Hírek

Közélet

225 éves Somogy „első oskolája”

  Somogy „első oskoláját”, a csurgói református gimnáziumot 1791-ben alapította gróf Festetics György. A 225 éves egyházi iskolában az egykoron itt tanító Csokonai Vitéz Mihály szellemisége dominál, amellyel nap-mint nap szembesülnek a tanárok, diákok egyaránt. Kivételes esztendőnek ígérkezik az idei, hiszen a nevezetes évforduló egybeesik a reformáció ötszázadik jubileumi évével. Az ünnepi év megnyitóját március 24-én rendezik meg a Polaneczki Ottó emlékére rendezendő konferencián.

  Lemondott a Sportcsarnok Kft. ügyvezetője

   A szerdai testületi ülésen kettő helyi kiosztású anyag került a képviselők elé. Az egyik a Csurgói Sportcsarnok Kft. ügynevetői posztjára egy pályázatnak a kiírása. Február 28-ai határidővel ugyanis beadta lemondását Felsőné Balogh Erika. Elmondása szerint belefásult a hat és fél év küzdelmeibe, nehézségeibe, melynek következtében úgy érzi, nem tudná az elvártak szerint végezni a folytatásban a munkáját. Továbbá ebben a döntésében erősítették meg az évek alatt kapott negatív kritikák, támadások. A testület február 15-ei beadási határidővel várja a pályázatokat a megüresedett irányítói munkakör betöltésére.

   Szomorú volt az idei Magyar Kultúra Napja

    Talán az eddigi legszomorúbb Magyar Kultúra Napi ünnepségre került sor január 22-én, vasárnap a közösségi házban. Az elején ugyanis gyertyagyújtással emlékezett a város az előtte pénteken történt olaszországi buszbaleset áldozataira. Ezt követően Szászfalvi László országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, majd ünnepi beszédet Sipos Bulcsú Kadosa, a kultúráért felelős államtitkár kabinetfőnöke mondott. Műsort ebben az esztendőben a Kolping Nagyváthy János Katolikus Középiskola tanulói adtak.

    Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

     Rendkívüli ülést tartott városunk képviselő-testülete. Kettő előterjesztés várt döntéshozatalra. Az elsőben megválasztották a Városgazdálkodási Kft. Felügyelőbizottságának a tagjait, majd a Sótonyi László Sportcsarnok felújításának és bővítésének negyedik ütemének az elindításáról határoztak.

     Február 1-jétől indul a csurgó járási foglalkoztatási paktum

      Sikeresen pályázott az önkormányzat egy helyi foglalkoztatási együttműködésről szóló kiírásra. Ennek lényege a munkaerőpiac szereplőinek a koordinálása. A munkanélküliséggel párhuzamosan ugyanis betöltetlen állások, munkaerőhiány van több szakmában is. A csurgói járást érintő foglalkoztatási paktum február 1-jétől indul és három évig, vagyis 2020. január végéig tart majd.

      Szentkirályi Attila kiállítása a közösségi házban

       Gyönyörű tájképekből álló kiállítás nyílt a közösségi ház kupolatermében. Hét év után hozta el Csurgóra a festményeit ismét Szentkirályi Attila. Bevallása szerint nagy szerelme a természet, a táj, melyet filozófiai szemüvegen keresztül is igyekszik szemlélni, megismerni magát a létezést. A tárlatot Szászfalvi László országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki több szempontból is méltatta a művészt és munkásságát.

       Sokoldalú művész volt az idei év első vendége

        A hetedik találkozóval folytatódott a Csokonai Református Iskola irodalmi sorozata, amely az első volt ebben az esztendőben. Ráadásul egy rendkívül sokoldalú művész érkezett egy tartalmas beszélgetésre Kovács József igazgatóval, Kollár-Klemencz László személyében. A dalszerző, zenész, író, forgatókönyvíró a méltán jó hírnévnek és népszerűségnek örvendő Kistehén Zenekar alapítója és énekese. Csurgóra nagyon szívesen jött a rendkívül szórakoztató találkozóra, melyből természetesen nem hiányozhatott a zenélés sem.

        11 előterjesztés a januári ülésen

         Megtartotta idei első soros ülését városunk képviselő-testülete szerdán. Kettő helyi kiosztású anyaggal együtt összesen 11 napirendi pont várt határozathozatalra. Köztük a polgármester és az alpolgármester új, törvény szerinti illetményének a megállapítása, megállapodások, közbeszerzési tanácsadó kiválasztása, az idei évi rendezvényterv, illetve kiírták a pályázatot a Sportcsarnok Kft. megüresedett ügyvezetői posztjára.

         Megyei foglalkoztatási paktum szakmai találkozója

          Szakmai találkozóra került sor az önkormányzat tanácstermében. A Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum szakemberei hívták megbeszélésre járásunk munkaadóit, hogy a csurgói foglalkoztatási paktum indulásáról tartsanak számukra tájékoztatót. Ezzel párhuzamosan a helyzetértékelés mellett a problémafeltárás volt a legfontosabb, hogy azokra minél jobb megoldást sikerüljön kidolgozni az elkövetkezendő időszakban. Mindezzel azt a kettőséget szeretnék orvosolni, amelyben egyszerre van jelen a munkanélküliség és a sok betöltetlen állás, melyre nem találnak megfelelő szakembereket.

          Hatvanan ültek asztalhoz ultizni

           Januárban fontos, tradicionális eseményre kerül sor minden évben a Hegyigazdák Egyesületének életében, hiszen ekkor kerül sor a nagy népszerűségnek örvendő ulti versenyükre. A rossz időjárás ellenére is hatvanan jöttek el, hogy megmérettessék magukat, ezúttal ki lesz a legjobb kártyás. A végső győztes ezúttal csurgói versenyző lett, Polgár István személyében. Grujber János főszervező elmondása szerint, nagyon szeretik az ultisok a csurgói versenyt, hiszen a résztvevők szinte egész napos ellátásban részesülnek az ehhez képest alacsony nevezési díjért.

           Második alkalommal tartották Csurgón a megyenapot

            Ismét Csurgón került megrendezésre a megyenapi közgyűlés, melyet minden évben január 6-án tartanak meg. A megyecímer adományozásának 519. évfordulója alkalmából megtartott eseményen Bíró Norbert, a közgyűlés elnöke, valamint a rendezvény díszvendége, Steinbach József református püspök mondott ünnepi beszédet. Ez alkalommal is átadásra kerültek a „Somogy Polgáraiért Díj”-ak. Az idei kitüntetettek között volt dr. Orbán Csaba, az Egészségügyi Centrum igazgató főorvosa, illetve az iharosi Szent László Király Lovagrend.

            Pályázat segítheti az I. világháborús síremlékek rendbetételét

             Egy fontos pályázat beadásáról tárgyalt többek között decemberi ülésén városunk képviselő testülete. Az I. világháborús hadisírok rendbetételére hirdetett meg ugyanis állami forrást a Honvédelmi Minisztérium. Ennek keretében 14 csurgói hadisír újulhat meg. A munkálatokra az 1,4 millió Ft-os pályázati forrás mellett 50 ezer Ft-nyi önrészt biztosítana az önkormányzat, a kiírásnak megfelelően. A képviselők egyhangúan támogatták a pályázat beadását.