Három év alatt kicserélődhet a teljes vadgesztenyafasor a központban

A központi vadgesztenyefasor kivágásáról és újratelepítéséről határozott február 9-ei ülésén a képviselő-testület. Ez azért vált végképp szükségessé, mert több mint egy hónappal ezelőtt egy újabb fa dőlt ki a viharos szélnek köszönhetően, amelyiket ráadásul a szakemberek az egészségesebbek közé soroltak. A kivágási ütemezéssel párhuzamosan természetesen folyik az újratelepítés is, nyilvánvalóan vadgesztenyefákkal. A tervek szerint mindez három év alatt zajlik majd le.

Három év alatt kicserélődhet a teljes vadgesztenyafasor a központban

Az önkormányzat megbízásából egy szakértő cég 2021 decemberében elvégezte a központban lévő vadgesztenyefák műszeres vizsgálatát. Minden egyedről úgynevezett favizsgálati lap készült, amely részletezi az állapotukat és leírja a szükségesnek vélt beavatkozásokat. Sajnos idén februárban ismét kénytelen volt napirendi pontra tűzni a képviselő-testület ezt a kényes problémát.

 

Az önkormányzat mér régóta foglalkozik a kiöregedő vadgesztenyefák problémájával. Több szakértő céget megbízott vizsgálatokkal és konkrét munkálatokkal a lehetséges megmentésük érdekében, de úgy tűnik, a kivágás és az újratelepítés a legjobb megoldás. Mindez pedig már korábban elkezdődött.

 

Kérdés, hogy a terv szerint, mennyi időbe kerül az vadgesztenyefasorok teljes kivágása, valamint a pótlása. A szakértői vizsgálat természetesen ezt is tartalmazza.

 

A képviselő-testület tehát elfogadta az erről szóló előterjesztést. A négy pontban megfogalmazott határozati javaslat tartalmazza azt is, hogy a feladatok ütemesen legyenek ellátva, mégpedig lehetőség szerint évente 10-12 fa cseréjével.

 

 

 Műsor

Május 28. vasárnap

  8.00: Vallási magazin – istentisztelet az Alsoki Református Templomból

  8.38: Képújság

13.00: Csurgói Hírmagazin

13.45: Testületi ülés (2023. május 25.)

14.54: Így történt – archívműsor ismétlés

15.42: Csurgói KK – Fejér B.Á.L.-Veszprém NB I-es férfi kézilabda mérkőzés

17.02: Forgószínpad – színházi magazin ismétlés

17.35: Generációnk – nyugdíjas magazin ismétlés

18.14: Csavargók – dokumentumfilm ismétlés

19.17: Vallási magazin – istentisztelet az Alsoki Református Templomból ismétlés

19.54: Csurgói Hírmagazin ismétlés

20.39: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

Naptár