Neves szakemberek tartottak előadást a Csokonai ünnepségen

A Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából tartott református gimnáziumi ünnepségen öt érdekes és színvonalas előadás hangzott el, neves szakemberektől. Híres költőnk kapcsán szó volt a semmi motívumáról, Csokonai közvetítő szerepéről, a Remény című versének keletkezés és hatástörténetéről, síremlékének debreceni meghiúsulásáról, végezetül pedig, miként kötődik egy régi iskolai füzethez.

Neves szakemberek tartottak előadást a Csokonai ünnepségen

A református gimnáziumnak neves szakembereket sikerült felkérni különböző előadásokra, melyeknek természetesen Csokonai Vitéz Mihály volt a központi témája. Mindezekre november 17-én kerül sor, nemzeti költőnk születésének 250. évfordulója alkalmából tartott iskolai ünnepségen. A színvonalas és érdekes előadások közül elsőként a semmi motívumáról volt szó, több híres versíró kapcsán.

 

Másodikként Horánszki Mária mutatta be A Reményhez című óda keletkezés- és hatástörténetét. Előadása során kiváló énektudását is megmutatta a Hun Ren De Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai Kutatócsoport tagja, aki az óda első versszakát adta elő gitárkísérettel.

 

A gitár kíséretet adó Csörsz Rumen István előadást is tartott. Ő azt világította meg, mint jelent Csokonai Vitéz Mihály közvetítő szerepe.

 

Az ünnepség délutánján még kettő előadás hangzott el. Granasztói Olga, irodalomtörténeti kutató arról beszélt, miként hiúsult meg Debrecenben a Csokonai emlékmű, majd zárásként egy régi iskolai füzet és a költő kapcsolatáról volt szó Demeter Júlia előadásában, aki a Történelmi Parkban található, hazánkban egyedülálló Csokonai-kiállítás létrehozásában is főszerepet vállalt.