Három év alatt kicserélődhet a teljes vadgesztenyafasor a központban

A központi vadgesztenyefasor kivágásáról és újratelepítéséről határozott február 9-ei ülésén a képviselő-testület. Ez azért vált végképp szükségessé, mert több mint egy hónappal ezelőtt egy újabb fa dőlt ki a viharos szélnek köszönhetően, amelyiket ráadásul a szakemberek az egészségesebbek közé soroltak. A kivágási ütemezéssel párhuzamosan természetesen folyik az újratelepítés is, nyilvánvalóan vadgesztenyefákkal. A tervek szerint mindez három év alatt zajlik majd le.

Három év alatt kicserélődhet a teljes vadgesztenyafasor a központban

Az önkormányzat megbízásából egy szakértő cég 2021 decemberében elvégezte a központban lévő vadgesztenyefák műszeres vizsgálatát. Minden egyedről úgynevezett favizsgálati lap készült, amely részletezi az állapotukat és leírja a szükségesnek vélt beavatkozásokat. Sajnos idén februárban ismét kénytelen volt napirendi pontra tűzni a képviselő-testület ezt a kényes problémát.

 

Az önkormányzat mér régóta foglalkozik a kiöregedő vadgesztenyefák problémájával. Több szakértő céget megbízott vizsgálatokkal és konkrét munkálatokkal a lehetséges megmentésük érdekében, de úgy tűnik, a kivágás és az újratelepítés a legjobb megoldás. Mindez pedig már korábban elkezdődött.

 

Kérdés, hogy a terv szerint, mennyi időbe kerül az vadgesztenyefasorok teljes kivágása, valamint a pótlása. A szakértői vizsgálat természetesen ezt is tartalmazza.

 

A képviselő-testület tehát elfogadta az erről szóló előterjesztést. A négy pontban megfogalmazott határozati javaslat tartalmazza azt is, hogy a feladatok ütemesen legyenek ellátva, mégpedig lehetőség szerint évente 10-12 fa cseréjével.