Neves keszthelyi irodalmárok tartottak előadást Csurgón

A közösségi ház által szervezett irodalmi előadások második estéjére november 9-én, csütörtökön került sor. Kettő neves irodalom szakértő érkezett Keszthelyről, dr. Cséby Géza és Tar Ferenc. Előadásaik Csokonai és Festetics kapcsolatáról, illetve Vörösmarty és Deák barátságáról szóltak.

Neves keszthelyi irodalmárok tartottak előadást Csurgón

A keddi napot követően kettő nap múlva, vagyis november 9-én, csütörtökön ismét irodalmi estre került sor a Sótonyi László Sportcsarnok egyik emeleti termében. Ezen az alkalmon kettő előadás hangzott el, neves irodalmi szakértőktől, akik Keszthelyről érkeztek. Dr. Cséby Géza több folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Mintegy 300 tanulmány, publicisztika szerzője, több kötet szerkesztője. Tanulmányai elsősorban a felvilágosodáskor és a reformkor irodalmához, művelődéstörténetéhez kapcsolódnak. Lengyel műfordító. Munkáinak felhasználásával Balázs Árpád zeneszerző írt kórusműveket. Gyermekverseit az Énekmondó Együttes zenésítette meg. Ő tartotta az első előadást, Festetics és Csokonai címmel.

 

Mindkét előadó pénteken délelőtt a református gimnáziumban rendhagyó irodalom órákat is tartott. Nyilván nekik kicsit eltérőbb volt a tartalmi mondanivalójuk az előző estihez képest.

 

A másik előadást Tar Ferenc tartotta, aki nem régiben már járt Csurgón megosztani irodalmi tudását, mégpedig a református gimnáziumban. Ő szintén folyóiratok szerkesztője, illetve jópár kötet szerzője, melyek közt több a Keszthely és környékéről szóló történelmi írás. Előadása Vörösmarty és Deák barátságáról szólt, amely valamilyen szinten kötődik Csokonai Vitéz Mihályhoz is.

 

Az érdekes előadásokat több, mint egy órán keresztül élvezhették az érdeklődők, megtudva ismét csak sok mindent Csokonai korszakának irodalmi történetéről.