Hírek

Közélet

Új vezető az Egészségfejlesztési Iroda élén

  Harmadik éve működik Csurgón egy pályázati forrás segítségével az Egészségfejlesztési Iroda. Az iroda 18 település lakóit szolgálja, elsősorban a megelőzés eszközeivel. Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások többek között az életmódváltást is segíthetik. Idén januártól a friss diplomás Kis Franciska vette át az Egészségügyi Centrumban működő iroda vetetését, aki szeretné ugyan tovább folytatni elődje, Tóth Richárd munkáját, de sok az új elképzelése is.

  Könyvtári munkájáért komoly megyei elismerést kapott Violáné Bakonyi Ibolya

   Kellner Bernát-díjat kapott, vagyis az év könyvtárosa lett Somogy megyében a tavalyi esztendőben Violáné Bakonyi Ibolya. A névadó özvegye hozott létre egy alapítványt 2015-ben, melynek egyik célja, hogy minden évben megjutalmazza azt a könyvtáros szakembert, akinek a munkája kiemelkedő volt. A díjat Horváth Péter, a megyei könyvtár igazgatója adta át. A rendkívüli helyzet miatt nem Kaposváron, hanem Csurgón, az önkormányzat tanácskozótermében.

   Nem volt ünnepség a Magyar Kultúra Napján

    A veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradtak idén a Magyar Kultúra Napi ünnepségek, így természetesen Csurgón is. Városunkban az elmúlt kettő esztendőben különleges volt ez az alkalom, hiszen 2019-ben ezzel a rendezvénnyel kezdődött és 2020-ban ezzel ért véget az a millenniumi programsorozat, mellyel az 1000 éves évfordulónkat ünnepeltük.

    Váratlan helyzet elé állította a járvány az ország költségvetését 2020-ban

     Természetesen nem ilyen rendkívüli helyzetre készült a 2020-as esztendő országos költségvetése. Ezzel kezdte a tavalyi év értékelését Szászfalvi László. A koronavírus-járvány miatt alaposan át kellett gondolni a számokat, és az év első felében az egészségügyi védekezésre helyezni a hangsúlyt. A június elejéig tartó veszélyhelyzetben, vagyis az első hullámban a munkahelyek megőrzése ugyancsak komoly kihívást jelentett. Térségünk országgyűlési képviselője kiemelte a most is tartó hitelfizetési moratóriumot, valamint az egészségügyi dolgozók bérrendezését.

     Segítségnyújtás a somogyi fideszes országgyűlési képviselők összefogásában

      A horvát földrengés károsultjainak megsegítésére, a megyei közgyűlés elnökének a koordinálásával, összefogtak a somogyi országgyűlési képviselők, akik közül Szászfalvi Lászlónak a választókörzete a határ mentén van. Az összefogásban bízva a Somogy Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat számláját megadva várják a bármilyen mértékű pénzadományokat. Eddig már több mint négymillió Ft gyűlt össze. Parlamenti képviselőnk elmondta, egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez.

      Megújult a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a Csurgói járásban

       A Csurgó Járási Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat 2021. január elsejétől a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás eddigi, már kissé elavult rendszerét modern, minden igényt kielégítő technikára váltotta. Az új készülékek kétirányú adat- és hangkommunikációra képesek, beépített GPS jeladóval és egy ún. elesésérzékelővel is rendelkeznek. Az igényeket a családsegítő központban lehet leadni.

       Folytatódnak idén is a fejlesztési programok

        Sok volt a pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés választókerületünkben az elmúlt esztendőben is. A járvány miatt azonban csúszott vagy csúszik a befejezésük. Ilyen például Csurgón a szálloda és élményfürdő építése. Mindezt Szászfalvi László mondta el annak kapcsán, hogy tavaly a Magyar Falu Program keretében mintegy 1,7 milliárd Ft-ot nyertek a választókerületében található települések. Országgyűlési képviselőnk kiemelte a munkahelymegtartó támogatásokat a vállalkozások részére, illetve az idei tervekről is beszélt.

        Több kormányzati döntést igényelt a járvány második hulláma

         A járvány második szakasza mindenképpen több kormányzati döntést igényelt a nyár és az ősz folyamán. Így összegezte Szászfalvi László a 2020-as esztendő második felét. Hozzátette, nyilván egy ilyen újfajta vírusra nem lehet tökéletesen felkészülni. Erre az időszakra a gazdasági védelem még nagyobb hangsúlyt kapott. Térségünk országgyűlési képviselője megemlítette a védőoltások beszerzésének a nehézségét is, ami 2020 utolsó negyedévében vált hangsúlyos kérdéssé.

         Fontos a védőoltás a koronavírus-járvány megfékezése érdekében

          A koronavírus-járvány az egész világon elképesztő méreteket ölt. Magyarországon is rendkívül sokan megfertőződtek és sajnos sokan bele is haltak. Az elmúlt időszakban megkezdődtek a regisztrációk és a vírus elleni oltások. Hazánkban jelenleg a lakosság mintegy 40 %-a akarja a vakcina felvételét. A szakemberek szerint ahhoz, hogy elérjék a nyájimmunitást, minimum 50 %-os részvételi arányt kell elérni.

          Elmarad az ökumenikus imahét Csurgón

           A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának döntése alapján idén január 17-től január 24-ig tart az Ökumenikus Imahét. Sajnos ebben az évben a hívek nem gyűlhetnek össze közös imádságra a koronavírus járvány miatt. Csurgón a katolikus, a református és az evangélikus felekezetek vezetői azonban a városi televízión keresztül a választott téma segítségével fejezik ki a közösség elhivatottságát az imádságra, megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére.

           A csurgói önkormányzat pénzzel segíti Petrinya lakóit

            Az elmúlt év végén, december 29-én Magyarországon is észlelték azt a földrengést, amely a horvátországi Petrinyában pusztított. A kisváros szinte minden épülete megsérült, vagy összedőlt. Elsősorban a horvát határral szomszédos megyékben, Baranya, Somogy és Zalában élők összefogtak és megindult a gyűjtés, a segítségnyújtás. Csurgón a város önkormányzata pénzadománnyal segítette a horvát település lakóit.

            Komoly károkat okoznak az erdőkben az illegális szemetelők

             Nagyon komoly károkat okoznak az erdőkben az illegális szemetelők. Az állami erdőgazdaságok igyekeznek mindent megtenni ezeknek a felszámolása érdekében. Az ősszel 1100 köbméter szemetet gyűjtöttek össze egy országos akció keretében. Galamb Gábor, a csurgóiak által is szívesen látogatott Kaszót irányító részvénytársaság vezérigazgatója elmondta, mintegy 50 köbméternyitől tisztították meg az egyik általuk kezelt területet. A prevenció, vagyis a megelőzés keretében a jövőben országosan 900 kamera és 300 sorompó kerül majd kihelyezésre az állami erdőkben.