Hírek

Közélet

Közbeszerzési eljárásban döntöttek a rendkívüli ülésen

  Az alakuló ülést követően elsőként egy rendkívüli döntéshozatalra hívta össze a képvelőket Füstös János polgármester november 7-én, csütörtökön. Itt egyetlen előterjesztés várt határozathozatalra, mégpedig egy határon átnyúló pályázat eszközbeszerzésének közbeszerzési eljárása. A napirendi pont kapcsán Ilia Csaba tett fel kérdéseket, melyre a polgármester válaszolt. Végül egyetlen ellenszavazat mellett elfogadásra kerültek a határozati javaslatok.

  Hársfa ültetése a határon átnyúló pályázat rendezvényeként

   Újabb eseményére került sor a „Preradovic és Csokonai” elnevezésű, határon átnyúló projektnek. Ezúttal egy hársfát ültettek el a Történelmi Parkban. Füstös János polgármester köszöntőjét követően a Mesevár Óvoda gyermekei adtak elő egy verses, énekes, játékos műsort. A rendezvényen természetesen részt vett a horvátországi partnertelepülés, Pitomacsa küldöttsége is.

   Megtartotta alakuló ülését az új képviselő-testület

    Október 30-án, szerdán tartotta meg alakuló ülését az új képviselő-testület. Az eskütételeket követően megválasztották a bizottsági tagokat. Füstös János polgármester ismertette a ciklusprogramra való elképzeléseit. Alpolgármestert viszont nem sikerült választani, mivel a jelölt nem kapta meg a kellő számú szavazatot. Az utolsó napirendi pontban Ilia Csaba képviselő szólalt fel a bizottsági tagok személyei kapcsán, melyre a polgármester reflektált.

    235 éves az Alsoki Református Templom

     Ünnepi istentiszteletre került sor október 20-án, vasárnap délelőtt az Alsoki Református Templomban. 235 éve épült ugyanis maga a templom, amely most újulhatott meg kívül és belül egyaránt. A hálaadó esemény elején a hittanos gyermekek adtak kedves műsort. Szászfalvi László református lelkész igehirdetésében Istenről, mint a történelem uráról beszélt, akinek a segítségével adatott meg a templomépítés Alsokban. Az egyházközség nevében Szolár Katalin gondnok köszönte meg a jelenlegi lelkészházaspár szolgálatát. Az eseményen az Úr asztala is megterítésre került.

     Műsorral emlékeztek 1956-ra a Nagyváthy Középiskolában

      A város mellett az oktatási intézményekben is megemlékeznek minden esztendőben az 1956-os eseményekről. A Kolping Nagyváthy János Középiskolában egy tíz perces ünnepi műsorral készültek a diákok.

      Régi-új polgármester, két új tag a testületben

       Füstös János kapott ismét bizalmat a csurgói választópolgároktól a polgármesteri tisztség betöltésére. Ezzel a harmadik ciklusát kezdheti meg. A vasárnapi önkormányzati választáson a legutóbbihoz képest eggyel kevesebb képviselőre lehetett szavazni. A hat helyre négy régi és kettő új tag került be.

       Három pillérre helyeződne a hangsúly a ciklusprogram kapcsán

        Az október végi alakuló testületi ülés negyedik napirendi pontjaként a polgármesteri ciklusprogramra vonatkozó elképzelések kerültek felvázolásra. Ennek kapcsán Füstös János három területet emelt ki: a foglalkoztatást, a turizmus fejlesztését, valamint a szociális hálózat erősítését.

        Ötven éves az Alsoki Nyugdíjas Klub

         Jubileumi születésnapját ünnepelte az Alsoki Idősek Klubja. Pontosan ötven évvel ezelőtt nyitotta meg ugyanis kapuit a szépkorúak mindennapjainak segítése érdekében. A rendezvényen Füstös János polgármester köszöntötte az ünnepelteket, Szászfalvi Lászlóné református lelkész pedig áldást mondott.

         16 csapat az országos ranglistás úszóversenyen

          Második alkalommal rendezte meg a Mozdulj Csurgó Úszó Sport Egyesület és a Sportcsarnok Kft. a Gesztenye Kupa elnevezésű, országos ranglistás úszóversenyt. A tavalyihoz képest ez alkalommal majd kétszer annyi csapat jelezte részvételi szándékát, köztük egy szlovén egyesület is. A főszervező, Dergecz Dezső kiváló erőfelmérőnek tartja ezt a megmérettetést, hiszen bőven van még idő faragni az itt elért időeredményeken, a tanév végén kezdődő, nyári versenyszezonra.

          Városi megemlékezés az ’56-os események tiszteletére

           Zászlófelvonás, koszorúzás, ünnepi beszéd, műsor, pohárköszöntő. Ez volt idén is a forgatókönyve az 1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére rendezett városi megemlékezésnek. A rendezvényen Füstös János polgármester méltatta a 63 évvel ezelőtti események magyar hőseit. Műsorral pedig ez alkalommal a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai készültek.

           Ismét Füstös János lett a polgármester

            Füstös János a szavazatok több mint felét kapta meg a mostani önkormányzati választáson. Így a négy polgármesterjelölt közül ismét csak ő kapott bizalmat a választópolgároktól a következő öt esztendőre. Elmondása szerint a bizottságok szerkezetét át szeretné strukturálni, illetve folytatni szeretné a megkezdett fejlesztési programot. Reményét fejezte ki, hogy az a jelölt, aki most nem kapott megfelelő számú szavazatot akár polgármesterként, akár képviselőként, marad továbbra is a közéletben és építő véleményével segíti Csurgó előrehaladását.

            A névadóról készült szobrot avattak az Eötvös Iskolában

             Az Eötvös József Általános Iskola ebben az esztendőben ünnepli névfelvételének a harmincadik évfordulóját. Ebből az alkalomból került felavatásra október 11-én a névadó szobra, amely az udvaron lévő harang mellé lett elhelyezve. Az elkészítéséhez szükséges anyagi forrás adományokból jött össze, illetve a művész, Szabó Zoltán is egy jelképes összeget kért a munkájáért, támogatva ezzel ő is a megvalósítást. Az elkészült alkotást mindhárom csurgói vallási felekezet lelkipásztora áldotta meg.