Hírek

Közélet

Legyél Te is Nagyváthy-s!

  Közeledik a határidő azoknak a nyolcadikasoknak, akik tovább szeretnének tanulni. Ezekben a hetekben a járványhelyzet miatt a Kolping Nagyváthy János Szakgimnáziumban elmaradnak a felvételi tájékoztató nyílt napok. Az oktatási intézmény a következő tanévre három iskolatípus mellett új szakot is indít.

  Szent Miklós napja is megemlítésre került advent második vasárnapján

   A várakozás időszaka a keresztény emberek számára nagyon fontos, hisz a karácsonyt megelőző négy vasárnapon keresztül egy-egy újabb gyertyát gyújtunk meg a koszorún, jelezve szenteste közeledtét. A második vasárnapján Göndics János esperes, plébános osztja meg velünk gondolatait, melyek közt Mikulás napja lévén, beszélt Szent Miklós püspök életéről is. Ezen kívül egy adventi dal is felcsendül tőle.

   Tájékoztató a Covid-ellátó Nagyatádi Kórház helyzetéről

    Az önkormányzat köteles minden évben közmeghallgatást tartani, amire szinte mindig decemberben kerül sor. Idén is be lett tervezve, de a rendkívüli helyzet miatt ez most elmarad. Ezen az alkalmon egy egészségügyi tájékoztató hangzott volna el a koronavírussal kapcsolatosan dr. Orbán Csabának, az Egészségügyi Centrum igazgatójának, a Nagyatádi Kórház stratégiai igazgatójának az előadásában. Kameránk előtt azonban összefoglalta mondanivalóját, ami a Nagyatádi Kórházzal, mint Covid-ellátásra kijelölt intézménnyel kapcsolatos tudnivalókról szólt.

    Ki válassza a Csokonait?

     Az általános iskolák végzősei már lázasan olvasgatják az iskolák felvételi tájékoztatóit. Az ilyenkor rendezett pályaválasztási nyílt napokat a járványügyi helyzet felülírta. Ebben a helyzetben az intézmények az internet segítségével tájékoztatják a nyolcadikosokat. A Csokonai Református Gimnázium a felvételi tájékoztatójában hat tagozat mellett számtalan lehetőséget kínál azoknak a tanulóknak, akik őket választják.

     100 éves jubileumát ünnepli idén a Csurgói Torna Klub

      Csurgó város múltjáról szóló sport témájú kutatások egészen az 1880-as évekig nyúlnak vissza. Nem csak a szellemi élet, a helyi sport központja is a Református Főgimnázium volt, de 1920-tól már egyesületi sportról is beszélhetünk, hiszen abban az évben báró Inkei Pál elnökletével megalakult a Csurgói Move Sportegyesület. A ma Csurgói Torna Klub néven ismert labdarúgó egyesület több névváltozáson ment át az eltelt 100 év alatt,, mely során voltak dicső és kevésbé fényes időszakok.

      Sajtótájékoztatót tartott Füstös János polgármester

       A rendkívüli járványhelyzet miatt sajtótájékoztatót tartott Füstös János polgármester. Kiemelt néhány fontosabb országos intézkedést, amely ezen a héten került bevezetésre, de hosszabban a csurgói intézmények helyzetéről beszélt. Végül reményét fejezte ki, hogy nem kell meghosszabbítani majd ezt a harminc napi tartó időszakot.

       Elsősorban a szerelmeseknek készült a lakatfal

        A sugárúton lévő adventi fák mellett másik érdekességgel álltak elő a közösségi ház dolgozói. Már a tavasszal tervezték, hogy kialakítják a szerelmesek fáját, illetve köré egy lakatfalat, ami a rendkívüli helyzetnek köszönhetően most valósulhatott meg. Márton-Szűcs Brigitta intézményvezető emellett kiemelte a kupakgyűjtő szív sikerességét is, amely iránt még Budapestről is érdeklődtek.

        Folytatódhat a szálloda és élményfürdő építése

         Tovább folytatódhat a szálloda és élményfürdő építése. Füstös János polgármester elmondta, az ehhez szükséges állami forrásról szóló támogatás már megjelent kormányrendeletben megjelent. A komplexum jelenleg egyharmados készültségi szinten áll. Ha minden jól megy várhatóan jövő végén vagy 2022. elején fejeződhet be az építése.

         Megkezdődött az adventi időszak

          November 29-én elkezdődött a várakozás időszaka. Hegedüs Gábor evangélikus lelkész nagyon fontosnak tartja ezt a karácsonyt megelőző négy hetet. Adventi gondolataiból azt is megismerhetjük, honnét ered a gyertyagyújtás és a koszorúkészítés hagyománya.

          Szeretetszolgálat a szociális dolgozók munkája

           November 12-én ünnepeltük a Szociális munka napját. A pandémia miatt városunkban is elmaradtak a megszokott ünnepségek. Az üzenete azonban ennek a napnak idén is ugyanaz: ráirányítíni a figyelmet azokra az emberekre, akik a leginkább rászorulókon, hátrányos helyzetű családokon, hajléktalanokon, idős embereken segítenek. A járvány miatt, pedig a munkájukra a korábbiaknál is nagyobb szükség van.

           Átadás előtt az új kerékpárút

            Régi óhaja teljesülhet a kerékpárral közlekedőknek. November végére várhatóan átadásra kerül az-Alsoktól a Városi Uszodáig tartó biciklis út. A város polgármesterének ígérete szerint a forgalomtechnikai engedély után elkészülnek az útburkolati jelek, kijavítják a lefolyókat és kettőszázötven fát is ültetnek.

            Átadásra került a Festetics Ösztöndíj

             Ebben az esztendőben Füstös Alíz és Kovács Edina vehette át a Festetics Ösztöndíjat. Ezt az önkormányzat 2013-ban alapította, kettő csurgói hallgatót segítve, aki felsőfokú tanulmányait végzi. A pályázat útján megszerezhető támogatás idén a központban található Festetics szobornál került átadásra.