Hírek

Közélet

Újra megnyitották a termál medencéket a Városi Uszodában

  A Városi uszoda az átadása óta közkedvelt létesítmény lett. Ennek köszönhetően egyre többen veszik igénybe az uszoda szolgáltatásait. Sajnos tavaly novemberben a közegészségügyi hatóság utasítására bezárták a kültéri termál medencéket. Egy hónapja azonban örömteli hír érkezett, ugyanis január 16-tól gyógyvízzé minősítették a csurgói termálvizet. Azóta megjött a várva várt engedély is, melynek köszönhetően ismét megnyílt a termálmedence.

  A költségvetés volt a fő témája a februári testületi ülésnek

   Megtartotta februári, soros ülését városunk képviselő-testülete. A három előterjesztés közül a legfontosabb az idei év költségvetésének az elfogadása volt, melyet a törvény szerint február 15-ig kell megtárgyalnia és elfogadnia. A másik kettő napirendi pont is a költségvetéshez kapcsolódott: a kitekintő határozat, amely a következő három év kiadásainak és bevételeinek a tervezetét tartalmazza, illetve a Sportcsarnok Kft. ügyvezetője havi bérének a megemelése.

   A Napsugár Szociális Intézmény a közösségi házban farsangolt

    Farsangi ünnepséget tartott a Napsugár Szociális Intézmény a közösségi házzal közösen szervezve. A csurgói tánccsoport bemutatóját követve tapsolhattak a résztvevők az intézmény lakóinak és dolgozóinak a produkcióján, akik cowboyoknak öltöztek be. A közösségi ház melletti területen elégetésre került a kiszebáb is, egybekötve egy táncházzal.

    Innovatív gépésztanulók Csurgón

     Idén 36. alkalommal került megrendezésre Budapesten az AgroMash-Expo mezőgazdasági szakkiállítás. Az esemény történetében először fordult elő, hogy egy szakképző iskola önálló alkotással jelent meg a versenyszférában. A Kolping Nagyváthy János Szakgimnázium innovatív tanulói kettő darab gépmodellel képviseltették az iskolájukat. Az országos eseményen nem várt, óriási sikert arattak.

     Gáncsos Ildikó munkái láthatók februárban

      A második művész kiállítása nyílt meg a Történelmi Parkban a „12 hónap, 12 alkotó” elnevezésű programsorozat keretében. Gáncsos Ildikó rajtanárnak a gyöngyökből készült csodálatos ékszerei és tárgyai tekinthetők meg ebben a hónapban. A tárlatot Balogh Veronika nyitotta meg, melyen nagyváthys diákok is felléptek egy kedves dallal.

      14 előterjesztés az év első soros ülésén

       Megtartotta január 30-án, kedden a 2018-as esztendő első soros ülését városunk képviselő-testülete. Az eredetileg tervezetthez képest egy közbeszerzési eljárás megindítása lekerült a napirendről, így összesen 14 előterjesztés várt döntéshozatalra, melyek közül szinte mindegyik másfajta témát érintett. Többek között volt beszámoló, rendelet alkotás és módosítás, igazgatási szünet elrendelése, hitelfelvétel, szerződésmódosítás.

       A fejlesztési pályázatok módosíthatják az idei költségvetést is

        Elfogadta városunk képviselő-testülete az idei év költségvetését. A törvényi előírásoknak megfelelően könyvvizsgálói jelentés is készült, melyben részletes elemzésre került a tervezet. Füstös János polgármester elmondása szerint reális számokon alapuló költségvetés lett beterjesztve, amelyben egyedül a fejlesztésekre nyert pályázatok okozhatnak problémát. Az azokban betervezett kiadások ugyanis, az idő múlásával emelkedhetnek. Olyan okokból kifolyólag, mint például a minimálbér növekedése vagy éppen az építőiparban tapasztalható árdrágulások.

        Nagyváthy Jánosra emlékeztek a református gimnáziumban

         Nagyváthy János halálának 199. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a református gimnázium dísztermében. Ennek keretében került sor a keszthelyi egyetem egyik docensének az előadására. Dr. Lukács Gábor beszélt Nagyváthy életéről, az iskolaalapításban tett érdemeiről, illetve nagyszabású munkásságáról is, melyet a mezőgazdaság területén végzett. Az esemény végén a gimnázium parkjában megkoszorúzásra került a neves előd szobra.

         Farsangoltak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

          Az állami fenntartású alapfokú oktatási intézményeink közül elsőként a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola rendezte meg farsangi mulatságát. Összesen 21 egyéni jelmezest, illetve 4 csoport produkcióját értékelte a zsűri. Utóbbiak közül kettő is első helyezést érdemelt ki. A múlt héten, szombaton megtartott eseményen természetesen a vidámság, a jókedv és a tánc volt a főszereplő.

          Farsangra várták a gyerekeket a Történelmi Parkban

           A tavalyi évet követően, ebben az esztendőben is farsangi rendezvényre került sor a Történelmi Parkban. Kézműves foglalkozás, Salsa táncbemutató, jelmezes felvonulás szerepelt a programban. Vendégek előadók is érkeztek Miskolcról, a Vaga Banda Gólyalábasok, akik mintegy 50 perces műsorral szórakoztatták a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.

           Fiatal szobrász kiállítása nyílt meg a Helytörténeti Gyűjteményben

            Németh Gábor kiállítása nyílt meg Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteményében. A szobrászművész hallgató főként emberi alakokat ábrázol alkotásaiban, legtöbbször a belső érzéseit fejezi ki. A február 28-ig megtekinthető tárlatot Nagy Tamara művészettörténész nyitotta meg.

            Névadójára emlékezett az Eötvös József Általános Iskola

             Névadója előtt tisztelgett február 2-án, pénteken délelőtt az Eötvös József Általános Iskola nevelőtestülete, diákjai és a meghívott vendégek. Ünnepi beszédet ez alkalommal is az iskola igazgatója mondott, majd a tanulók műsort adtak a Batthyányi kormány vallási és közoktatási miniszterének emlékére. A hagyományoknak megfelelően ez alkalommal hirdették ki a tantárgyversenyeken elért eredményeket és adták át a jól megérdemelt jutalmakat.