Hírek

Közélet

Ki válassza a Csokonait?

  Az általános iskolák végzősei már lázasan olvasgatják az iskolák felvételi tájékoztatóit. Az ilyenkor rendezett pályaválasztási nyílt napokat a járványügyi helyzet felülírta. Ebben a helyzetben az intézmények az internet segítségével tájékoztatják a nyolcadikosokat. A Csokonai Református Gimnázium a felvételi tájékoztatójában hat tagozat mellett számtalan lehetőséget kínál azoknak a tanulóknak, akik őket választják.

  100 éves jubileumát ünnepli idén a Csurgói Torna Klub

   Csurgó város múltjáról szóló sport témájú kutatások egészen az 1880-as évekig nyúlnak vissza. Nem csak a szellemi élet, a helyi sport központja is a Református Főgimnázium volt, de 1920-tól már egyesületi sportról is beszélhetünk, hiszen abban az évben báró Inkei Pál elnökletével megalakult a Csurgói Move Sportegyesület. A ma Csurgói Torna Klub néven ismert labdarúgó egyesület több névváltozáson ment át az eltelt 100 év alatt,, mely során voltak dicső és kevésbé fényes időszakok.

   Sajtótájékoztatót tartott Füstös János polgármester

    A rendkívüli járványhelyzet miatt sajtótájékoztatót tartott Füstös János polgármester. Kiemelt néhány fontosabb országos intézkedést, amely ezen a héten került bevezetésre, de hosszabban a csurgói intézmények helyzetéről beszélt. Végül reményét fejezte ki, hogy nem kell meghosszabbítani majd ezt a harminc napi tartó időszakot.

    Közös istentisztelet a reformáció napját ünnepelve

     Az evangélikus és a református egyházközség közös istentiszteletet tartott november 1-jén, vasárnap délelőtt a Csurgói Református Templomban. Idén ismét együtt ünnepelték ugyanis a reformáció napját. Igét Hegedüs Gábor evangélikus lelkész hirdetett. A végén úrvacsorára került sor, illetve a záróáldást megelőzően a Himnusz hangjai csendültek fel.

     Konfirmációval egybekötött ünnepi istentisztelet Alsokban

      Kettő lány és négy fiú konfirmált október utolsó vasárnapján az Alsoki Református Templomban. Az ünnepi eseményen Szászfalvi László hirdetett igét. A fiataloknak Szabó Sándor prespiter adott át rendkívül hasznos gondolatokat. Természetesen az Úr asztala is megterítésre került a jeles alkalmon.

      Aratási hálaadó istentisztelet az Evangélikus Templomban

       A Csurgói Evangélikus templomban aratási hálaadó istentiszteletet tartottak. A feldíszített oltártér mellett az igehirdetésben a fő gondolat a hálaadásé volt az aratásért, a munkáért. Mindezeket Hegedüs Gábor lelkész osztotta meg a híveknek.

       Szeretetszolgálat a szociális dolgozók munkája

        November 12-én ünnepeltük a Szociális munka napját. A pandémia miatt városunkban is elmaradtak a megszokott ünnepségek. Az üzenete azonban ennek a napnak idén is ugyanaz: ráirányítíni a figyelmet azokra az emberekre, akik a leginkább rászorulókon, hátrányos helyzetű családokon, hajléktalanokon, idős embereken segítenek. A járvány miatt, pedig a munkájukra a korábbiaknál is nagyobb szükség van.

        Átadás előtt az új kerékpárút

         Régi óhaja teljesülhet a kerékpárral közlekedőknek. November végére várhatóan átadásra kerül az-Alsoktól a Városi Uszodáig tartó biciklis út. A város polgármesterének ígérete szerint a forgalomtechnikai engedély után elkészülnek az útburkolati jelek, kijavítják a lefolyókat és kettőszázötven fát is ültetnek.

         Átadásra került a Festetics Ösztöndíj

          Ebben az esztendőben Füstös Alíz és Kovács Edina vehette át a Festetics Ösztöndíjat. Ezt az önkormányzat 2013-ban alapította, kettő csurgói hallgatót segítve, aki felsőfokú tanulmányait végzi. A pályázat útján megszerezhető támogatás idén a központban található Festetics szobornál került átadásra.

          14 napirendi pont az októberi ülésen

           Több módosításnak köszönhetően, összességében 14 napirendi pontot tárgyalt októberi, soros ülésén városunk képviselő-testülete. Hosszasabb vitát, illetve véleménynyilvánítást a régi orvosi rendelő eladása okozott. A végén, az egyebekben Csurgó aktuális vírushelyzetéről is elhangzott egy beszámoló.

           Az

            Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére Csurgó Város Önkormányzata tartott megemlékezést. Az esemény a hagyományok szerint ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött. Az 56-os emlékműnél az ünnepi beszédet Szászfalvi László országgyűlési képviselő mondta. A rendezvény koszorúzással zárult.

            Maszkot kaptak az önkormányzati intézmények

             Több doboz maszkot adott át Füstös János a csurgói intézményeknek. Egészen pontosan az óvodák, a szociális intézmények, a Családsegítő Központ és az önkormányzat dolgozóinak, ellátottjainak. Városunk polgármestere elmondta, mindez azt szimbolizálja, hogy a hivatal igyekszik minden segítséget megadni számukra ebben a nehéz helyzetben. Elbeszélgetett az intézményvezetőkkel arról is, milyen problémákat okoz a koronavírus-járvány második hulláma és milyen intézkedéseket kényszerülnek bevezetni a megfelelő védekezés érdekében.