente megtartott esemény 2002-ben volt utoljára városunkban. A csurgói származású drámapedagógiai tanárnak, Ákli Krisztiánnak köszönhetően azonban tavalyelőtt újraindulhatott. Idén tíz csoport ötletes, színvonalas produkcióját minősítette a zsűri.

   Véglegesen Csurgó központját díszíti a horvát hímes tojás

    Végleg Csurgó központját fogja díszíteni a „szívből jövő hímes tojás.” A szeretet és az öröm, ezzel együtt most már a horvát-magyar barátság szimbóluma tavaly még csak Húsvétra érkezett meg, de Kapronca-Kőrös megye vezetői és az ottani idegenforgalmi közösség úgy döntöttek, végleg városunknak ajándékoznak egy ilyen alkotást. Az átadási ünnepségre a rossz idő miatt a közösségi házban került sor, ahol többen is elmondták gondolataikat az együttműködés és a barátság jegyében. A hímes tojás leleplezésére azonban már a helyszínen került sor.

    11 előterjesztés a márciusi ülésen

     Megtartotta márciusi, soros ülését városunk képviselő-testülete. Összesen 11 napirendi pontban szavaztak. Ebből hat volt köthető valamilyen pályázathoz. Ezen kívül elfogadták a Városi Könyvtár, valamint a nem közművel összegyűjtött szennyvízzel összefüggő közszolgáltatás beszámolóját, illetve üzemeltetésbe adták a Zis-tót.

     Színvonalas városi rendezvény a nemzeti ünnep alkalmából

      Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott ünnepséget városunk. A zászlófelvonást és a koszorúzást követően a program a közösségi házban folytatódott, ahol először Szászfalvi László mondott ünnepi beszédet. A műsorban a református iskola diákjai léptek fel, színvonalas produkcióval készülve. Az esemény állófogadással zárult, ahol Füstös János polgármester mondott pohárköszöntőt.

      Hadik Magda szobrai tekinthetők meg a Történelmi Parkban

       Hadik Magda szobrászművész gyűjteményes kiállítása nyílt meg március 9-én, pénteken a Történelmi Parkban. Mindez egy összefogásnak az eredményeként, hiszen Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteményének és a makói József Attila Múzeumnak a közös rendezésében valósulhatott meg, melyben a Történelmi Park is közreműködött. A rendkívül sokoldalú és színvonalas tárlatot Szászfalvi László országgyűlési képviselő nyitotta meg.

       Ünnepélyes keretek között nyitották meg a diákkonferenciát

        24. alkalommal került megrendezésre a református iskolák természettudományos diákkonferenciája, amely egyben Polaneczky Ottó Emlékkonferencia is. A kettőnapos esemény pénteken az ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A nyitóáhítatot és a köszöntőket követően került sor a plenáris előadásra. Ennek keretében dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens mutatta be a genetikailag módosított szervezetek jelenét és jövőjét.

        Átadásra került a CS-FA legújabb technológiai fejlesztése

         370 millió Ft-ból valósult meg a Csurgói Faipari Gyár legújabb technológiai fejlesztése. Ebből új csarnoképület készült el, melybe teljesen új gépsor került elhelyezésre. Ezen kívül korszerű anyagmozgató gépeket is vásárolt a cég, valamint modern hídmérleggel is gazdagodott. Az ünnepélyes átadására március 28-án, szerdán délelőtt került sor. Az eseményen részt vett dr. Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár is.

         Névadójára emlékezett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

          Intézményük névadójára emlékeztek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói, vezetői és dolgozói. Az ünnepséget a szokásoknak megfelelően, a tornateremben rendezték, ahová először az iskola zászlaját hozták be. Ünnepi beszédet, a kulturális műsort követően, Simon Mihály a Csurgói Városi Iskolák igazgatója mondott.

          Megnyílt Csurgón is a hulladékudvar

           Ünnepélyes keretek között került átadásra március 23-án, pénteken délelőtt a csurgói hulladékudvar. A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében létrejövő beruházás közel 100 millió Ft-ból valósult meg. A létesítményben a szelektíven gyűjtött hulladékok mellett heti kettő alkalommal elhelyezhetők a különböző veszélyes hulladékok is, mint például a gumiabroncs, a különböző elektromos és elektronikai készülékek, a festék, vagy éppen a zöldhulladék. Áfra Barnabás, a szolgáltató cég ügyvezetője kihangsúlyozta, ettől függetlenül továbbra is megmaradnak a szelektív gyűjtőszigetek, illetve az évente kettő alkalommal megtartott lomtalanítás akció.

           Három éve tartanak színvonalas előadásokat a gyermekeknek

            Három éve szervez bábelőadásokat Csurgón a kaposvári Báb-Szín-Tér Közhasznú Alapítvány. Évente öt alkalommal hozzák el műsorukat, van amikor napi kettő fellépéssel. Ilyenkor délelőtt az óvodásokat, délután pedig a kisiskolásokat várják, ahogy ez a legutóbbi alkalommal is történt. Csíkvár Tímea Tünde, az alapítvány elnöke nagyon fontosnak tartja, hogy a korosztálynak megfelelő előadásokat hozzák el. Kihangsúlyozta, a legjobb produkciókat válogatják ki, és ezeket láthatják végül a gyermekek.

            Első alkalommal került sor a Fiumei Emléknapra

             Első alkalommal került megrendezésre a Csurgói Fiumei Emléknap. A március 2-án, pénteken megtartott rendezvény fővédnöke és egyben díszvendége dr. Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes volt. A köszöntőkön kívül előadásokra is sor került. Ennek keretében hangzott el, milyen kapcsolat van Fiume és a Csurgói Református Gimnázium között.